Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

FCKeditor (Drupal rendszer). Tartalom Telepítés Beállítás Egyéb beállítások Eszköztárak.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "FCKeditor (Drupal rendszer). Tartalom Telepítés Beállítás Egyéb beállítások Eszköztárak."— Előadás másolata:

1 FCKeditor (Drupal rendszer)

2 Tartalom Telepítés Beállítás Egyéb beállítások Eszköztárak

3 A telepítés menete Modul letöltése: http://www.drupal.org/project/fckeditor A modul kicsomalgolása a sites/all/modules könyvtárba. (Ezen belül az fckeditor/README.txt file tartalmazza a beállításhoz szükséges információkat) Az FCKeditor letöltése: http://www.fckeditor.net/download Az editor kicsomagolása a sites/all/modules/fckeditor könyvtárba. (Létrejön a sites/all/modules/fckeditor/fckeditor/fckconfig.js file)

4 Beállítás Modul bekapcsolása: http://example.com/admin/build/modules Adjunk legalább egy csoportnak access fckeditor jogosultságot a http://example.com/ admin/user/permissions címen - enélkül nem tudjuk a modulnak megmondani, kik és hogyan használhatják. Adjuk hozzá az előbbi csoporthoz az admint is. Az FCKeditor nem jogosultság, hanem csoporttagság alapján dönti el, megjelenjen-e vagy sem.

5 A http://example.com/admin/settings/filters címen be kell állítani a beviteli formát.( Két lehetőségünk van: vagy mindenkinek, aki FCKeditort használhat, bekapcsoljuk a Full HTML módot, vagy beállítjuk a Filtered HTML módot, hogy elfogadja és kezelje az FCKeditor által használt elemeket. ) A http://example.com/admin/settings/fckeditor címen állíthatjuk be a modult. A legegyszerűbb a http://example.com/admin/settings/fckeditor/edit/ Advanced címen kezdeni a beállítást, az alábbiak szerint:

6 A Basic setup résznél győződjünk meg róla, hogy legalább egy csoportot kijelöltünk. A Visibility settings résznél állíthatjuk be, hogy hol szeretnénk a hagyományos szerkesztő helyett FCKeditort látni. Ha mindenhol, akkor az alapbeállítások megfelelőek - de ez a legritkább esetben van így. Az itt található Minimum rows értékével (az alapértelmezés 1 sor) mutatja, hogy azon szerkesztőknél használhatunk FCKeditort, melyek mérete legalább a megadott számú sor. A Use inclusion or exclusion mode maradjon exclude, a Paths to exclude/include mezőre később visszatérünk.

7 Az Editor appearance résznél célszerű kikapcsolni a Show disable/enable rich text editor togglet (az egyszerű ügyfelet csak zavarja, ha több lehetőség van, mint amennyi feltétlenül szükséges). A Nyelvet érdemes fixen beállítani, azaz kikapcsolni az Auto-detect language-et: általában nem szokott az elvárható módon működni. A Toolbar legördülőt a gyári DrupalFiltered beállításról DrupalFull lehetőségre kapcsolva további gombok és vezérlők jelennek meg a szerkesztőben (betűméret, -típus, szín, stb.) A Cleanup and output, CSS és File browser settings részben nem szoktunk állítgatni semmit. Utóbbihoz egyrészt úgyis engedélyezni kéne a megfelelő jogosultságot, másrészt jobban használható az IMCE modul erre a célra. Ha netán a smink által beállított háttér nem lenne megfelelő szerkesztéskor, a CSS részben állítsuk át az Editor CSSt FCKeditor defaultra.

8 Egyéb beállítások a Visibility settings részben található Paths to exclude/include mező segítségével beállíthatjuk, hogy mely Drupal oldalakon (elérési utakon) nem szeretnénk FCKeditort. Hasonlóan a Fields to exclude/include mező használatos egyedi mezők letiltására. Az admin felhasználó számára az FCKeditor minden többsoros szövegmező alá kiírja a mező nevét és elérési útját, ezzel is megkönnyítve az esetleges letiltásukat.

9 A másik (magyar felületnél célszerű) további beállítási lehetőség az ékezetek HTML entitásokkal való helyettesítésének kikapcsolása. Ehhez a sites/all/modules/fckeditor/fckeditor.config.js fájlban keressük meg a FCKConfig.ProcessHTMLEntities = true ; sort, és állítsuk át false-ra. A módosítások életbe lépéséhez nem elég a fájl mentése és az FCKeditort tartalmazó oldal újratöltése, sőt, néhány böngészőben a Shift+Reload sem: Firefox3-ban például a gyorsítótárat is törölni kell.

10 Tobábbi lehetőség a gombok ki/be kapcsolásának beállítása. Ha például szükségünk volna a balra-középre-jobbra igazítás mellett sorkizárási lehetőségre is, a sites/all/modules/fckeditor/fckeditor.config.js fájlban keressük meg a DrupalFiltered eszköztárat, és a 'JustifyRight' után szúrjuk be a 'JustifyFull' szöveget is.

11 Eszköztárak Az FCKEditor gyökérkönyvtárában lévő fckconfig.js segítségével határozhatjuk meg a szerkesztőfelület működését. Néhány fontosabb beállítási lehetőség: FCKConfig.ToolbarSets - az eszköztár elemeinek megadásával itt határozhatjuk meg, hogy a felhasználók milyen formázási lehetőségeket alkalmazhatnak a szöveg szerkesztése folyamán. Több lehetőséget is meg lehet adni, és később a kódból ezeket könnyedén ki lehet választani. Jópár előre megadott eszköztár készlet is rendelkezésünkre áll, tehát nem is biztos, hogy hozzá kell nyúlnunk ehhez a részhez. Az egyes FCK vezérlőknek a ToolbarSet tulajdonságuk megváltoztatásával állíthatjuk be a megfelelő eszköztárat. FCKConfig.EnterMode és FCKConfig.ShiftEnterMode - azt adja meg, hogy az Enter vagy Shift+Enter gombok lenyomása milyen html elemet eredményezzen FCKConfig.FontColors - ezzel azt határozhatjuk meg, hogy milyen színeket választhat a felhasználó. Természetesen ennek csak akkor van értelme, ha az eszköztáron megjelenik a szövegszín választó gomb. FCKConfig.FontNames - a kiválasztható karakterkészleteket adhatjuk meg (csak akkor tudnak választani, ha van erre szolgáló gomb az eszköztáron) FCKConfig.FontFormats - azokat a szövegstílusokat adhatjuk meg, amelyeket a felhasználók kiválaszthatnak (csak akkor tudnak választani, ha van erre szolgáló gomb az eszköztáron)

12 Vége


Letölteni ppt "FCKeditor (Drupal rendszer). Tartalom Telepítés Beállítás Egyéb beállítások Eszköztárak."

Hasonló előadás


Google Hirdetések