Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

PRO/KONTRA Talyigás Judit NJSZT konferencia 2015. november 19.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "PRO/KONTRA Talyigás Judit NJSZT konferencia 2015. november 19."— Előadás másolata:

1 PRO/KONTRA Talyigás Judit NJSZT konferencia 2015. november 19.

2 Az előadás Mozaikok, hogy éreztessem a színes világunkat most csak az internet, mobil technológiák kaleidoszkópján, azt, hogy bizonyos események szerintem sokkal bonyolultabbak, mint hogy örüljünk, felháborodjunk vagy megijedjünk… Én az örömre vagyok inkább hangolva de azért felhívnám a figyelmet néhány kockázatra is, mert ha tudjuk mi kerülhető, feloldható…..akkor reméljük könnyebb lesz együtt élni.

3 A világ megváltozott 2013 január 24-én érdemes megjegyezni. Az alapvető szükségletek körébe sorolta az otthoni internet hozzáférést a német szövetségi legfelső bíróság. A testület döntése arról, hogy az internet szolgáltatás kimaradása esetén a magánszemélyt is! nemcsak gazdasági szervezetet kártérítés illeti mert: "kiemelten nagy jelentőséggel bíró gazdasági jószág az életfenntartás szempontjából..” Az ítélet alapján az otthoni internet és a vezetékes telefon azoknak a gazdasági jószágoknak a körébe tartozik, amelyek hozzáférhetőségének megszűnése "jelentős hatást fejt ki az életfenntartás anyagi alapjára", ezért az előfizető a kár bekövetkezésének bizonyítása nélkül jogosult kártérítésre, ha nem tud élni a szolgáltatással.

4 Amiről beszélünk: számokban/pro Magyarországon 2015 második negyedévben 2014 év azonos időszakához képest az internet-előfizetések száma 13 %-kal nőtt, így megközelítette a 7,7 milliót, a mobiltelefon-előfizetések száma 1,6 %-kal bővült elérte a 11,8 millió ki gondolná! A vezetékes 3%-kal bővült 3,075 millió Az adatforgalom 13 300 terabyte volt, 44 %-kal emelkedett. A távközlési szolgáltatók (internet, kábeltelevízió, telefon) távközlési tevékenységéből származó nettó árbevétele 2015. II. né.204,9 milliárd forint volt, 0,7 %-kal nőtt 2014. II. né. 203,4 milliárd forintot. (KSH 2015. szeptember)

5 Amiről beszélünk: számokban/kontra A roamingdíjak két fázisban tűnnek el. 2016. április 30-tól egy perc beszélgetés és egy megabyte adatforgalom után legfeljebb öt centet számolhatnak majd fel a szolgáltatók, SMS-enként pedig legfeljebb két cent lehet a roamingdíj. Ezek a díjak pedig 2017. június 15-én végleg eltűnnek. EU 2015.Október 27. döntés Szabad információ áramlás technikai háttere után a gazdasági Ez hogy érinti a szolgáltatókat?  Kontra A felhasználókat

6 Izland 95% Magyarország 71% Bulgária 54% Európa szélessávú internet lefedettsége 2014. november/pro

7 Földünk szélessávú internet lefedettsége 2015. szeptember / kontra Vezetékes internet szélessávú Világszerte 794 millió felhasználó Ebből 365 millió Ázsia –Óceánia Európában 186 millió Afrikában 4 millió Földünkön a háztartások globálisan 46,7% Ebből a fejlett világ 81,3 % pl:Dél-Korea 98,5% De Afrika déli részén Guinea, Szomália, Burundi? Eritrea kevesebb mint 2%!!! Világgazdaság 2015.09.29.

8 A világ megváltozott / kontra Vagy csak néhány országban???

9 A világ megváltozott / rekontra A Project Link nevű elképzelése, hogy megbízható szélessávú elérést biztosít Afrika területén, ahol az infrastruktúra nem megfelelő vezeték nélküli megoldással. 2013. november A a francia Eutelsat Communications műholdas szolgáltató közreműködésével bővítené ki a Szubszaharai Afrikára elsősorban a mobilinternet-kapcsolatot. Az AMOS- 6 nevű műholdat már építik, és a tervek szerint 2016-ban bocsátanák fel a világűrbe - közölte a két cég. 2014. okt. 6. Vajon szociális vagy inkább gazdasági megfontolásokból….?

10 Siker történet, hiszen 2015-ben a Földön 1 milliárd felhasználója van, 2014 évi bevételük több mint 1100 milliárd forintnak felel meg (Mo. GDP 2013-ban 29 114 milliárd Ft) Percenként 300 órányi új videó anyag kerül fel és minden percben 323 napnyi anyagot töltenek le 2011-ben a világ a YouTube-on nézte, ahogyan az Arab Tavasz forradalmai végigsöpörnek a Közel-Kelet és Afrika diktatúráin. 2012-ben élőben néztük az Olimpiát Itt tanulunk, szórakozunk, kulturálódunk…. A 10 éves / pro

11 A 10 éves / kontra 1-2 A YouTube-ra feltett videók nagy mennyisége nehézzé teszi, hogy kiszűrjenek minden, terrorizmussal kapcsolatos anyagot - állapította meg a videomegosztó portált üzemeltető Google internetes óriáscég egy vezetője az Európai Parlament liberális frakciójának egy terrorellenes akcióterv kidolgozásáról szóló ülésén, megjegyezve, hogy a YouTube-ra percenként háromszáz órányi videofelvételt töltenek fel a felhasználók. Verity Harding, a Google közpolitikáért felelős igazgatója a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) csoport brüsszeli tanácskozásán azt mondta, hogy "előzetesen átvizsgálni azokat a videókat, amelyek felkerülnek a honlapra olyan lenne, mintha egy telefonhívást azelőtt hallgatnának le, mielőtt megtörténik". … A január elején, szélsőséges iszlamisták által elkövetett párizsi merényleteket követően az EU belügyminisztereinek ülésén a résztvevők hangsúlyozták, hogy szorosabb együttműködésre törekszenek az internetes szolgáltatókkal is a terrorellenes küzdelemben. Brüsszel, 2015. január 28., szerda (MTI/AP) Amiről nem beszéltek: micsoda költsége lenne 60x24x300 órányi anyag átvizsgálása naponta. MOST PÁRIZS UTÁN????????????????????????

12 Mindenki szinte mindent lát/pro Reuters 2015. szeptember 9. Röszke

13 Mindenki szinte mindent lát / kontra Spanyolországban, Getafe városában lesz fociedző az a szír menekült Az 52 éves Osama Abdel-Muhsen Alghadabot, aki hazájában tornatanári felügyelő és edző volt az Al Fituwa Football Clubnál, a spanyol futballedzői oktatási központ (CENAFE) alkalmazza majd. A férfi felkutatásának ötlete is tőlük származik. Egy arabul jól beszélő diákjukat küldték Münchenbe, akinek pedig egy újságíró segített 2015. szeptember 16. Tudták, hogy Fociedző volt Münchenbe kell menni..ott lesz Ott megtalálták… a sok tízezer menekült között

14 Személyi adat védelem- Vajon ki mit gondol? / pro Elfogadhatatlan, hogy államoknak vagy vállalatoknak szabad hozzáférésük legyen a privát adatainkhoz. Ez alapvető emberi jog - fogalmazott Tim Cook az Apple vezérigazgatója.. Minden embernek joga van a magánszférához. Ezt soha nem lenne szabad feladnunk. Nem lenne szabad engedni a pánikkeltőknek és az alapvető összefüggéseket sem értő hangadóknak - mondta, hangsúlyozva, hogy a privátszféra védelmét nem csak az állami szervekkel, hanem a vállalatokkal szemben is biztosítani kell. Az Apple vezérigazgatója az interjúban felemelte szavát a kommunikáció titkosításának tilalma ellen. senkinek a privátszférába nem szabad behatolni. Ha ez mégis megtörténik, az nem oldja meg a terrorizmus problémáját, emberi jogot sért viszont, ami aztán súlyos következményekkel járhat" - mutatott rá A rendes embereket, a 99,999 %-kot tesszük csak ki veszélynek azzal, ha nem titkosítunk - hangsúlyozta Tim Cook, hozzátéve, hogy az Apple nagyon komolyan veszi az adatok védelmét. Mi a készülékeink eladásával keressük meg a pénzünket, nem ügyfeleink adataival, pedig abban is nagy üzlet lenne - mondta. Senkinek az adataiból nem csinálunk pénzt, mert tudjuk, hogy nem akarná. Mi sem akarjuk. Nem felel meg az értékrendünknek - szögezte le Tim Cook az Apple vezérigazgatója. London, 2015. március 1

15 Személyi adat védelem - Vajon ki mit gondol? / kontra David Cameron brit miniszterelnök a januári párizsi terrortámadás után tett javaslatot a kommunikáció titkosításának a betiltására, amit Barack Obama amerikai elnök is támogatásáról biztosított. Az Egyesült Királyságban David Cameron hónapok óta a végpontok közötti titkosítást alkalmazó kommunikációs megoldások ellen kampányol, az EU terrorellenes műveleteit koordináló Gilles de Kerchove pedig szeretné elérni, hogy az európai internet- és telekommunikációs szolgáltatók teljes hozzáférést biztosítsanak az állami szervek számára az általuk kezelt adatokhoz és kommunikációs csatornákhoz. 2015 március 10. Brit választások: 2015 május

16 Személyi adat védelem - vajon ki mit gondol? Párizs után? Háborút hirdet az Anonymos csoport az Iszlám Állam ellen A Foreign Policy gyűjtése szerint a hackercsoport tagjai eddig 149 Iszlám Államhoz köthető honlapot tettek elérhetetlenné, 101 ezer Twitter-fiókot jelentettek és 5900 propagandavideót töröltette k. Most tudható a kommunikációs Csatornájuk…!

17 Meddig vagyok ember? / pro A határok is elmosódnak majd az emberek és a robotok között a Kaspersky Lab szerint. Az emberi testbe szükség szerint elektronikusan vezérelt mesterséges szervek és protézisek kerülhetnek. A szervezetben közlekedő nanorobotok pedig közvetlenül a beteg sejtekhez juttatják majd el a gyógyszereket, és képesek lesznek mikrosebészeti beavatkozások végrehajtására is. Az emberek egészségi állapotát a testbe telepített speciális érzékelők fogják figyelni, az adatokat pedig felhő alapú tárolóba továbbítják a háziorvosok számára. Mindez a lakosság várható élettartamának jelentős növekedéséhez vezethet. 2015. január 24., szombat (MTI)

18 Meddig vagyok ember? / kontra A korábban tanítóként dolgozó Rangernek azután amputálták a lábát, hogy stroke-ot kapott, és egy vérrög képződött a lábában. Már 2015 év eleje óta használja az új érző művégtagot, és nagyon meg van vele elégedve. Már nem csúszom el a jégen, és meg tudom mondani, hogy sóderen, betonon, füvön vagy homokon járok. Még a kisebb köveket is érzem - mondta az 54 éves Ranger, aki a műtét óta kerékpározik, fut és hegyet is mászik. Az amputációk során gyakran fellépő fantomfájdalom sem kínozza, mióta megkapta az új műlábát. 2015. június

19 Közösségi oldal / pro A -on ha ír valaki arról, hogy mi történt vele, előfordul, hogy 14-16-an, de van hogy több mint 100-an lájkolják. Minden nap lehet írni, több választ kapni és persze lájkolni naponta vagy 40-et. A szülinapra több mint 50 jókívánság is érkezhet.

20 Közösségi oldal / kontra Nem tudom ha két hétig nem írna valaki, felhívnák telefonon: mi van vele? Ki meri ezt kipróbálni? Feltűnik-e a nagy forgalomban a hiány? „A virtuális hálózatok, látszatvalóságok elhitethetik, hogy nem szakadtunk ki az élő közösségből, de nem engedhetjük becsapni magunkat, ez csak érzéstelenítő tabletta.” Freud Tamás 2013

21 Új formában tájékozódni, beszélgetni / pro lehet egyszerre chat-telni 3-4-5 emberrel, baráttal a -on nézni a híreket, keresni a -n játszani a térben és tanulni

22 Új formában tájékozódni, beszélgetni / kontra Az információrobbanás azonban épp ezt teszi lehetetlenné: nem marad idő és agyi kapacitás, hogy a belső világunk részt vegyen a információk befogadásának folyamatában. Ennek következménye, hogy megelégszünk a felületes információszerzéssel, a tudásunkat nem mélyítjük el, természetesen így kreativitásunk is csökken. Az óriási adaptációs nyomás elől sokan és sokféleképpen próbálnak menekülni: nem néznek tévét, kiköltöznek egy csendes falu szélére – vagy, ami rosszabb: drogok segítségével biztosítják a túléléshez szükséges örömadagokat. Az is veszélyes lehet viszont, ha elhitetjük magunkkal, hogy mi igenis képesek vagyunk megemészteni a felénk áradó hírzuhatagot, ez ugyanis öncsalás, és minden bizonnyal sikertelenség-érzethez, stresszhez, pszichózishoz vezet. Freud Tamás 2014.

23 Új formában tájékozódni / rekontra A telefon megmondja, mennyi a pénz Hátlapjára helyezi a papírpénzt, majd lassan eltávolítja, hogy az iPhone kamerája ráfókuszálhasson. A telefon szinte azonnal megmondja, hogy ötszázas, ezres, vagy ötezres bankó van-e a kezében. A Be My Eyes alkalmazás vakoknak és látóknak

24 Egészségügy / pro Az 1980-as évektől kezdve újra és újra felmerült olyan kártya készítése, amely az adott személy legfontosabb egészségügyi adatait tartalmazza. Leolvasható lesz a háziorvosnak, mentősnek.. stb Drága, bonyolult, nagy rendszer

25 Egészségügy / kontra Szentendre önkormányzata tájékoztatta lakosságát hogy áttért az elektronikus világra s az orvosok látják már azt a közös adatbázist ahol a kezeltek adatait, leleteit tárolják. A lakosság is eléri az adatbázist s onnan előzetes személyes egyeztetés után – mint az e-aláírásnál már lekérheti személyes leleteit. Óbudán még egyszerűbben oldották meg, egy éve a megadott e- mail címre automatikusan kiküldték a leletet ez év őszén már a levél tartalmazta, hogy csak kóddal nézhetőek meg a személyes adatok! a kód a tb szám megadott 6 száma.

26 Egészségügy / rekontra Segíthet azonosítani a szívbetegség szempontjából kockázatos helyzetben lévő közösségeket a Twitter - derült ki ausztrál és amerikai kutatók tanulmányából. A Melbourne-i Egyetem és az amerikai Pennsylvaniai Egyetem kutatói az Egyesült Államok 1300 megyéjéből származó, véletlenszerűen kiválasztott bejegyzéseket vizsgáltak meg. Az olyan negatív érzelmű szavak, mint a "gyűlöl" és az "unott" ismétlődő előfordulása egy közösség tagjainak Twitter-bejegyzéseiben, összefüggött a szívbetegségek magasabb arányával az adott közösségben, még az olyan tényezők figyelembevétele után is, mint a jövedelem és az iskolai végzettség. Az eredmények szerint az olyan pozitív töltetű kifejezések, mint a "csodálatos" és a "barátok", ugyanakkor a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával voltak összefüggésben. A gyűlölködés és a krónikus stressz a szívbetegség ismert rizikófaktorai közé tartoznak. A szakemberek szerint azzal, hogy a Twittert használják a legkockázatosabb helyzetben lévő közösségek azonosítására, jelentősen csökkenthetik a nagyobb volumenű kiértékelések jelenlegi költségeit. A kutatóknak a Twitter nyelvezetét elemző rendszere sokkal jobban működött annál a modellnél, amely tíz gyakori tényezőt, köztük a dohányzás és az elhízottság arányát figyelembe véve mérte fel, hogy egy adott közösség esetében milyen magas a szívbetegségek előfordulásának kockázata. A Melbourne-i Egyetemen dolgozó Margaret Kern, a tanulmány vezető szerzője szerint a közösségi média "új határterületet jelent a társadalomtudományi kutatás számára". Mint azt közleményében aláhúzta: "arra használni a Twittert, hogy belessünk egy közösség kollektív mentális állapotába, hasznos eszköz lehet a járványkutatásban és a közegészségügyi intézkedések hatékonyságának felmérésében is". "Nem tudjuk megjósolni, hogy egy közösségen belül hány szívroham fog bekövetkezni egy adott időkereten belül, de a nyelvezet segíthet feltérképezni azokat a helyeket, ahol közbelépésre van szükség" - hangsúlyozta Kern. 2015. január 23.,

27 Drónok / pro Katonaság 1960- óta alkalmazza Megjelentek a háborúkban, Benézhetnek a kertjeinkbe, Néhány grammostól – tíz tonnásig léteznek Bevethetőek akár milyen távolságban, más országban

28 Drónok / kontra Felderíthetik a megközelíthetetlen helyen történt balesetet Kimenthetik a szakadékba esetet, a hegycsúcson balesetet szenvedőt Gyógyszert élelmiszert vihetnek természeti katasztrófa sújtotta helyre ahol repülő nem tud leszállni Fényképezhetnek olyan természeti csodát ami repülővel nem megközelíthet A háborúban célzottan pusztítanak…kevesebb az ártatlan halott

29 Tanulás internetről / pro Tudjuk mit gondol Freud Tamás agykutató az információ dömpingről Tanulni csak az tanulhat internetről, akinek a műveltsége megengedi, nem tanulja meg azt, ami nem igaz!!!

30 Tanulás internetről / kontra meg kell tanulni feldolgozni kiválogatni, felkészülni..mert ez más mint a hagyományos könyv amely logikusan adja át valamilyen struktúrában – Freud Tamás Az összefogás, egymásra figyelés egymástól tanulás és a folyamatos visszajelzés a jól működő közösség létrehozásának kutatok.net

31 5G a jövő / pro Magyarországon és a világ többi részén is a 4G-s mobilnet bevezetésén fáradoznak a szolgáltatók, az iparági kutatás-fejlesztési központokban már javában fejlesztik az 5G-t Bevezetés 2020. ! Ez sok 100 milliárd $-os fejlesztés! Fontos hogy 100- szoros legyen a sebesség? Fejleszt a Nokia, Samsung, Huawei, Ericsson Magyarországon sok helyen 3G sincs

32 5G a jövő / kontra Film nézés felhőből vagy 800 MB letöltése 1mp Okos város – okos háztartási gépek Okos ipari gépek bánya… Valós időben látott és mozgó hologramok pedig nem csak a vállalati távmegbeszélések Robotika fejlődéssel együtt az orvos nagy távolságokban tud azonnali műtéti beavatkozásban részt venni Okos autók – 100 km/óra esetén váratlan helyzet megelőzés az információ terjedés gyorsaságától függ!

33 Mi minden tudható rólunk / pro Egy kutatásukban a magyar politikai pártok publikus oldalaival kapcsolatban azt vizsgálták meg, hogy melyek azok az oldalak, amelyektől egy "like"- kattintásra vannak. Mint mondta, ebből nemcsak arra lehet következtetni, hogy a pártot kedvelők milyen életmódot folytatnak, mit kedvelnek, hanem akár a politikai szövetséges keresésének irányára is, hiszen az eredmények megmutatják, egy-egy párt támogatói mely politikai erőket kedvelnek még. Egy adott szakma, például az informatikus társadalom specifikus közösségi oldalainak elemzéséből kiolvashatók, kik a véleményvezérek. Néhány iparágban már használják az így nyert információkat. Egy nagy autógyár például az új termékének piacra dobása előtt már felkérte a legbefolyásosabb bloggereket a tesztelésre, és véleményüket figyelembe is vette a fejlesztéskor - mondta. A mobiltelefonokban lévő GPS-ek adataiból vizsgálható az emberek mozgása. Ez a bankokat segítheti abban, hogy hova helyezzék ATM-jeiket, de akár új éttermek helyének kiválasztásában is támpontot adhatnak – magyarázta.

34 Mi minden tudható rólunk / kontra Ha magánügyünk - nem lájkolunk politikai véleményeket, nem posztolunk politikai véleményeket De a barátainkat nem tagadjuk meg „Számon tarthatják, mit telefonoztam s mikor, miért, kinek. Aktákba írják, miről álmodoztam s azt is, ki érti meg. És nem sejthetem, mikor lesz elég ok előkotorni azt a kartotékot, mely jogom sérti meg.” …

35 Elmúlt gond / pro A Snowden ügy egyik következménye: Az Európai Parlament azt is javasolja, hogy az Európai Bizottság bontsa fel az Egyesült Államokkal 2000-ben kötött úgynevezett Safe Harbour egyezményt, amely az amerikai technológiai vállalatok esetében lehetővé teszi, hogy az európaiak adatait a tengerentúli szervereken dolgozzák fel. A Safe Harbour keretében kezeli az európaiak adatát többek között a Google, a Facebook az Amazon, vagy az eBay is. Az egyezmény felmondása tehát azt eredményezné, hogy ezeknek a szolgáltatásoknak vagy Európában kellene végezniük az európaiak adatainak kezelését, vagy elérhetetlenné válnának az európaiak számára. Az EP szerint azért van szükség e drasztikus lépésre, mert az európai és az egyesült államok-béli adatvédelmi előírások között egyre nagyobb szakadék tátong. Az NSA botrányban pedig az is bebizonyosodott, hogy az amerikai titkosszolgálatok a megfigyelés során nem csak a nemzetközi szerződéseket, de az amerikai jogszabályokat sem tartják tiszteletben.

36 Elmúlt gond / kontra A Safe Harbour egyezményt egyébként 2014. elején az Európai Bizottság is felülvizsgálta, és arra a következtetésre jutott, hogy bár súlyos hiányosságok vannak, az egyezmény felfüggesztése több kárt okozna, mint amennyi haszonnal járna. Ha belegondolunk, hogy milyen lenne az élet a Google vagy a Facebook nélkül, akkor máris érthető az óvatosság.

37 Elmúlt gond / rekontra Maximillian Schrems osztrák állampolgár, diák panasza nyomán az Európai Bíróság kimondta az EB azon határozatának érvénytelenségét is, amely az úgynevezett biztonságos kikötő (safe harbour)-rendszer alapján lehetővé tette személyes adatok továbbítását az Amerikai Egyesült Államokba. A bírósági határozat értelmében alapjaiban kell újraszabályozni az Egyesült Államokba irányuló adattovábbításokat - áll a NAIH közleményében.

38 Így gondoljuk / pro Elfelejtjük a telefonszámokat – mert tudja a mobil Romlik a tájékozódó képességünk – mert megmondja a GPS Nem járunk könyvtárba böngészni – mert ott az internet Hízunk, mert csak ülünk a gép, a tablet előtt…

39 Így is van / kontra Kutatások megerősítették a Flynn-effektust, az évek során az IQ-teszteken elért átlagpontszámok világszerte tapasztalt folyamatos emelkedését nemzedékről nemzedékre. ezeket a változásokat csak részben lehet magyarázni az oktatás magasabb szintjével ezeket az eltérő eredményeket a változó életmóddal lehet megmagyarázni. az idősebb emberek is egy szélesebb körben használják a kommunikációs, információs technológiai eszközöket és az emberek hosszabb ideig dolgoznak intellektuálisan nagy követelményeket támasztó munkakörökben átlagembernek manapság emlékezni kell legalább 10 jelszóra, hogy naponta hozzáférjen számítógépekhez, megnyissa levelezését, interneten bankoljon, számlákat egyenlítsen ki vagy hozzáférjen közösségi oldalakhoz. A programokhoz hozzáférve gyakran találja magát szembe számos utasítással és különféle opciókkal, amelyek egyre több döntéshozatalra kényszerítik. új technológiák okán élesebb eszűvé válnak az emberek az egyre bonyolultabb kütyük által megkövetelt szellemi jártasság miatt Mint egy 8 évnyi szellemi frissesség változást mutattak ki (50 évesek, mint a régi 42 évesek!!!) 2015 IIASA

40 Irodalom –kultúra/pro Felmérés az olvasásról: Anglia 18-25 év közötti fiatalok 10 fiatalból egy még soha életében nem olvasott regényt, 10-ből 4 pedig nem tervezi, hogy még a nyári vakáció idején erre ragadtassa magát. A részvevők negyedének még az is nehezére esik, hogy a végére érjen egy könyvnek, 75% pedig inkább telefonját vinné a strandra vagy a medencéhez, semmint egy regényt Ezért A világirodalom nagy klasszikusai közül foglalt össze néhányat 140 karakterben, egy Twitter-üzenet hosszúságában John Sutherland. A University College London professor emeritusa többek közt Harper Lee Ne bántsátok a feketerigót! és F. Scott Fitzgerald A nagy Gatsby című művének cselekményét tömörítette 140 karakterbe a fiatalok számára. London, 2015. augusztus 13.

41 Irodalom – kultúra/kontra Versposztoló hullám 2015. tavaszán Pl. ajánlatok: KönyvesBlog, Litera, Bárkaonline, Prae.hu, Műút, Mindennapi kortárs magyar vers Közösség, KULTer, FÉLonline, InstaVers, ………..

42 Kultúra /rekontra1 Németh Róbert zenész, újságíró arról beszélt, hogy az internet demokratikussá tette a zenét, hiszen a világhálón azok is meg tudnak már jelenni, akiknek korábban esélyük sem volt a lemezkiadókhoz bekerülni. Jeszenszky Zsolt ugyanakkor úgy vélekedett, hogy bár az interneten már szinte bármely zenész elérhető, azonban mégsem jut el minden alkotás az emberekhez, hiszen az érdeklődés elsősorban a fősodorba illeszkedő tartalmakra fókuszál. Azt is mondta, hogy a kis elérésű produkciók mutatják meg, hogy forráshiányos a rendszer, nem jutnak hozzá azokhoz a pénzekhez, amelyek szükségesek az újratermeléshez. Mint mondta, hajlamosak vagyunk elfelejtkezni arról, hogy semmi sincs ingyen, így az ingyenes letöltés sem, hiszen az internetszolgáltatónak fizetni kell, nem is keveset. Eger, 2015. május 29.,

43 Irodalom, művészet / rekontra2 Amazon Prime tagok számára igaz Amazon Instant Video app szükséges – alkalmas offline megtekintésre is évente 99 USA dollárért tízezer film egy millió zeneszám és több száz lejátszási lista közül is válogathatnak a Prime Music-on, több mint 800000 könyvhöz férhetnek hozzá,. Átfogó szereposztási és stáblisták, ideértve életrajzokat és filmtörténeti ismertetőket is, rendelkezésükre állnak az Amazon IMDb (www.imdb.com) webhelyén,www.imdb.com

44 A fejlődés / pro A digitális fejlődés egyszerre globális trend és kihívás, a technológia nem ismeri a határokat, és nem érdeklik Európa gazdasági növekedéssel kapcsolatos problémák - mondta Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója. Hozzátette: az egyes országok hozzáállását tükrözi, hogy Európában a termelékenység- növekedés 31 százaléka származik az IKT szektorból (távközlési és információs technológiából), ami kiemelkedő eredmény. Észak-Amerikában ugyanez az arány ugyanakkor 59 százalék - tette hozzá. Az európai szabályozási környezet főként a fogyasztóvédelemre koncentrált, közműként kezelte és nem segítette a távközlési szektort. Európa versenyképessége szenved, nem méretgazdaságosan működik, piacai szétdarabolódtak, 500 millió emberre jut 200 szolgáltató, miközben Amerikában 300 milliós lakosság mellett van 4-5 szolgáltató, Kínában szintén 4-5 szolgáltató működik 1,5 milliárd lakosra – ismertette. 2015. június 18.,

45 A fejlődés/kontra Az adatforgalom rohamos emelkedését az internethasználók számának növekedése mellett a gép- gép közötti (M2M) kapcsolatok és a személyes eszközök terjedése, a gyorsabb szélessávú kapcsolatok és a fejlett video szolgáltatások magyarázzák - közölték. Az előrejelzés szerint a hálózati eszközök és kapcsolatok száma 2019-re eléri a 24 milliárdot, a 2014-es 14 milliárd után, így a szolgáltatóknak fel kell készülniük az eszközök áradatára. Ezek az eszközök lehetnek táblagépek, okostelefonok, interneteléréssel rendelkező nagyfelbontású televíziók, M2M kapcsolatok, valamint testen viselhető eszközök., M2M kapcsolatok száma háromszorosára növekszik a következő 5 év során, így 2019-re 10,5 milliárd ilyen kapcsolat lesz. Ennek oka az előrejelzés készítői szerint az, hogy az IoE széleskörűen elterjed a különböző ágazatokban, a mezőgazdaságban, az egészségügyben, az iparban, a kiskereskedelemben és a szállítmányozásban, másrészt az otthonokban is, ahol egyre nagyobb számban lesznek videos biztonsági berendezések, okosmérők, világítás- és hőmérséklet szabályozók. A növekedés várhatóan a hálózatba kapcsolt egészségügyi eszközök esetében lesz a leggyorsabb, 8,6-szoros - olvasható a tájékoztatásban. 2015. május 29.,

46 Fejlődés/ rekontra A Kaspersky Lab előrejelzése szerint az emberek olyan okos otthonokban laknak majd, ahol a legtöbb kényelmi szolgáltatás már automatizáltan működik. A házat irányító szoftver gondoskodik majd az energia, a víz, az élelmiszer és az egyéb kellékek fogyasztásának méréséről és pótlásáról. A lakóknak csak arra kell ügyelniük, hogy legyen elég pénz a bankszámlájukon a kiadások fedezésére. Mindez összességében oda vezet majd, hogy az emberek "digitális alteregói" együttesen önszabályozásra és az egész bolygó életének a irányítására képes különálló, globális virtuális infrastruktúrát alakítanak ki. A rendszer valamelyest a mai TOR hálózathoz hasonlóan fog működni, amelyben a legaktívabb és leghatékonyabb felhasználók kapnak moderátori jogokat - írták. A 3D nyomtatási technológia olyan fejlettségi szintet ér el, hogy már bizonyos termékek gyártására sem lesz szükség többé. Az emberek megtervezhetik és megalkothatják a tárgyakat, amelyeket szeretnének, a háztartási eszközöktől és a ruháiktól kezdve egészen az otthonukat alkotó téglákig. Végső soron pedig a harminc évvel ezelőtt ezt a folyamatot megindító személyi számítógép is megszűnik a ma ismert formájában. Minden feladatot célgépek, a legkülönfélébb okos eszközök látnak majd el. Például a pénzügyi elemzéseket is olyan szerver végzi majd, amelyet egy, az elektronikus dokumentumokkal foglalkozó szervezet irányít, nem pedig egy könyvelő a személyi számítógépén. Egy dolog azonban nem fog változni: a jó öreg technofóbia megmarad. Az okos otthonokat, automatizált életmódot és robotokat elutasító új luddita nemzedék jelenik majd meg. Ők lesznek azok, akik nem rendelkeznek majd digitális identitással, és kerülni fogják az okos rendszerek, berendezések és robotok használatát - vetíti előre a Kaspersky Lab kiberbiztonsági vállalat előrejelzése az informatika fejlődésének elkövetkező harminc évéről. "Abban is biztosak lehetünk azonban, hogy a kiberbűnözők továbbra is megtesznek majd mindent annak érdekében, hogy a saját rosszindulatú céljaik megvalósítására használják fel az új informatikai fejlesztéseket" - tette hozzá Alekszander Gosztev, a Kaspersky Lab vezető biztonsági szakértője. Budapest, 2015. január 24

47 Óv vagy megfigyel / pro A Széchenyi Tőkebefektetési Alap (SZTA) 98 millió forintos tőkeemelést hajt végre a Hergamon Kft. kerékpáros telematikai - nyomkövető és lopásgátló - szolgáltatás fejlesztésével és üzemeltetésével foglalkozó cégben - közölte a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. szerdán az MTI-vel. A kft. saját fejlesztésű, valós idejű nyomkövető szolgáltatásának alapját képező eszköz gyártására, hardverfejlesztésre, üzemeltetésre, marketing költségekre, illetve a kapcsolódó applikáció fejlesztésére használják fel. A kerékpárba beépített nyomkövető eszköz segítségével a tulajdonos - vagy a jövőben a hatóságok is - valós időben ellenőrizhetik a kerékpár tartózkodási helyét, lopás esetén így könnyen azonosítható a bicikli holléte - idézte a közlemény Antal Csabát, a Hargamon Kft. üzletfejlesztési igazgatóját. A tájékoztatás szerint a Velotrack elnevezésű rendszert lopásmegelőzővel is felszerelték, a tulajdonos virtuális logikai lakatot helyezhet el a leparkolt kerékpáron. Ha elmozdítják a kerékpárt, a beépített giroszkóp azonnal jelzést küld a mobilalkalmazásra. A felhasználók adatait gyűjtve és elemezve a virtuális lakat arról is értesíti a tulajdonost, hogy mennyire biztonságos egy-egy környék, a közösségi statisztikák alapján például az elmúlt időszak biciklilopásairól is információt nyújt. A vállalat a hazai és a külföldi piacon egyaránt, mind üzleti, mind magánfelhasználók számára elérhetővé kívánják tenni a szolgáltatást, többek között olyan kerékpárgyárakkal is tárgyalásokat folytat, mint a magyar Schwinn-Csepel Zrt. és a pedelec hajtású (a pedálozást elektromos hajtóművel segítő) kerékpárokat gyártó holland Amazing Wheels cég. 2015. február 4., szerda (MTI

48 Óv vagy megfigyel / kontra Berlin, 2015. augusztus 24., hétfő (MTI) - Egységes kiberbizontsági technológiai szabvány bevezetését sürgeti a német Der Spiegel lapnak adott interjúban Gerhard Eschelbeck, a Google kiberbiztonsági és adatvédelmi igazgatója. A háztartási eszközök és berendezések hálózatra kapcsolása, a dolgok internetének elterjedése korábban elképzelhetetlen biztonsági kockázatokat hordoz - mutatott rá a Google szakembere, hangsúlyozva, hogy manapság már nem elég az, hogy mindenki maga döntse el a gépe előtt mi a biztonságos és mi nem, illetve mennyi energiát szán a veszélyek elhárítására fordítani. "Ezen nagyon sürgősen változtatni kell. Egységes megoldásokra, szabványokra van szükség" - mondta a Google osztrák születésű technológiai igazgatója, aki 2014 októbere óta vezeti az internetes cég biztonságtechnikai részlegét. Az egyik ilyen súlyos kockázati tényező maga az autó - mutatott rá -, ami manapság valójában már nem más, mint egy vezeték nélküli hálózatra kapcsolt nagy számítógép. Azt, hogy ez mekkora veszélyeket hordoz magában, alig néhány hete demonstrálták biztonsági szakértők egy autó távolról történt meghekkelésével. "Nekünk - és ez alatt az egész szakmát értem - arról kellene gondoskodnunk, hogy minden eszköz eleve biztonságos legyen, akár szívritmus-szabályozóról, akár autóról legyen szó" - fogalmazott. Be kell vezetni a berendezések kiberbiztonsági tanúsítványának a rendszerét - mondta. A Google szakembere az interjúban figyelmeztetett, hogy teljesen új kockázati tényezőként manapság már az állami kibertámadások veszélyével is számolni kell. "Egyre gyakrabban tapasztalunk bizonyos államok támogatásával nagyon határozott céllal végrehajtott kibertámadásokat" - fogalmazott.

49 Közösségi szolgáltatások-új gazdasági modell / pro Az -t 3 amerikai fiatalember 2007-ben hozta létre s 2015-re 3.3 milliárd dollárra becsülik, 190 országban 34 ezer településen 1,5 millió kiadó helység - matractól az 1400 kastélyig. - Olcsóbb annak aki utazik, jó bevétel annak, aki szolgáltat hasonló! 60 országban 300 városban működik a világon napi 2 millió fuvar - Olcsóbb, rugalmasabb

50 Közösségi szolgáltatások - új gazdasági modell / kontra A nagy turista városok pl. Barcelona adóbevétele jelentősen csökkent. San Franciscoban a hotelek évi 250 millió dollár adót fizetnek - az Airbnb most először 12 milliót fizetett

51 Közösségi szolgáltatások - új gazdasági modell / rekontra A San Fransico-ban a kormányzó kezdeményezte hogy évente csak 75 napra lehessen szobát kiadni az Airbnb- n keresztül, ezt a város lakosságának alig több mint 50%-a, de leszavazta! A színházak nem tűntek el, bár jött a mozi, ….

52

53 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "PRO/KONTRA Talyigás Judit NJSZT konferencia 2015. november 19."

Hasonló előadás


Google Hirdetések