Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 Előadó: Dr. Mihalik József Szolgáltató osztályvezető HM Térképészeti Kht. 2005. október 11. Polgári és Katonai Térképészet Magyarországon.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 Előadó: Dr. Mihalik József Szolgáltató osztályvezető HM Térképészeti Kht. 2005. október 11. Polgári és Katonai Térképészet Magyarországon."— Előadás másolata:

1 1 Előadó: Dr. Mihalik József Szolgáltató osztályvezető HM Térképészeti Kht. 2005. október 11. Polgári és Katonai Térképészet Magyarországon

2 2 – Történeti áttekintés; – A Polgári és a Katonai Térképészet szervezete; – A térképészeti tevékenység állami szabályozása; – A polgári és a katonai térképészeti tevékenység alapvető jellemzői, azonosságok és különbségek; – A Polgári és a Katonai Térképészet tevékenysége; – Az előadáshoz kapcsolódó irodalom. Az előadás témakörei:

3 3 A magyar térképészet a kezdetektől a XIX. századig: –Lázár térképe 1514 körül, kiadása: 1528.; –Korszakos jelentőségű szakemberek és térképművek: Mikoviny Sámuel, Huszár Mátyás, Beszédes József, Vásárhelyi Pál, (XVII. XVIII. sz.) Lipszky János, Hátsek Ignác, Homolka József, Tóth Ágoston, Kogutowicz Manó; (XIX. sz.) – Hazai szakember képzés: Nagyszombati Egyetem, (a XVIII. sz. közepétől); Institutum Geometricum, (Buda, 1782., a világ első mérnöki oklevele)

4 4 Katonai felmérések a XVIII. és a XIX. században: I.1764-1785. Mária Terézia, - II. József; II.1806-1869. I. Ferenc, (nem fejezték be); III.1869-1887. Ferencz József; IV.1887. Csak Észak-Olaszország és a Magas- Tátra

5 5 Kataszteri felmérés a XIX. és a XX. század első felében: 1849. okt. 20. Ferencz József: „Állandó Kataszter” Cél: Az ingatlanok adóztatása. Kataszteri felmérés, ingatlan-nyilvántartás 1927. „Méter rendszer”; 1930-as évektől: városmérések; Sztereografikus és henger vetületek,

6 6 Katonai térképészeti tevékenység a két világháború alatt és között (1.): – I. világháború: A III. Katonai felmérés térképei és azok átdolgozott változatai; – 1919. február 4. Magyar Katonai Térképező Csoport; – 1922. Állami Térképészet (PM); – A III. Katonai felmérés térképeinek felújítása, (1:25000); – 1: 75 000 méretarányú szelvények, (az ország 40%-a);

7 7 Katonai térképészeti tevékenység a két világháború alatt és között (2.): – 1938. Magyar Királyi Honvéd Térképészeti Intézet; – 1940-1944. 1:50000 ma.-ú térképsorozat (a visszacsatolt területekre is); – 1943. Közép-Európa térképsorozat, 1:500 000; – Polgári célú térképsorozatok, (turista és fürdő térképek).

8 8 Alappont hálózatok (1.): Háromszögelések: (fokmérések, alapvonal mérések) 1728. Mikoviny Sámuel; 1857., 1901., Felsőrendű hálózatok, Háromszögelő Hivatal; 1925. M. kir. Háromszögelő Hivatal: Új hálózat; 1938. Gödöllő, Összehasonlító alapvonal; 1942-43. Erdély, III. rendű hálózat; 1949-54. I. rendű láncolat; Kitöltő hálózat: III. rendű, „domináns pontok”; IV. rendű hálózat, EOVA.

9 9 Alappont hálózatok (2.): Szintezések: Vásárhelyi Pál: Tiszai szintezések; 1873-98. I. rendű; (Katonai Földrajzi Intézet) 1921-40. Új I. rendű; 1948-64. Bendeffy-féle; (I., II., III., rendű vonalak) 1960-as évek: Új I. rendű hálózat, (földkéregmozgási), EOMA

10 10 Kozmikus geodéziai tevékenység: – 1972. KGO, Penc, — MN 2130, Szentendre; – Nemzetközi együttműködés; – Fotografikus, lézeres, doppleres mérések; – 1990-es évektől: GPS; – OGPSH; – Közép-Európai Geodinamikai Program; – IV. rendű pontsűrítés GPS-el. (kb. 4000 pont); – Aktív GPS hálózat, a GPS napi alkalmazása.

11 11 A rendszerváltás előtt (1.): A Polgári Térképészet szervezetei: MÉM Földmérési és Térképészeti Főosztály; – FÖMI; (1967-től) – Földhivatalok: megyei, járási; – Állami vállalatok: BGTV, PGTV, KV, FTV, egyéb cégek felmérő és kitűző csoportjai; – Magán földmérők, GMK-k, magán vállalkozások: Kft, Rt,;

12 12 A rendszerváltás előtt (2.): A Polgári Térképészet eredményei: – Az ingatlan-nyilvántartás és a hozzátartozó folyamatos műszaki tevékenység; – Az országos alappont-hálózatok létesítése és folyamatos karbantartása; – Állami földmérési és térképészeti alapadatok előállítása és folyamatos aktualizálása. – Állami földmérési és térképészeti alapadat szolgáltató rendszer eredményes működtetése; – Az 1:10 000 ma.-ú topográfiai térképsorozat az ország teljes területére; – Sikeres, elismert nemzetközi tevékenység.

13 13 A rendszerváltás előtt (3.): A Katonai Térképészet szervezetei: 1945. HTI (HVK Katonai Térképész Osztály) 1973. MN Térképész Szolgálatfőnökség; (MN VK. közvetlen) – MNTI, MNTÁTI, MHTÁTI, MH Tóth Ágoston Térképészeti és Katonaföldrajzi Intézet, MH Térképészeti Hivatal, – MN 6814, (17. Önálló Térképező Zászlóalj); – MN 2130, (MN Asztrogeodéziai Állomás); – MN 5312, (MN Központi Térképraktár); – Térképész szakemberek a csapatoknál.

14 14 A rendszerváltás előtt (4.): A Katonai Térképészet eredményei: – Egy helyesbített, egy újfelméréssel készített és két felújított térképsorozat az ország teljes területére; – Közreműködés a geodéziai alappont-hálózatok létrehozásában; – Közreműködés az 1:10 000 ma.-ú topográfiai térképsorozat létrehozásában; – Digitális térképészeti adatbázisok; – A honvédelem és a nemzetgazdaság folyamatos térképészeti támogatása; – Sikeres, elismert nemzetközi tevékenység.

15 15 A rendszerváltástól napjainkig (1.): 1996. évi LXXVI. törvény a földmérési és térképészeti tevékenységről (földmérési törvény) Következménye és eredménye: A katonai és a polgári térképészeti tevékenység szabályozása. Az állami térképészeti tevékenységi területek felosztása. (Végrehajtását miniszteri rendeletek szabályozzák.)

16 16 A rendszerváltástól napjainkig (2.): A Polgári Térképészet szervezetei: FVM Földügyi és Térinformatikai Főosztály; – FÖMI; – Földhivatalok; (fővárosi, megyei, területi) – Állami (többségi tulajdonú) cégek; – Magán cégek, vállalkozók.

17 17 A rendszerváltástól napjainkig (3.): A Polgári Térképészet eredményei: – A kárpótlással, a tulajdonviszonyok megváltozásával járó feladatok végrehajtása; – A teljes földügyi nyilvántartási és adatszolgáltató rendszer korszerűsítése; – Az EU rendszerekhez történő csatlakozás, (pl.: MEPAR); – A korszerű távérzékelési és térinformatikai technológiák bevezetése.

18 18 A rendszerváltástól napjainkig (4.): A Katonai Térképészet szervezetei: – MH Térképész Szolgálat, (ÖLTP alárendeltségben); – HM Térképészeti Kht., (HM VK közvetlen); – ÖLTP Térképészeti Anyagi Alosztály; – MH HTPEK KTSZR; – Térképészek az MH csapatainál.

19 19 A rendszerváltástól napjainkig (5.): A Katonai Térképészet eredményei: – „Talpon maradás” a folyamatos átszervezések során; – A NATO interoperabilitás elérése: – A digitális adatbázisok folyamatos aktualizálása; – Az 1:50 000 ma.-ú katonai és polgári térképsorozat, – a geodéziai pontjegyzék, – a JOG-ok kiadása, – egyéb NATO feladatok végrehajtása; – Eredményes felkészülés az új DITAB, a DIKAB és az új térképrendszer létrehozására; – Eredményes nemzetközi együttműködés.

20 20 Azonosságok a polgári és a katonai térképészetben: –Az alkalmazott technológiák nagy része azonos. – Magas szintű szakmai tudás és precíz, pontos munkavégzés nélkülözhetetlen mindkét területen.

21 21 Különbségek a polgári és a katonai térképészet között (1.): Polgári: – Békés termelő tevékenység. – Minősített időszaki körülmények között intenzitása és lehetőségei csökkennek. Katonai: – Fő tevékenysége a katonai tevékenység térképészeti támogatása, de polgári célú feladatokat is végez. Termékeinek zöme polgári célra is alkalmazásra kerül. –Minősített időszakban tevékenységének intenzitása nő.

22 22 Különbségek a polgári és a katonai térképészet között (2.): Polgári: – Kizárólag „szabatos” eljárások. – Nagyméretarányú felmérési tartomány. – Tevékenységi terület: Magyarország. – Alapvetően nyereség-orientált. Katonai: – Békében „szabatos”, minősített időszakban „operatív” eljárások. – Nagy- és közepes méretarány. – Tevékenységi terület: „külterület” is. –Elsődleges a honvédelmi érdek, de takarékosan.

23 23 A Polgári Térképészet tevékenysége (1.): – Geodéziai alappont-hálózatok létrehozása, fejlesztése és fenntartása; – Állami földmérési alap- és átnézeti térképek, 1:10 000 ma.-ú állami topográfiai térképek készítése és aktualizálása; – Állami földmérési, térképészeti alapfeladatok végrehajtása, alapadatok szolgáltatása; – Ingatlan-nyilvántartás és adatszolgáltatás; – Földvédelmi és földértékelési tevékenység; – Földművelési kötelezettség ellenőrzése;

24 24 A Polgári Térképészet tevékenysége (2.): – Művelésből kivett területek hasznosításával kapcsolatos földhivatali tevékenység; – Földmérési és földügyi adatbázisok és informatikai rendszerek fenntartása és üzemeltetése; – A közigazgatás és az állampolgárok földmérési és földügyi állami alapadat szolgáltatási igényeinek kiszolgálása; – Az FVM informatikai rendszerei fejlesztésének koordinálása.

25 25 A Polgári Térképészet tevékenysége (3.): A polgári vállalatok, cégek tevékenysége: –Állami és magán megrendelésre teljes körű térképészeti tevékenység; – Fő cél a nyereséges tevékenység; –Jellemző a szakosodás, pl.: geodéziai, ipari és bánya mérési, fotogrammetriai, digitális térképészeti, kartográfiai, térinformatikai és ingatlanokkal kapcsolatos földmérési tevékenység.

26 26 A Katonai Térképészet tevékenysége (1.): A Katonai Térképészet fő feladata a MH térképészeti támogatása, a MH NATO és nemzetközi feladataiból eredő térképészeti tevékenység végrehajtása.

27 27 A Katonai Térképészet tevékenysége (2.): MH Térképész Szolgálat: – A katonai térképészeti tevékenység szakmai tervezése, szervezése, irányítása és ellenőrzése; – A MH – minősített időszakban a rendvédelmi szervek, a katasztrófa védelem és egyéb állami szervezetek – térképészeti támogatásának szakmai tervezése, szervezése, irányítása és ellenőrzése; – A felelősségi területén a polgári térképészeti tevékenység hatósági feladatainak ellátása; – A MH katonaföldrajzi támogatása; – A szakterületet érintő nemzeti és nemzetközi szabványosítási és jogszabály előkészítő tevékenység.

28 28 A Katonai Térképészet tevékenysége (3.): HM Térképészeti Kht.: – Közepes méretarányú topográfiai térképezés; – Katonai tematikus térképezés; – Katonai területek nagyméretarányú felmérése; – Katonai geodéziai hálózatok létesítése, fenntartása; – Fegyverrendszerek térképészeti és geodéziai támogatása; – Teljes körű felmérési, térképezési és sokszorosítási tevékenység. (Szabad kapacitás kihasználása: vállalkozási tevékenység)

29 29 A Katonai Térképészet tevékenysége (4.): MH ÖLTP Térképészeti Anyagi Alosztály: Feladata a katonai térképészeti tevékenység, a HM szervezetei és a MH csapatai térképészeti támogatásának pénzügyi, gazdasági tervezése, szervezése és irányítása. MH ÖLTP HTPEK KTSZR: Feladata a HM szervezeteinek és a MH csapatainak térképészeti anyagokkal történő ellátása. Térképészek az MH csapatainál: Egységek, alegységek közvetlen ellátásának szervezése, végrehajtása.

30 30 Az előadáshoz kapcsolódó irodalom: – 1996. évi LXXVI. törvény a földmérési és térképészeti tevékenységről (földmérési törvény); – A Magyar Katonai Térképészet Története I.-II.-III. – Dr. Tremmel Á.- Kota Á.: A Magyar Honvédség Térképészeti Hivatal 1919-1999 – www.fvm.hu– www.mhtehi.gov.hu – www.fomi.hu– www.topomap.hu – www.lazarus.elte.hu– www.honvedelem.hu – www.oszk.hu – www.militaria.hu

31 31 Köszönöm megtisztelő figyelmüket.


Letölteni ppt "1 Előadó: Dr. Mihalik József Szolgáltató osztályvezető HM Térképészeti Kht. 2005. október 11. Polgári és Katonai Térképészet Magyarországon."

Hasonló előadás


Google Hirdetések