Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kábítószer fogyasztás, Kábítószer elleni küzdelem Dr. Pucsok József Országos Sportegészségügyi Intézet.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kábítószer fogyasztás, Kábítószer elleni küzdelem Dr. Pucsok József Országos Sportegészségügyi Intézet."— Előadás másolata:

1 Kábítószer fogyasztás, Kábítószer elleni küzdelem Dr. Pucsok József Országos Sportegészségügyi Intézet

2 Bevezetés A kábítószerek és különböző drogok fogyasztása az emberiség több ezer éves problémája. Az egyes korok, kultúrák különböző drogokat részesítettek előnyben. Egyesek állítása szerint egy-egy kultúrát egy-két drogféleség uralma jellemez. Az ember fájdalom vagy öröm érzése összefügg bizonyos élvezeti szerek fogyasztásával. Már az ószövetségben olvasható, hogy a bort az élet vízének tekintették és az ember örömére teremtett bor lényegében a világ kezdetétől, létezik. Az újszövetségben Jézus első csodája a Kánai menyegzőn a vizet borrá változtatta, amely örömet és a földre érkező áldásra utal, de ugyanez vonatkozik az utolsó vacsora Krisztusi megfogalmazására.

3 Bevezetés Európában illetve a keresztény kultúrában a bor az öröm, a megváltás eszköze. A mitológia és a művészet kedvelt témája. Ugyanakkor Mohamed próféta az igaz hívőknek megtiltotta a bor fogyasztását, így érthető, hogy az iszlám kultúrában a borfogyasztás nem fejlődött ki. Helyette viszont megjelent az ázsiai eredetű kender a cannabis- a hasis illetve az ópium fogyasztása. A Dél-Amerikai földrészen a koka cserje biztosította az örömérzést, a cserje teájának vagy levelének rágásával, amely lényegében kokaint tartalmaz. Napjainkban kábítószerek és drogok gyógyszerként kerülnek felhasználásra. Az egyes kultúrákban gyógyszereként is használták, vagy hódításuk alkalmával terjesztették a kábítószert, pl. Kínában az ópiumot vagy az indiánok között az alkoholt.

4 A kábítószerfogyasztás A kábítószerfogyasztók száma 1 milliárdra tehető, amely annyit jelent, hogy a világon, durván minden 6- 7. ember valamilyen függőviszonyt előidéző drogot fogyaszt. Az angol irodalomban használt drug abuse kifejezés kizárólag az illegálisan fogyasztott drogokra vonatkozik, tehát az orvos által receptre felírt, legális, de a kábítószerek közé sorolt gyógyszerekre nem vonatkozik. Több százmillió ember rabja az ópium és származékainak, pl. heroin, morfin, kokain. Kelet Afrikában, Etiópiában, Jemenben milliók rágják a koka levelet, vagy az efedrin tartalmú növényt.

5 A drogokat általában két csoportra osztjuk Kemény drogok, amelyekre jellemző, hogy rendszeres használatuk súlyosan veszélyezteti az egyén szellemi tevékenységét, nagyfokú fizikai és pszichikai függőségeket okoz, zavarja a családi és társadalmi beilleszkedést, elvonja a munkától a figyelmet. A light – „könnyű” drogok csoportja, pl. a cannabis származékok, marihuána, hasis. Használatuk még elfogadható kockázatot jelent. Lényegében a kemény és light drog csoportosítása tudománytalan, ugyanis nem valószínű, hogy a környezet az egyén és a drog kapcsolatában éppenséggel a keménynek nevezett szer a veszélyesebb, mint a light drogok fogyasztása. Helyesebb felosztás, ha az egyes drogok közötti hatás erősség, a függőség kialakulásának ideje és erőssége között teszünk különbséget, amelyet szakmailag addiktív potenciának is nevezünk.

6 A drogok csoportosítása Jogi szempontból megkülönböztetünk illegális szereket, ezek a kábítószerek, és veszélyes pszichotrop anyagokat, amelyeknek a forgalmazását, terjesztését és használatát a törvény tiltja. Ugyanakkor egy adott kultúra által elfogadott drogok használata jogilag nem tiltott pl. alkohol, nikotin vagy a koffein. Vagy különböző nyugtató, altató hatású fájdalom csillapító. Orvostudományi felosztás: a legális és illegális szerek között nincs éles határvonal. A legális szerekkel kapcsolatban is kialakulhat súlyos függőség, addikció és minden olyan tünet, ami a kábítószerek hatására jellemző, ez lehet jutalmazás, fájdalom szabályzás, eufória stb.

7 Csoportosítás Ópiátok: morfin és származékai a mák kémiai összetételére visszavezethető szerkezetű szerek Lassítók: a központi idegrendszer működését lassító tompító készítmények (depresszánsok), altatók, nyugtatók, szorongáscsillapítók. Hatása miatt ide sorolható az alkohol is. Gyorsítók: a központi idegrendszer működését serkentik, stimulálják, élénkítik. Kokain és származékai, amfetamin és származékai. Nikotin a dohány hatóanyaga stimulativ hatása miatt ide soroljuk, de szokás önálló csoportként is feltüntetni. Koffein stimulatív hatása miatt e csoportba tartozik, de szokásos önálló csoportként is tárgyalni. Hallucinogének: hallucinációt az érzékelés sajátos változását idézik elő. Ilyen az LSD, bizonyos gombák, növényi kivonatok. Cannabis származékok, marihuána, hasis, ismert hallucinogének. Szerves oldószerek: ezek a szipuzás során használt anyagok. Egyéb szerek: ilyen a kéjgáz lufizás néven ismert és a nitritek

8 Az egyes drogok hatásai Általános nem specifikus hatás, amelyek függőség vagy dependencia fogalmával jellemzünk. A függőség az ismételt drogfogyasztás fokozza az átélt eufória erősségét, de minden fokozott eurófiát egy erősödő letörés, a diszfória követi. A függőség érzelmi viselkedés és fiziológiai tünetek sorát jelenti, amelyet a drog idéz elő, azzal a tudattal, és gondolkodásbeli jellemzőkkel, hogy a drogot fogyasztó egyén fizikai és lelki életében problémát okoz. Követeli a folyamatos droghasználatot, toleranciához, megvonási tünetekhez, kényszeres drogkereső és droghasználó viselkedéshez vezet. Jellemző a drog iránti sóvárgás, a drogéhség. Egyes drogok speciális tünetei figyelmeztetnek a visszatérő drogozásra és a függőség okozta károsodásra.

9 Ópiátok Mákgubó kivonatából készül az ópium kivonat, amelyből a morfin illetve a heroin származékok ismertek. A heroint Magyarországon főleg intravénás formában használják. A barnás tömbökben árult heroint vízben feloldják, majd szűrik, és vénásan beadják. Sokszor térdhajlatba, lábfeji vénába, vagy az erősebb hatás miatt nyaki vénába adják. A közös használatú fecskendők számos fertőzés veszélyt jelenthetnek. Fertőző májgyulladás, AIDS terjesztésében a közös tű használata egyértelmű. A beadás utáni fantasztikus eufória érzés, az örömérzés hasonlít az orgazmushoz. Ismeretes a heroin poralakban való fogyasztása, amelyet az orrba szippantva alkalmaznak.

10 Ópiátok hatása Csökkenti a légzésszámot, szűk pupillát és zavartságot okoz. Lelki hatás: védi az egyént a rossz érzésektől, testi- lelki fájdalomtól, az agressziótól és a szexuális hiányérzésektől. Az eufória olyan mértékű lehet, hogy a heroint használó a világ ingereire teljesen közömbös lesz. A rendszeres használat során a heroin mozgósító hatása erősödik és az elvonási tünetek elkerülése miatt, fokozódik a beszerzésére való törekvés, a napi adag elérése. Már reggeli felkeléskor alkalmazzák.

11 Ópiátok túladagolásának tünetei A drogfüggőség miatt és a kialakuló tolarencia következtében a használók a halálos adagot simán alkalmazzák. Tünetei, tűhegyni pupillák, csökkenő légzés, az oxigénhiány miatt kék ajak, sápadt bőr, mély alvás, szívritmus zavar. A halált általában légzésbénulás, tüdő, vagy agyi vizenyő okozhatja.

12 Ópiátok által okozott elvonási tünetek 4-6 órával az utolsó adag után megjelenhet. A tünetek súlyossága függ az egyén egészségi állapotától, az alkalmazott drog mennyiségétől. 6-12 órával az utolsó adag után orrfolyás, izzadás, ásítozás keletkezik, a tünetek hasonlítanak a megfázáshoz. Később nyugtalanság, alvászavar, étvágytalanság, hasmenés, hányás, remegés, izomfájdalmak jelentkeznek. Az elvonási tünetek 7-10 napig tartanak. Ez az időszak a legnehezebb a drogos számára. A használata 1-2 hónap után okoz függőséget. A függőség kialakulása több hónapot is igénybe vehet, nagyok az egyéni különbségek. A leszokásban fontos az utógondozás. Ismeretes a turbó méregtelenítés, ez azt jelenti, hogy altatásos méregtelenítésben heroin ellenanyagot kap a drogos. Emiatt az elvonási tünetek gyorsan jelentkeznek és ezek a gyógyszerelés következtében gyorsan elmúlnak. Veszélye az altatás, ezen kívül rendkívül drága. Gyorsító, élénkítő, izgató szerek: ide tartoznak a kokain, és az amfetamin származékok pl. ecstasi, különböző stimulánsok, koffein, tea, bizonyos üdítő italok, dohányzás.

13 Gyorsítók Amphetamin és származékai 10-30 mg amphetamin bevétele kellemes közérzetet, vidám hangulatot, bőbeszédűséget, a munkakedv fokozódását, a fáradtság és álmosság csökkenését okozza, megkönnyíti a tanulást, fokozza a megfigyelőképességet, de rontja az ítéletalkotást. Befolyásolja a szervezet hőregulációját, fokozza az energiafelhasználás hőeffektusát A gyorsaságot és a tartós fizikai teljesítményt fokozó amphetaminok használata elsősorban kerékpárosok, labdarúgók, futók és úszók körében terjedt el. Súlycsoportos sportágakban étvágycsökkentő hatása miatt fogyasztásra is használják. A sportolók által használt amphetamin mennyisége individuális és sportági különbségek függvénye.

14 Álmatlanság, alvászavar, a vérnyomás és a pulzusszám emelkedése, szapora szívműködés, anyagcserefokozódás, anorexia, növekvő oxigénigény, hyperthermia. A serkentő hatás elmúltával, a lassú elimináció miatt hosszan tartó "negatív fázis" alakul ki, mind a szellemi, mind a fizikai teljesítmény romlik. Nagy dózis amphetamin cardiovascularis károsodást, hypertensiv krízist, encephalopatiát, arrhythmiát és myocardialis infarctust okozhat. Egytől négy napig tartó nagy adag amphetamin (50-300-500 mg/nap) alkalmazása típusos amphetamin psychosist és paranoid szindrómát okoz. A hivatalos és nem hivatalos sportirodalom többszáz halálesetet regisztrált az amphetamin abúzus következményeként. Az ecstasynak érdekes a túladagolás tünetei, testhőmérséklet emelkedés, üldözéses rohamok, sokkos állapotok kísérhetik. Elsősorban lelki elvonási tüneteket okoz, kevésbé testit. Óriási sóvárgás van a szer után. Gyorsítók Amphetamin és származékai - mellékhatások

15 Gyorsítók A kokain hatásai Évszázadok óta ismert és használt a kokalevélből előállított, központi idegrendszert izgató kokain. Injekciós vagy inhalációs formában kerül a szervezetbe. Éberséget, eufóriát, hiperstimulációt okoz, a fizikai erő növekedésének érzésével. Nagyobb dózisban alkalmazva az amphetaminhoz hasonló toxikus tüneteket okoz. A kifejezett idegrendszeri izgalom szapora pulzust, magas vérnyomást, izomremegést, vizuális hallucinációt és alvászavart eredményez. Nagy adagok esetén delírium, cardiovascularis collapsus, légzéskárosodás és halál következhet be.

16 Gyorsítók A kokain mellékhatásai Súlyos mellékhatásai miatt az amatőr sportban nem terjedt el. A profi sportban a kokain fogyasztása több világhírű sportoló karrierjét törte ketté. Az ecstasi metilén-dioxi-metamfetamin. A diszkók világához kötődik. Testi-lelki mozgáskésztetést okoz, a pupillák kitágulnak, a pulzus és a vérnyomás fokozódik. A mozgáskésztetés egy fokozott lelki aktivitással jár, amely a mániához hasonló állapotot idéz elő. Az illető állandóan pörög. A gondolkodás és a lelki működés is felgyorsul. Az erő és az energikusság fokozódásához vezet. Felerősödik az önértékelés, az önérvényesülés vágya. Gyorsul, pl. a társas kapcsolatok kialakulása. Múlik a depresszió.

17 Hallucinogének LSD és a cannabis származékok marihuána, hasis, különböző szerves oldószerek. Magyarországon az LSD kétféle formában kerül forgalomban 0,5x0,5 cm-es lapok, amik át vannak itatva hatóanyaggal. A „papír” mint becenév is rajtamaradt az LSD-n. A kenderféléből előállított fű vagy spangli cigarettában jelennek meg. Van olyan is, hogy vízipipát használnak, vagy átáramoltatják colán. Hasist leginkább cigaretta formában használják.

18 Milyen hatása van az LSD-nek? Pupillatágulás, kézremegés, vérnyomás emelkedés, gyors szívműködés. A lelki hangulatváltozás, kellemes közérzet, eufória sokszor szorongással jelentkezik. Minden színesebb a hang, a mozdulat, a képek. Elvesznek az én határok, összeolvad az ember a világegyetemmel, megszűnik az unalom, megszűnik az értelmetlen élet. A hallucinációk különböző képek formájában is megjelenhetnek, amelyek lehetnek filmszerű képsorozatok, különböző geometriai ábrák, fénylő és mozgópontok. A hallucináció ezen formáit „mozizásnak” hívják. Különösen érvényesül, ha az LSD egyéb szerekkel, pl. szipuzáshoz használt szerves oldószerrel alkalmazzák. A bevétel után 4-6 órával megjelenik a belső észlelés, mágikus úton való befolyásoltság, mély igazságérzés, vallásos, misztikus élmények sora. A hallucinációt szorongásos rohamok követhetik, amelyek tudatállapot változást, halálfélelmet okoznak. A hallucinációs tünetek a szer abbahagyása után is néhány hónap múlva visszatérhetnek, természetesen könnyebb formában.

19 Túladagolás tünetei Szorongásos rohamok, paranoid jellegű üldöztetés, pánikreakciók, fokozott szívműködés, emelkedett pulzus és vérnyomás, epilepsziás rohamok. Fellép az elidegenülés az abszolút megsemmisülés érzése, és ebben a helyzetben számos öngyilkosság és egyéb tragédiák következnek be. Az LSD-t nagyrészt diszkóba járó fiatalok használják. A használók nevetgélnek, aluszékonyak, nehezen járnak. Amennyiben marihuánával kombinálják, akkor piros véres lehet a szemkötőhártyája, a száj kiszárad, náthaszerű tünetek jelentkezhetnek.

20 A diszkódrogok másik kedvence a marihuána Fogyasztása cigaretta formájában szokásos. Társaságban körbeadják, hogy mindenki szívjon belőle. A cigarettából néhány slukk elegendő a kellemes hatás elérésére, ami kb. 2-3 óráig tart. Kellemes ellazulás, a külső és belső ingerek iránti fokozott érzékenység, jobb asszociációs készség jelentkezik. Amennyiben túladagolják legtöbbször elalvás, szorongás, pánikreakció is felléphet. Rendszeres fogyasztása függőség kialakulásához vezet illetve a keményebb drogok nevezetesen a hasis használatához. A kipróbálok közül nem biztos, hogy mindenki tovább lép. A rendszeres marihuána használók a hetente vagy hónaponta többször, olyan kockázati tényező, amely egyenes út az egyéb drogok használatához. „Kapu drognak” is nevezik. Sokan azt hiszik, hogy a marihuána fogyasztása után a keményebb drogokkal is hasonló módon elbánnak. Nikotin illetve a dohányzás ugyancsak „kapu drognak” tekinthető, ugyanis egyes országokban, pl. Egyesül Államok, már normasértő a dohányzás, mivel a tüdőre szívott füst hasonló hatású, mint a marihuána tüdőre szívása.

21 „Designer drog” Kábítószerek kémiai átalakításával létrehozott drogok. Előállításuk: Kutatási célokra laboratóriumokban (analógok) Illegális laboratóriumokban Hatásuk: Stimuláns Ópiát Hallucinogén

22 Kémiai szerkezet

23 Leggyakoribb „designer drogok” DOMmetil-2,5-dimetoxi-amfetamin DOB4-bróm-2,5-dimetoxi-amfetamin MDA3,4-metiléndioxi-amfetamin MDMA (Extasy)Metiléndioxi-metamfetamin PCPFenciklidin Tágabb értelemben GHBGamma-hidroxi-vajsav Ketamin LSD Fentanil (fehér heroin)

24 „Designer drogok” veszélyei Élettani hatás csupán elméleti úton számítható ki Káros mellékhatások ismeretlenek Gyógyszer forgalombahozatalához szükséges előírások kijátszása Minőségi előírások be nem tartása Esetek többségében addikció „A morfinista megálmodja, az amfetaminok hatása alatt álló gondolkodás nélkül megteszi azt.”

25 „Designer” szteroidok Gyógyszerként nem használatos anabolikus androgén szteroidok tervszerűen kifejlesztett változata Cél: Anabolikus hatás maximalizálása Androgén hatás minimalizálása Standard módszerekkel nem detektálható Élettani hatása biokémiai ismeretek alapján feltételezhetően jósolható

26 Napjainkban feltérképezett „designer” szteroidok THG tetrahidrogesztrinon2003 Norboleton 2004 DMT desoxi-metil-tesztoszteron 2005

27 O H OH Trenbolon

28

29 Hogyan lehet a drogfogyasztást megelőzni, mi a teendő? 1998-ban az ENSZ deklarációt fogalmaz meg, amiben kifejtik, hogy a drogok életeket, közösségeket pusztít el. Aláássák a fenntartható emberi fejlődést és elősegítik a bűnözést. A drogok minden országban a társadalom minden rétegélt érintik, különösen fiatalok szabadságát és fejlődését befolyásolja. A drogok súlyosan veszélyeztetik az emberiség egészségét, jólétét. Az államok függetlenségét, demokráciáját, a nemzetek stabilitását, társadalmak felépítését valamint az emberek és családok millióinak méltóságát és reményét. „ A megelőzés a legfontosabb, melyben a társadalom és az állam együttes fellépésére van szükség, a család az iskola a közösség nevelő ereje nélkülözhetetlen. Nagy felelőssége van az írástudóknak, az írott és elektronikus sajtónak, a témával foglalkozó tudósoknak, az egyénnek, a társadalomnak.”

30 Drogkérdés Magyarországon Magyarországon az elmúlt 10 évben került előtérbe a drogkérdés. A fogyasztók és a terjesztők számának jelentős növekedése miatt. 2003-as felmérések szerint a magyar lakosság mintegy 85%-a elutasítja a kábítószer fogyasztását. Magyarország már nemcsak tranzit, hanem cél ország is. A rendőrségi jelentésekből kiderül, hogy egyre több a lefoglalt kábítószer mennyiség. A könnyű és gyors meggazdagodás reményében a beszerzők, a szállítók és a dealerek között sajnos növekszik a fiatalok száma. A drogkereskedelem a szervezett bűnözéshez kapcsolódik és a hazai és a nemzetközi csoportokkal együtt dolgozik, tehát kábítószerbűnözés a szervezett bűnözés része.

31 A Magyarországon lefoglalt kábítószerek főleg kokain, marihuána és ecstasy, mennyisége 1996 és 2002 között megsokszorozódott, a hasisé csökkent. A lefoglalt marihuána és heroin mennyisége nőtt a kokain mennyisége csökkent. A diszkódrogok közül az ecstasy lefoglalt mennyisége 1996 ás 2002 között a 20X-ra nőtt. A kábítószerekkel való visszaélés bűncselekménye 1998 óta rohamosan emelkedett. 1997-ben mindössze 943, 2002-ben viszont már 4775 bűnesetet tartanak nyilván. A nyugati országokban pl. New Yorkban két év alatt 1990-1991 között 4298 gyilkosság történt, és az áldozatok 31%- ának testében kokaint találtak. Drogkérdés Magyarországon

32 A drogok központi idegrendszeri hatása A drogok többsége a mezolimbikus dopaminerg rendszert aktiválja, ezáltal a központi idegrendszerben dopamin szabadul fel a nukleus accumbensben a limbikus rendszerben és az érzelem központjában kellemes érzést okoz. Nevezhetjük ezt boldogság központnak is. Ilyen dopamin felszabadító az ecstasy a nikotin az amphetamin. Míg a morfin enkefalin és cannabis származékok viszont az idegpálya aktivitását gátolt gamma-aminovajsav működését gátolják és ennek eredményeként a gátlás alól felszabaduló idegpálya fokozottabban tud működni. A boldogság központ felelős a kábítószerekkel kapcsolatos függőviszony, a hozzászokás kialakításához is.

33 Hazánkban kezelésben megjelent kábítószer-fogyasztók száma nemek és korcsoportok szerint 2001-ben Kábítószer- fogyasztók 15-19 évesek 20-24 évesek 25-29 évesek férfiaknőkférfiaknőkférfiaknők Opiát típus 3552221214426937235 Kannabisz típus 53212969216233483 Amfetamin típus 146752709111936

34 Az anabolikus androgén szteroidok használatával összefüggő káros hatások 1. Kardiovaszkuláris rendszer  miokardiális hipertrófia  QT-diszperzió  fokozódó trombózisveszély  csökkenő HDL  növekvő LDL  növekvő trigliceridek  vérnyomás emelkedés  miokardiális infarktus veszélye  hirtelen halál kockázata

35 Az anabolikus androgén szteroidok használatával összefüggő káros hatások 2. Viselkedés  aggresszív viselkedés fokozódása  aggresszív viselkedés fokozódása  depresszió  depresszió  mánia, hipománia  mánia, hipománia  pszichotikus epizódok  pszichotikus epizódok  öngyilkosság  öngyilkosság  függőség kialakulása  függőség kialakulása  kedélyállapot változás  kedélyállapot változás  fokozódó ingerlékenység  fokozódó ingerlékenység  eufória  eufória

36 Az anabolikus androgén szteroidok használatával összefüggő káros hatások 3. Daganatok  májtumorok fokozódó kockázata  májtumorok fokozódó kockázata  malignus tumorok fokozódó kockázata  malignus tumorok fokozódó kockázata 4. Hormonrendszer  testiculáris atrófia  testiculáris atrófia  csökkent spermatogenezis  csökkent spermatogenezis  átmeneti meddőség  átmeneti meddőség  tesztoszteron termelés csökkenése  tesztoszteron termelés csökkenése  gynaecomastia  gynaecomastia  impotencia  impotencia 5. Bőr  akne  akne  férfias jellegű kopaszodás  férfias jellegű kopaszodás

37 Az anabolikus androgén szteroidok használatával összefüggő káros hatások 6. Immunrendszer  immunglobulinok csökkenése  immunglobulinok csökkenése 7. Anyagcsere  változó glükóz tolerancia  változó glükóz tolerancia  hyperinsulinaemia  hyperinsulinaemia 8. Hatások nőknél  menstruáció változása  menstruáció változása  clitoris megnövekedés  clitoris megnövekedés  hirsuitismus  hirsuitismus  mellméret csökkenése  mellméret csökkenése  alopecia  alopecia  hang mélyülése  hang mélyülése

38


Letölteni ppt "Kábítószer fogyasztás, Kábítószer elleni küzdelem Dr. Pucsok József Országos Sportegészségügyi Intézet."

Hasonló előadás


Google Hirdetések