Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaÉva Oroszné Megváltozta több, mint 7 éve
1
A gyümölcsök mint pálinka alapanyagok Szempontok: o beltartalma specifikumok a cefrézés, főzés során pálinkája milyen
2
Szamóca / földieper "Kedves szamóca! Téged Én - én az isteneknek, S az istenasszonyoknak tennélek asztalára. Sőt, csak beszélni tudnál. És csókot adni mindjárt Hasonlatos lehetnél a Lilla ajjakához. " Csokonai
3
… ez nem líra, ez próza … o Beltartalmi értékei: kiváló zamat harmonikus íz o Cefrézési tanácsok : kézzel szedjük (a csészelevelek és a kocsány eltávolításával) kis (ebb) edényekbe, egy menetben cefrézzük forrás után egyből főzzük o Pálinkája: igazi különlegesség Illata:jellegzetes, letisztult Íze :hosszú
4
Köszméte v. egres Köszméte v. egres „Hamupip ő ke a gyümölcsök között …” Franciaországban nincs önálló neve: groseille de maquereau -nak, makrélához való ribizlinek hívják, mivel szinte csak makrélához adják.
5
… nagy duzzogva.. Beltartalmi értékei: A köszmétében teljes éréskor alakul ki a fajtára jellemző íz és zamatanyag, ilyenkor viszont a gyümölcse gyorsan puhul, nehezen szállítható, az eltarthatósága rossz. Cefrézési tanácsok : - pektin bontó javasolt. - forrás után gyorsan főzzük Pálinkája: - karakteres fanyarság és - egyedi íz árnyalat jellemzi.
6
Cseresznye Cseresznye „ … az Istenek eledele” A japán szakura ( 桜 ), azaz csersznyevirág nemzeti szimbólum, amit az évente tartott hanami (virágnézés) fesztiválokon ünnepelnek. A cseresznye virágzás a tavasz, az ifjúság a megújulás jelképe A cseresznye pálinkát Kirschwasser néven ismerik világszerte; különösen a svájci gyártmányok elterjedtek. „… de ez mind nem érdekes …”
7
… ami a mi szempontunkból érdekes ! 78-82 %-a víz, 13%-a szénhidrát pálinka A legkorábbi tavaszi pálinka gyümölcs (Májusi Korai szívcseresznye XVI. sz. óta ismert) Tipikus kiskerti gyümölcs -> ezért a főzdékben is meg fog jelenni ( … kérdés, hogy mikor ?) Mindig alszeszt tároljunk, ne cefrét !!
8
Amire figyelnünk kell : o Cefrézés: pépesítéskor a mag ne sérüljön ( lehet maggal és anélkül is cefrézni ) o Főzés: könnyen „felhabzik”, mert a sok „víz” sok „CO 2 -t nyel el” ezért, alkalmazzunk (szilikon) habzásgátlót … és az üstöt csak 65-70 %-ig töltsük !! o Pálinkája: hordós érlelésre alkalmas Illata:marcipános, gazdag, fűszeres Íze: csokoládés utó íz, enyhe „magzamattal”
9
Régi magyar fajták: Májusi korai szívcseresznye Badacsonyi fajták: Korkoványi, Badacsonyi óriás o Cserszegi mézes (sárga színű) o Egri fekete és az ebből szelektált Szomolyai fekete o Szomolyai fekete ami ma a „legdivatosabb” fajta o Vadcseresznye (Madárcseresznye) szintén kedvelt !!
10
Málna Málna „ … a boldogasszony csipkéje” „Nem tudja a bálna, milyen jó a málna. Ha tudná a bálna, milyen jó a málna, csak málnát za-bálna..." (Devecseri Gábor: Állatkerti útmutató) A várandós kismamák szívesen fogyasztják teáját a terhesség utolsó heteiben, mert ellazítja a kismedence tájéki izmokat, ezáltal megkönnyíti a szülést ! /?/
11
„Swot analízis” „Erőssége” (értéke) : a koraisága „Gyengesége” (hátránya) : érzékeny, könnyen sérül „Veszélyek”: gyorsan romlik, kis edénybe cefrézni gyorsan főzni „ Lehetőségek ”: a pálinkája fűszeres „csatos bambi” „csatos bambi” íz-világ
12
Meggy … „a savanyú cseresznye” meggy az egyetlengyümölcs szavunk Már a honfoglaló magyarok is fogyasztották, ezt bizonyítja, hogy a meggy az egyetlen finnugor eredetű gyümölcs szavunk, a többi gyümölcsünk bolgár, szláv és török nyelvekből kölcsönzött. …. de ez kit érdekel ??
13
Egy. Megérett a meggy … Amire figyelni kell: nem utó érő, hamar romlásnak indul O Cefrézés: szár nélkül, kimagozva v. maggal habzik … szilikon … „fél-üst” … O Pálinkája: karakteres, jó kihozatala van
14
Újfehértói fürtös meggy A gyümölcs: bordó piros, savas, édes, 18-23mm A pálinka Illata: intenzív gyümölcsösség,virágos jegyek Íze: telt, az illat következetes folytatása Száraz próba :a meggy maga
15
Ribizli v. ribiszke … „a látás frissít ő ” az antocián molekulák képesek elősegíteni a szemben a látóbíbor (rodop- szin) regenerálódását -az ún. pálcika fény receptorokon keresztül- és ezáltal javítják a látás képességét. …. és ?
16
Tudnivalók … o Cefrézési tanácsok: Bogyózva, egy menetben kis (ebb) edényekbe cefrézzük Pektin bontót alkalmazzunk Forrás után egyből főzzük O Pálinkája: Fekete ribizliből:harsány illat, markáns íz Piros ribizliből:visszafogott illat
17
Ő szibarack... „a legkedveltebb magyar gyümölcs” Cefrézési tippek: magozva cefrézni, savat pótolni, gyorsan főzni Pálinkája: sokszor jellegtelen, mert a cefrézés, főzés során az aromák felbomlanak
18
Eper ( faeper v. szeder) … „ a vándorlók eledele” Régen minden új út mellé telepítették Fehér és fekete változatban terem … feketén bólingat az eperfa lombja …
19
Amit tudni kell vele kapcsolatban… Cefrézési tanácsok: folyamatosan terem, gyorsan romlik („pöcegödör” szag) kis (ebb) edénybe cefrézzük, egy menetben savat pótoljuk, gyorsan főzzük Pálinkája: férfiasan markáns, karakteres Fekete eperből:kellemes, kissé fűszerpaprikás Fehér eperből: könnyedebb, üdébb, elegánsabb … a fájából kiváló pálinkás hordók készülnek …
20
Kajszibarack „… ez mind nem érdekes „ Termesztésének kezdete a Krisztus előtti harmadik évezred fordulójáig nyúlik vissza. 1541-ben Tolna városánál a török flottilláról kajszi oltóvesszőket is kirakodtak. „… ez mind nem érdekes „
21
… ami viszont igen … Beltartalmi értékek: magas cukor tartalom alacsony sav tartalom mag-héj cián tartalom
22
… és ami a legfontosabb... Cefrézés: (vissza tenni 10-30 %-ot) magozni kell (vissza tenni 10-30 %-ot) könnyen pépesíthető savpótlást meg kell oldani – megsavanyodott cefre 7-10 nap alatt kiforr, gyorsan ki kell főzni (18-20 C) Az irányított erjesztésnél fontos a hőmérséklet (18-20 C) és a pH-érték (3-3,3 pH) folytonos tartása, … mert erjedés fázisában rögzíthet ő a legtöbb fontos aromaanyag ………… -> alszeszt ….. … mert erjedés fázisában rögzíthet ő a legtöbb fontos aromaanyag ………… -> alszeszt …..
23
Eredetvédett barackpálinkák Kecskeméti 1937 - 2000 Szódával jobb, mint a wiskey, teában jobb, mint a rum O Gönci barackpálinka 2002
24
Szilva … a legelterjedtebb gyümölcsünk A szilva virág a nőiesség és a szépség szimbóluma … … bla,bla,bla …
25
A legjobb szilva … Beltartalmi értékei: magas cukor és víztartalom Cefrézési tanácsok : maggal v. anélkül cefrézzük a Mirobalánt mag nélkül !! pektinbontást alkalmazzunk
26
Szatmári szilvapálinka a szilva hazája. A Felső-Tisza és a Szamos alsó torkolata fölötti szakaszának vidéke [ Vásárosnaménytól- Tiszabecsig] a szilva hazája. Fajták: penyigei v. nemtudomszilva kékszilva v. macskatökű -> kökényszilva -> pálinka boldogasszonyszilva -> Boldogasszony napjára érik lotyó v. fosószilva ->Mirobalán / alany fajta Ezek a fajták csirittyát alkotnak a Szamos-hát ártereiben Luby: „ebből a 4 kékszilvából főtt szilvórium értékesebb és zamatosabb, mint az országban bárhol-bármiből főtt.” zamatosabb, mint az országban bárhol-bármiből főtt.”
27
Békési szilvapálinka A gyümölcsalapnak fele részben „veres- szilvából” kell állnia …
28
Körte … „a gyümölcsök királynéja” Az emberiség legalább 3000 éve ismeri, termeszti. Homérosz az istenek ajándékának nevezte a körtét. elválástszomorúságot A kínaiaknál a körtefa az elválást és a szomorúságot szimbolizálta. A keresztényeknél hófehér virágai miatt az Istenanya jelképévé vált. „… de ez mind nem érdekes !”
29
Beltartalmi értékei Utóérő gyümölcs !!! Sózókörte
30
Cefrézési tanácsok: Csak az utóérési szakaszon átesett körtét szabad cefrézni, mert a nem érett körte cukortartalma igen alacsony Szárát feltétlenül távolítsuk el Pépesíteni kell Pektinbontó használata ajánlott Sav szegény –> savpótlásról gondoskodjunk 9-10 nap alatt elforr (hőmérséklet függő)
31
Göcseji körte pálinka … egy kis történelem … Előzmények: A XVI. – XVII. sz.-ban virágzott errefelé a kertész- kedés: 9 körte, 6 cseresznye, 5 alma, 3 szilva fajta kifejezetten ehhez a tájegységhez kötődik. A XVIII. sz. végére gyümölcstermelő gazdakörök szerveződnek. A XIX. sz.-ban országos hírnevű a Göcseji Köretpálinka. A nemesített körték csak a XX. sz. harmadán vették át az uralmat a „vad fajták” (sózó-, tüskés-,bakszar.- paraszt,-vörös,-mézes,-cukor,-apró,-vadkörte) felett.
32
Göcseji körtepálinka A göcseji körtepálinka egyikgöcseji legjellemzőbb sajátosságát a körtehéj íze adja, amely akkor érvényesül a legjobban, amikor a felhasznált fajták az utóérés során már sárga héjjal rendelkeznek, de a gyümölcs húsa még nem puhult fel. Az ilyen utóérési állapotban cefrézett körtéből érhető el a jellegzetes göcseji íz. Fajták: bosc kobak, a vilmoskörte, a conference körte, a hardenpont téli vajkörte, a clapp kedveltje, a packham’s triumph, a fétel apát és nemes krasszán.
33
Szeder … „az ő sid ő k gyümölcse Szeder … „az ő sid ő k gyümölcse ” A legrégebben - az emberiség történelmének kezdetein is - gyűjtött gyümölcsök közé tartozik! Európában több mint 2000 fajta található. Beltartalmi értékeik: Gyümölcsük, levelük tanninokban (csersavakban) igen gazdag Nem utó érő, éretten kell szedni
34
Tudnivalók … Cefrézési tanácsok : kis (ebb) hordóban egy menetben cefrézni Levegőtől elzárni Forrás után mielőbb főzni, mert könnyen romlik Pálinkája: teltség és érett diszkréció jellemzi. Ezt a különleges párlatot szolidan kibontakozó bogyós gyümölcsjegyek, visszafogott fűszeresség, simogató mézesség és csábítóan összetett, érett illatvilág varázsolja harmonikus egésszé.
35
Áfonya … „a kék szeder” Cefrézési tanácsok : pépesítés + pektinbontó Pálinkája: Az áfonyától a pálinka kellemes rózsaszín árnyalatot, karakteres illatot és ízt kap. Az aszalvány természetes édessége simítja, gömbölyíti a kialakult ízeket.
36
Alma … „az édenkert gyümölcse” Sok helyen találkozunk vele a mitológiában is. Az alma a megtermékenyülés, érzéki szerelem, s az eredendő bűnnek szimbóluma volt. A görögöknél és a rómaiaknál az étkezés végét jelezte. „… de ez bennünket most nem érdekel !”
37
Beltartalmi jellemz ő i: víztartalom 90%, a birset almával együtt cefrézik szénhidráttartalom 9-14%, magas a pálinka kihozatala almasav tartalom 0,4-1 g/100g. magas a pektin tartalma
38
Cefre készítése nagy mennyiségben áll rendelkezésre … mégis alulértékelt, mint alapanyag … pedig esetenként karakteres íz világ a nyáriak illatosabbak, az őszi-téliek több cukrot tartalmaznak –> magas pálinka kihozatal darálni kell magas a pektin tartalma -> pektinbontót kell alkalmazni -> –> magasabb kihozatal, homogénebb cefre az almacefre erjedési ideje 7 - 9 nap cefréje „összeesik” a kész cefre lekvár sűrűségű, ivójoghurt állagú,
39
Pálinkája Többnyire nem túl karakteres (fahéjas, vaníliás illat, kompótos íz világ) … ezért hordós érlelést alkalmaznak (tölgyfa, eperfa, gesztenye fa, almafa) „iberelő (szaporító)” pálinka Az almából történő pálinkafőzés az almafák XX. század eleji nagyobb mérvű telepítésének hatására terjedt el. Bár korábban is főztek pálinkát a hullott gyümölcsből, a tiszta almapálinka előállítása nem volt cél.
40
A szabolcsi almapálinka … tükrösen tiszta, frissen színtelen, illetve az érleléstől enyhén sárga. Alapanyagként a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén termesztett érett almát,(Jonathán, Jonagold, Golden, Golden delicious,Red Delicious, Idared,) …vagy az almafeldolgozásból származó fő- és mellékterméket (almalé és -sűrítmény, hámozott héj, magház) használják fel.
41
Miért a Szabolcsi … ? már a XVIII. századból vannak adataink: 1791-es vármegyei jelentés szerint 50 ezer gyümölcsfa közül 20410 volt az alma, ezek nagy része vadon, ártéri gyümölcsösökben nőtt. 1820-ban Nyíregyházán megalakult a pomológiai társulat 1870: tudatos telepítés hatására új fajták jelentek meg: Batul,Kanadai renet, Johnatán Az 1930-as években a Tisza és a Szamos völgyében jelentősebb télialma-telepítéseket végeztek A régiónak jelentős bortermelése nincs
42
Bodza … „a szegény ember patikája” Régen … ennek főzetével kezelték a székrekedést, a szemgyulladást, a gümőkórt (TBC), de használtákgümőkórt vértisztítónak, fájdalomcsillapítónak, hánytatónak, vizelethajtónak, köptetőnek, hámosítónak is. Mindehhez kellő elővigyázat kellett, mert a virágok és a terméshús kivételével a növény minden része mérgező. festő növény, valamint légy és egér űző … és kiváló ásó, kapa, lapát villanyél alapanyag is !
43
…. és ma … A bogyókból készített bodzabor egyes vidékeken hagyományos szíverősítő. Helyenként pálinkát is főznek belőle – mivel ez a művelet igen munkaigényes, a bodzapálinka ritka és nagyon drága.
44
Tudnivalók … Cefrézési tanácsok: bogyózva (különben nagyon fanyar lesz a párlat) Lehetőleg egy menetben cefrézzük Pektinbontót alkalmazunk, gyorsan főzzük ki Pálinkája: „A” KIRÁLY! … az egyik legaromásabb pálinka. Intenzív, markáns bodza karakterrel és tipikus, egyedi illattal, ízzel jellemezhető Egy igazi, váratlan meglepetés Egy háttérgyümölcs, mely így vesz elégtételt Letisztult ízeivel valódi harmóniát áraszt A legsimább, legselymesebb, gyógyító olaj a testnek, léleknek
45
Sz ő l ő … Fontos az elején tisztázni, miben is különbözik a szőlőpálinka a törkölypálinkától. A szőlőpálinkához az érett fürtöket lebogyózzák, és magából a ledarált sz ő l ő szemb ő l / és sz ő l ő léb ő l / készül a cefre, … héjon erjesztéssel (mint a vörösbor készítésekor) … (csak itt elforrás után nem préselik) … hanem … lefőzik a cefrét.
46
Tudnivalók … Cefrézési tippek: vagy illatos fehér (Irsai, Cserszegi, Othonel, …) vagy illatos direkt-termők (Izabella, Othelló, Delaware) alkalmasak … szerintem Bogyózás + pektinbontó + sav Pálinkája: Irsai:egyedi és utánozhatatlan illatvilág jellegzetes szőlő zamat Muskotály: bársonyosan lágy, krémesen simogató
47
Húsos som … „a szaru cseresznye” / Kornelkirsche Cefrézési tanácsok: maggal v. anélkül cefrézzük főzés mag nélkül
48
Pálinkája … A som pálinka ízében egyszerre köszön vissza az erdei gyümölcsök fanyarsága és a cukorban leggazdagabb, legnemesebb gyümölcsök édessége, mely kettősség kivételes gondossággal utánozhatatlan selymességű harmóniává áll össze. A gyümölcs aromaalkotói kimagaslóan értékesek és erőteljesek. A somból nyert pálinka illatvilága rendkívüli gazdagságot mutat. A komplex, egyedi, és az első fagy által megcsípett gyümölcsre jellemző fanyar íz és illat remekül kiteljesedik a karakteres pálinkában.
49
Berkenye … „legelfeledettebb fafaj” Fajtái: Kerti (v. fojtós), házi, madár, barkóca, svéd, [fekete -> más] Cefrézési tanácsok : szár nélkül pépesíteni pektinbontót adagolni
50
Pálinkája Madárberkenye pálinka: Aromatikájában kissé különc, illatában marcipános, vegetális jegyeket is hordozó pálinka, főként - de nem kizárólag! - valódi ínyencek. A gyümölcse kicsit olyan mint a vadalma, kicsit olyan mint a vadkörte, esetleg a naspolya?... Igazi különlegesség a pálinkája. Bársonyos, kellemes, telt és zamatos, halvány citrusos jelleggel. Fekete berkenye: Kerek, marcipános földes jegyek, a háttérben nagyon enyhén citrusokkal és fűszerekkel alákomponálva. Ajánljuk önállóan baráti beszélgetésekhez, vagy marcipános, diós és mákos sütemények mellé. Vadsültek méltó társa lehet.
51
Birs … a „krétai (arany) alma Birs … a „krétai (arany) alma „ Körte ? Alma ? Nem:birs ! Ez az elhanyagolt kincsünk: Varázserővel bír - távol tartja a gonoszságot Természetes illatosító / paraszti szobák, savanyú káp.
52
Tudnivalók… Beltartalmi érték: magas pektin tartalom kemény húsú -kősejtek a felülete molyhos, erősen illatos, kiváló párlatot ad Cefrézési tanácsok: molyhok eltávolítása (kézzel, géppel) fontos ! Fizikai („előfőzés”,pépesítés,) és kémiai (pektinbontás) feltárás
53
Pálinkája Illata harsány, ennél "birsebb" aligha lehetne, parfümként is megállná a helyét. A birs illata hűvös elegancia, van benne valami fémes, high-tech, krómacél. Ugyanakkor egy idő után, amikor kezünkben felmelegszik, a birsalmasajt, sőt kompót is megjelenik csipetnyi szegfűszeg és fahéj kíséretében. Íze egy árnyalattal melegebb, citrusos, kellemesen fanyar-édes lecsengéssel. Olajos, selymes struktúrája a korty legvégéig kitart. Utóíze a birs héját idézi. Kifinomult, nemes párlat.
54
Csipkebogyó v. csipke v. hecsedli A lángoló, de el nem égő csipkebokrot -a szeplőtelen fogantatás jelének- Mária jelképének tekintették.
55
Kett ő. Csipkebokor vessz ő … Cefrézési tanácsok : maggal v. anélkül cefrézzük sav + pektinbontó adagolás Pálinkája: Aromái igen karakteressé teszik az elkészült fõzetet. Az édeskés, savanyúkrémes, kara- mellás egyedi gyümölcsösség, diszkrét citrusoságal fokozza a komplexitást.
56
Kökény …”a nehéz eset” Cefrézési tanácsok: érett, dér csípte bogyókat cefrézzünk, maggal v. nélküle cefrézzük
57
Pálinkája …. a mag nélkül cefrézettből könnyed, „virágos” a maggal cefrézettből „mandulás” magzamatos A kökény pálinka intenzív illatát a magból eredő marcipános, mandulás ízek tökéletesítik. Tipikus fanyar jegyek utalnak a vadon termett gyümölcsre. A kökénypálinka egy kissé emlékeztet a cseresznyepálinkára
58
Naspolya … „a téli gyümölcs” Cefrézési tippek: szottyosan jó, ha már a dér megcsípte pektin bontót alkalmazzunk Pálinkája: „eszméletlen” finom
59
Sz ő l ő törköly „ … a mi Grappánk” A törköly esetében a kisajtolt szőlőből főzik a pálinkát. A legjobb törköly-pálinkákhoz a préselendő szőlőt előbb bogyózzák, ezért nem jelenik meg benne a szár íze. Egyik leghagyományosabb párlatfajta. Mindenhol, ahol fejlett a borkultúra, fejlett e „borászat melléktermékéből” készülő párlatkultúra is. A világ leghíresebb ilyen törkölypárlata az olasz Grappa.
60
Tudnivalók Cefrézési tanácsok : lehetőleg bogyózott törkölyt cefrézzünk alaposan döngöljük be a hordóba légmentesen zárjuk Pálinkája: a törkölyt alkotó fajtától függ … A kacsos törkölyb ő l más karakter ű pálinka f ő zhet ő !
61
Borsepr ő A seprő elsősorban elhalt élesztőkből és borkőből álló üledék, ami a bor erjedése során lassan leszáll a hordó, illetve tartály aljára.. Cefrézési tippek : a seprőt mindig frissen főzzük, mert könnyen romlik / az élesztő miatt / „Pálinkája”: Ük- és szépszüleink népszerű itala volt, ma már egyre nehezebb találkozni vele. Általában erős, 50 % feletti alkoholtartalmú, „ütős”, markáns ízű pálinkafajta / „söprüpálinka” /
62
Összefoglaló … Az esetek 90 %-ában, 90 %-kal jobb lesz a pálinkája, annak aki … Az esetek 90 %-ában, 90 %-kal jobb lesz a pálinkája, annak aki … étkezési minőségű … étkezési minőségű gyümölcsöt … válogatás és mosás után pépesíti … pépesíti / ledarálja sütőélesztőt … tesz hozzá sütőélesztőt … zárt edényben, hűvös helyen … hűvös helyen -pincében- erjeszti rögtön … az elerjedés után rögtön kifőzi Sose cefrét tároljunk, mindig csak alszeszt !! A cefre nem befőtt !
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.