Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Számviteli törvényváltozások. 2014. évi várható változások (1/4) USA $-ban könyvvezetés, USA $-ban könyvvezetés, ( vállalkozó döntését Számviteli Politikájában.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Számviteli törvényváltozások. 2014. évi várható változások (1/4) USA $-ban könyvvezetés, USA $-ban könyvvezetés, ( vállalkozó döntését Számviteli Politikájában."— Előadás másolata:

1 Számviteli törvényváltozások

2 2014. évi várható változások (1/4) USA $-ban könyvvezetés, USA $-ban könyvvezetés, ( vállalkozó döntését Számviteli Politikájában és a létesítő okiratban rögzíti) ( vállalkozó döntését Számviteli Politikájában és a létesítő okiratban rögzíti) Európai Központi Bank árfolyama is használható a külföldi pénzeszközben felmerülő tételek forintra történő átszámításánál, Európai Központi Bank árfolyama is használható a külföldi pénzeszközben felmerülő tételek forintra történő átszámításánál,

3 2014. évi várható változások (2/4) Nem pénzben kifizetett osztalék, ha a társaság az osztalék kötelezettséget pénzeszköztől különböző eszközben fizeti, akkor a számvitelben az értékesítés szabályait alkalmazza. Nem pénzben kifizetett osztalék, ha a társaság az osztalék kötelezettséget pénzeszköztől különböző eszközben fizeti, akkor a számvitelben az értékesítés szabályait alkalmazza.

4 2014. évi várható változások (3/4) Az eredménytartalék csökkentése: Az eredménytartalék csökkentése: a tagi viszony megszűnésekor a kilépő tagot, a részesedésével arányosan illeti meg a vagyonrész. A tagot megillető vagyonrész hatására az eredménytartalék negatívvá válhat. a tagi viszony megszűnésekor a kilépő tagot, a részesedésével arányosan illeti meg a vagyonrész. A tagot megillető vagyonrész hatására az eredménytartalék negatívvá válhat. Összevont (konszolidált) éves beszámoló készítésének új határértékei: mérlegfőösszeg 5.400 M Ft, értékesítés nettó árbevétel 8.000 M Ft. Összevont (konszolidált) éves beszámoló készítésének új határértékei: mérlegfőösszeg 5.400 M Ft, értékesítés nettó árbevétel 8.000 M Ft.

5 2014. évi várható változások (4/4) Kapcsolt vállalkozásoknál az ügylet eredeti ellenértéke módosítható (ha az adózás előtti eredményt nem akarják módosítani.) Kapcsolt vállalkozásoknál az ügylet eredeti ellenértéke módosítható (ha az adózás előtti eredményt nem akarják módosítani.) Könyvvizsgálati kötelezettség: ha a köztartozás meghaladja a 10 M Ft-ot és 60 napon túl lejárt, Könyvvizsgálati kötelezettség: ha a köztartozás meghaladja a 10 M Ft-ot és 60 napon túl lejárt, Könyvvizsgálati kötelezettség új értékhatára: értékesítés nettó árbevétel 300 M Ft. Könyvvizsgálati kötelezettség új értékhatára: értékesítés nettó árbevétel 300 M Ft.

6 2013. évi változások (1/3) Árfolyamveszteség elhatárolásának lehetősége a forgóeszközhitelre is, Árfolyamveszteség elhatárolásának lehetősége a forgóeszközhitelre is, A napi készpénz záró állományának maximális értéke a pénzkezelési szabályzatban rögzítendő, A napi készpénz záró állományának maximális értéke a pénzkezelési szabályzatban rögzítendő, A kisadózó, ha kikerült a KATA hatálya alól, akkor a Sztv. vonatkozik rá, nyitó mérlegét készít…. A kisadózó, ha kikerült a KATA hatálya alól, akkor a Sztv. vonatkozik rá, nyitó mérlegét készít….

7 2013. évi változások (2/3) Jelentős összegű hiba: az ellenőrzött mérlegfőösszeg 2%-a, ha az nem haladja meg az 1 M Ft, Jelentős összegű hiba: az ellenőrzött mérlegfőösszeg 2%-a, ha az nem haladja meg az 1 M Ft, Lényeges hiba fogalmát törli a törvény, a beszámoló ismételt közzétételének kötelezettsége megszűnt, Lényeges hiba fogalmát törli a törvény, a beszámoló ismételt közzétételének kötelezettsége megszűnt, Támogatásból beszerzett, ill. térítés nélkül kapott eszköz halasztott bevételének elszámolása, - a feloldás az eredeti bekerülési érték figyelembe vételével lehet elvégezni, az időközi értékmódosítások azt nem befolyásolhatják Támogatásból beszerzett, ill. térítés nélkül kapott eszköz halasztott bevételének elszámolása, - a feloldás az eredeti bekerülési érték figyelembe vételével lehet elvégezni, az időközi értékmódosítások azt nem befolyásolhatják - az eredeti hasznos élettartamot kell figyelembe venni - az eredeti hasznos élettartamot kell figyelembe venni

8 2013. évi változások (3/3) Eredménytartalék felhasználása osztalékra, (ha a tárgyévi eredmény negatív és a szabad eredménytartalékból osztalékot hagynak jóvá, akkor a mérlegszerinti eredmény is negatív lesz) Eredménytartalék felhasználása osztalékra, (ha a tárgyévi eredmény negatív és a szabad eredménytartalékból osztalékot hagynak jóvá, akkor a mérlegszerinti eredmény is negatív lesz) Tartósság megítélése az értékveszténél és terven felüli értékcsökkenésnél: az eszköz könyv szerinti értéke és a piaci értéke közötti különbözet legalább egy évig fennáll. Tartósság megítélése az értékveszténél és terven felüli értékcsökkenésnél: az eszköz könyv szerinti értéke és a piaci értéke közötti különbözet legalább egy évig fennáll. Mikro-gazdálkodói egyszerűsített éves beszámoló határértékei: Mikro-gazdálkodói egyszerűsített éves beszámoló határértékei: Mérlegfőösszeg 100 M Ft, Értékesítés nettó árbevétel 200 M Ft, létszám 10 fő. Mérlegfőösszeg 100 M Ft, Értékesítés nettó árbevétel 200 M Ft, létszám 10 fő.

9 2013. évi változások – pontosítások (1/3) Kényszertörlési eljárásra vonatkozó számviteli feladatokkal kiegészült a Számviteli törvény, Kényszertörlési eljárásra vonatkozó számviteli feladatokkal kiegészült a Számviteli törvény, Elektronikus aláírás, időbélyegző nélkül is alkalmazható számviteli bizonylatként az elektronikus dokumentum, irat, ha az megfelel az Számviteli Törvény bizonylatokra vonatkozó szabályainak. Elektronikus aláírás, időbélyegző nélkül is alkalmazható számviteli bizonylatként az elektronikus dokumentum, irat, ha az megfelel az Számviteli Törvény bizonylatokra vonatkozó szabályainak.

10 2013. évi változások – pontosítások (2/3) Skontó elszámolásának szabályai: a pénzügyileg rendezendő számla szerinti összeg maximum 3%-a lehet, Skontó elszámolásának szabályai: a pénzügyileg rendezendő számla szerinti összeg maximum 3%-a lehet, Értékesítési céllal beszerzett-, de átmenetileg használatba vett eszköz - árú, Értékesítési céllal beszerzett-, de átmenetileg használatba vett eszköz - árú, Üzembe helyezés időpontja: amikor az eszközzel az üzemszerű tevékenységet megkezdik. Üzembe helyezés időpontja: amikor az eszközzel az üzemszerű tevékenységet megkezdik.

11 2013. évi változások – pontosítások (3/3) Átalakulást során megszűnő társaság, a végleges vagyonmérleg készítését megelőzően köteles az átalakulás napjával, az időszakról készített beszámolót letétbe kell helyezni és közzé kell tenni, Átalakulást során megszűnő társaság, a végleges vagyonmérleg készítését megelőzően köteles az átalakulás napjával, az időszakról készített beszámolót letétbe kell helyezni és közzé kell tenni, Konszolidációs mentesítés szabályai: Konszolidációs mentesítés szabályai: IFRS-ek szerint készített konszolidált beszámolónál a konszolidálási kört az IFRS-ek határozzák meg. IFRS-ek szerint készített konszolidált beszámolónál a konszolidálási kört az IFRS-ek határozzák meg.


Letölteni ppt "Számviteli törvényváltozások. 2014. évi várható változások (1/4) USA $-ban könyvvezetés, USA $-ban könyvvezetés, ( vállalkozó döntését Számviteli Politikájában."

Hasonló előadás


Google Hirdetések