Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Eszmélet- és tudatzavarok Tornóci László Semmelweis Egyetem Kórélettani Intézet.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Eszmélet- és tudatzavarok Tornóci László Semmelweis Egyetem Kórélettani Intézet."— Előadás másolata:

1 Eszmélet- és tudatzavarok Tornóci László Semmelweis Egyetem Kórélettani Intézet

2 A tudat különleges téma beszéd (nyelv) előrelátás szerszámkészítés mások segítése empátia erkölcsi érzék szabad akarat Ez tantárgyunkban az egyetlen emberre specifikus kérdéskör. Más, az emberre specifikusnak tartott dolgok: (a munkamegosztás, “társadalomban” való élés állatokban is megfigyelhető) Egyre több adat utal arra, hogy ezek jelentős mértékben biológiailag meghatározott dolgok, így nem kizárólag az emberre jellemzőek.

3 A tudat „csírái” az állatokban A test és a környezet elhatárolása Elemi nyelvi képesség (jelnyelv) Számolási képesség „Hazugság”, mások megtévesztése

4

5 Az éntudat szubjektív érzés (valahol a fejben) nem találtak ehhez az érzéshez tartozó agyi központot (egyesek szerint itt lakozna a lélek) egyesek szerint az éntudat csak illúzió (Daniel C. Dennett, Susan Blackmore) Egy másik lény éntudatáról csak közvetve, leginkább kommunikáció kísérlete révén tudunk információt szerezni.

6 Susan Blackmore: Mémgépezet

7 Eszmélet- és tudatzavarok (disorders of consciousness) eszméletzavarok (kvantitatív, vigilitási zavarok) tudatzavarok (kvalitatív, tartalmi zavarok) A vigilitás súlyosabb zavarai törvényszerűen tartalmi zavart is okoznak, ez fordítva azonban nem igaz: súlyos tartalmi zavarok tökéletes vigilitás mellett is fennállhatnak.

8 Eszméletzavarok (súlyossági sorrendben) tompultság (torpiditás, obtundation) csökkent percepció, lassult reakciók somnolentia a beteg magára hagyva elalszik, de ébreszthető sopor (stupor) a beteg csak fájdalomingerrel, pár másodpercre ébreszthető coma a beteg semmilyen módon nem ébreszthető agyhalál (nincs EEG jel, kardiorespiratorikus támogatás szükséges)

9 Kómaszerű állapotok (pszeudokómák) vegetatív állapot (látszólag éber beteg, éjszakánként alszik, keringése, légzése rendben, de semmi kortikális funkcióra utaló jel nincs) akinetikus mutismus (éber, de nem kommunikáló beteg) locked-in syndrome (szelektív deefferentáció, pseudocoma: a szemmozgások megtartottak lehetnek) catatonia (pszichiátriai kórkép)

10 Tudatzavarok konfúzió (a világos gondolkodásra való képtelenség, illúziók, hallucinációk jelentkezhetnek) delírium (izgatottság, szimpatikus izgalom, hallucinációk. Gyakran alkohol/drog elvonási tüneteként jelentkezik.) más pszichiátriai kórképek

11 Alvás Az alvás pihenés, regeneráció Az alvás energiaspórolás, amikor úgysem tudunk semmi hasznosat csinálni (hibernáció) Az alvásra valójában csak az agynak van szüksége, ekkor speciális állapotban van Az alvás, mint öntudatlan állapot veszélyes! Miért alszunk?

12 Alvászavarok Insomnia –stressz, rossz szokás, gyógyszerhatás, depresszió, mánia, restless legs syndrome stb. Hypersomnia –narcolepsia (nappali álmosság, rossz alvás, cataplexia, ébredéskori paralízis, hypnagog hallucinációk) –depresszió (fényhiányos) Parasomniák

13 somnambulismus bruxismus pavor nocturnus (night terrors) enuresis nocturna

14 Az alvási paralízis/night terrors mai értelmezése: „elraboltak az UFO-k!” Az érintett arra ébred, hogy magatehetetlen, védekezésre képtelen állapotban van Érzi, hogy mások is vannak a szobában Mintha lebegne, siklana az ággyal, zümmögő hangot hall, fölötte fény ég (operáció) Gyakran szexuális kapcsolatra lépnek vele

15 Az alvási paralízis/night terrors értelmezése a régi korokban Succubus: szexuális aktusra csábító boszorkány

16 Az alvási paralízis/night terrors értelmezése a régi korokban Incubus: az ember mellére telepedő lény (lidérc) lidércnyomás Henry Fuseli (1741-1825)


Letölteni ppt "Eszmélet- és tudatzavarok Tornóci László Semmelweis Egyetem Kórélettani Intézet."

Hasonló előadás


Google Hirdetések