Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A táplálkozás szükséglete. A táplálkozás az egészség szempontjából alapvető fontosságú. Lényeges: A normális növekedéshez A szövetek épségének a fenntartásához.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A táplálkozás szükséglete. A táplálkozás az egészség szempontjából alapvető fontosságú. Lényeges: A normális növekedéshez A szövetek épségének a fenntartásához."— Előadás másolata:

1 A táplálkozás szükséglete

2 A táplálkozás az egészség szempontjából alapvető fontosságú. Lényeges: A normális növekedéshez A szövetek épségének a fenntartásához Az immunrendszer normális működéséhez A betegségekből és a műtétek utáni felépülés szempontjából

3 Helyes táplálkozással megelőzhetők népességünk főbb betegségei Cardiovascularis betegségek Diabetes mellitus Rák Elhízás

4 A szervezetünk a működéséhez táplálékot igényel. Energia szükséges: a testmozgáshoz napi tevékenységhez testhőmérséklet fenntartásához enzimfunkciók számára növekedéshez a szervezet szöveteinek újraépüléséhez

5 Az egyén energiaszükségletét befolyásoló tényezők Életkor a test nagysága (testsúly, testmagasság) külső, belső hőmérséklet tevékenység, fizikai aktivitás nem tápláltsági állapot emocionális állapot

6 Fogalmak Energia egyensúly: ha a bevitt kalóriaérték és az energia - szükséglet fedezi egymást. Testsúlygyarapodás: ha a bevitt kalória értéke több, mint a szervezet energiaszükséglete. Testsúlycsökkenés: ha a bevitt kalória értéke kevesebb, mint a szervezet energiaigénye.

7 Tápanyagok 1. víz 2. szénhidrátok 3. fehérjék 4. lipidek 5. vitaminok 6. ásványi anyagok Az energiaszükségletet a szénhidrátok, zsírok, és a fehérjék fedezik, de a víz, vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek a szervezet élettani folyamataihoz.

8 Víz A víz valamennyi élő szervezet fő alkotórésze és az emberi test legnagyobb mennyiségben előforduló összetevője. Egy felnőtt ember teljes testtömegének 50 – 60%- a víz. Egy újszülött testsúlyának akár 75%-a is lehet víz. Ez az arány a korral folyamatosan csökken. Folyadékfelvétel: napi 1300 – 2000 ml-ig terjed, ezt egészíti ki az elfogyasztott szilárd ételek folyékony komponense, ami napi 700 – 1000 ml.

9 Vízleadás vizelet formájában verejtékezéssel vízpára kilégzéssel széklet révén

10 Szénhidrátok Elsősorban növényi forrásból származó, könnyen beszerezhető, a szervezet számára a legkönnyebben emészthető energiaadó tápanyag. Grammonként 4 kcal energiát ad. Raktározható, ha szükség van rá könnyen felszabadítható. Egyedüli energiaforrás, amit a központi idegrendszer felhasznál.

11 Csoportosítás: Monoszacharidok: glükóz (gyümölcsben, kukoricában, mézben) fruktóz ( édes gyümölcsben, növényi nedvekben, mézben) galaktóz (szabadon nem található meg) Diszacharidok: szacharóz (répacukor) laktóz (tejcukor) maltóz (malátacukor) Poliszacharidok: keményítő glikogén (raktározott szénhidrát) cellulóz, egyéb rostok (emberi enzimek által emészthetetlen – jótékony hatása van a székrekedés megszüntetésére)

12 A napi energia – bevitel 50 – 60%-a legyen szénhidrát, főleg összetett szénhidrátok formájában. A Nemzeti Rák Társaság napi 20 – 30g élelmi rost fogyasztását ajánlja.

13 Szénhidráttartalmú élelmiszerek: 1. gabonafélék: cereáliák (gabonapelyhek, csírák, magvak) liszt és kenyér főtt tészta 2. gyümölcsök 3. zöldségfélék (kukorica, burgonya, bab, borsó) 4. tej, tejtermékek 5. finomított cukrok, szirupok

14 Lipidek Vízben oldhatatlan, de szerves oldószerben oldható vegyületek, amelyek koncentrált formában tartalmaznak energiát (egy gramm 9,3 kcal). Funkciói: zsírban oldódó vitaminok felszívódásához szükséges étkezés után jóllakottságot ad a szervezet energiatartalékát képezi Csoportosítás: telített telítetlen zsírsavak A napi teljes energia - bevitel 30%-át kell hogy adja. A napi koleszterin bevitel 300 mg lehet.

15 Lipidtartalmú élelmiszerek: Zsírban gazdag állati élelmiszerek: sertészsír, vaj, marhahús, birkahús, sertéshús, sajt, tejföl. Zsírban gazdag növényi élelmiszerek: növényi olajok, diók, magvak, olajbogyó.

16 Fehérjék A fehérjék aminosavakból állnak, egyedüli nitrogéntartalmú tápanyagok, nélkülözhetetlen a testszövetek fenntartásához, növekedéséhez. Minden élő sejtben jelen vannak, a szilárd anyag 75%-át alkotják. Funkció: energiaforrás (1 gramm – 4 kcal) enzimek, immunglobulinok képzése sav – bázis egyensúly szabályozása Csoportosítás: teljes értékű, komplett fehérje, amely megfelelő mennyiségben tartalmazza mind a 9 esszenciális aminosavat (tej, tojás, túró, sovány hús, baromfi, hal) nem teljes értékű, inkomplett fehérje (gabonafélék, fehér kenyér, hüvelyesek, bab, borsó, zöldségfélék) A fehérjebevitel a napi energia – bevitel 15 – 20%-át kell, hogy adja.

17 Vitaminok, ásványi anyagok Kis mennyiségben vannak jelen, de nélkülözhetetlenek az anyagcseréhez, elsősorban, mint a biokémiai reakciók katalizátorai.

18

19

20 Tápanyagszükséglet eloszlás scan

21 Kisdedek és óvodáskorú kisgyermek táplálása Ez az életkor a legjobb időszak a helyes táplálkozási szokások bevezetésére, ez képezi az alapját a jövőbeni táplálkozási formáknak. Az étkezés ideje örömteljes és stressz mentes legyen, ne erőltessék az evést. Tápláló ételek kis mennyiségben. Gyermeknek megfelelő méretű edény, kényelmes kisszék. Szokásos étkezési időpontok kialakítása. Étkezés közben ésszerű viselkedésre nevelés. Bőséges választék, új ételek fokozatos bevezetése, az étkezés elején kínálva azokat. Jól rágható falatokban kínáljuk az ételt. Rá kell hagyni a gyerekre, mikor érzi úgy, hogy eleget evett.

22 Problémák Fiziológiás étvágytalanság, válogatósság - bőséges választék, változatos étrend kialakítása, önálló döntés biztosítása. Cumisüveg tartós használata miatt carieses fogak - különösen alvás idején és gyümölcslé adásakor kerülendő.

23 Iskolás gyermek táplálása Ez a látens növekedés időszaka, a lassú, egyenletes növekedés a pubertás korra szükséges tartalékok felhalmozását végzi. Az iskolába járással a gyerek táplálkozási magatartása is egyre jobban függetlenedik a szülői befolyástól. Folytatni kell az étkezéssel kapcsolatos nevelést. Ki kell alakítani a gyermekben az ételek értékelését: Megfelelő ételek fontossága Ételekről, táplálkozásról szerzett információk értékelése Házon kívül is egészséges ételek fogyasztása

24 Problémák A reggeli elmulasztása: meg kell tanítani a gyereket saját, egyszerű reggelijének az elkészítésére. Olyan ételeket ajánljanak reggelire amit szeret. Obesitas: kerülni kell a fizikai inaktivitással járó tevékenységet, pl. TV nézés, bíztatni kell a több mozgásra. El kell kerülni a nassolást.

25 Felnőttek táplálkozása Korai felnőttkorban az életpálya megalapozása, a családalapítás hatást gyakorolhat a táplálkozási mintára. A középkorú felnőtt krónikus betegségeknek van kitéve, amelyek megváltoztathatják tápanyagigényét, étrendi megszorításokat eredményezhetnek. Az életmód befolyásolja a felnőttek táplálkozási szokásait és tápanyagigényét. A gyerekes családok figyelme nagyobb mértékben irányulhat az étrendre és a táplálkozásra.

26 Szempontok Egészséges életmód, tápanyagszükségletet kielégítő étrend Kerülje a túlzott energia-, zsír-, Na-, és cukortartalmú ételeket Növelje az étkezési rostok fogyasztását Kerülje a túlzott alkoholfogyasztást Mellőzze a cigarettázást, bagózást Rendszeresen végezzen valamilyen testmozgást Ápolják rendszeresen fogaikat

27 Problémák A fogamzásgátló tabletták szedése megváltoztathatja a vitamin és ásványi só igényt. Elhízás: a korral csökken az energia igény, de nem változtatják az energia bevitelt. Fontos a rendszeres testmozgás. Gyomorégés: javasolt a kávéfogyasztás és a túl zsíros ételek elhagyása, a gyakori, kis mennyiségű étkezések. Kerülje az antacidumok túlzott fogyasztását, mert hasmenést vagy székrekedést okozhatnak. Székrekedést okozhat: Szabálytalan székelési szokások Pszichogén tényezők Mozgáshiány Laxatívumok folyamatos használata Nem megfelelő folyadék és rost fogyasztás Betegségek, gyógyszerek

28 Problémák Csontrendszeri változások: fennáll az osteoporosis veszélye a nőknél, különösen a menopauza után, ezt inkább megelőzni, mint kezelni lehet. Megfelelő étrendi Ca bevitel Optimális testsúly Jó testtartást elősegítő tornagyakorlatok végzése

29 Az időskorúak táplálkozása Az egész élet során folytatott egészséges táplálkozás segít fenntartani a jó egészségi állapotot az öregedés folyamán is. Az idős személy érzékenységét a táplálkozási problémákkal szemben az alábbi tényezők fokozzák: Kedvezőtlen táplálkozási szokások az egész élet folyamán Barátok vagy a család hiánya Csökkenő jövedelem A szállítási lehetőségek hiánya Rossz lakáshelyzet, Étkezési problémák, mint diéta, megváltozott ízlés, ízérzékelés

30 Az időskorúak táplálkozása Tápanyagdús, zsírszegény,gyakori, kis mennyiségű étel fogyasztása Ha nem ellenjavallt, bő folyadék fogyasztás Magas vérnyomás megelőzésére csökkenteni kell a só fogyasztást, más fűszerek alkalmazása. Ha lehetséges, társasági étkezések megvalósítása.

31 Problémák Az idős ember hajlamos a dehidrációra: Szomjúságérzete csökken Hiányzik a motiváció Félelem a vizelet inkontinenciától, nycturiától Megváltozott mentális status Ez fertőzésekhez, székrekedéshez, folyadék – elektrolit egyensúly zavarához vezethet. Az idős emberek 25%-a küzd székrekedéssel A hiányos fogazat táplálkozási problémát okoz, kiegészítő ételkészítési eljárással a probléma kezelhető. Alkoholabusus: magányosság, társadalmi elszigeteltség, reménytelenség állhat a háttérben. Mentális status változása: családot, szomszédokat, vagy szociális szolgálatot lehet bevonni az ellátásba,étkeztetésbe. Krónikus betegségek: fontos az együttműködés bármiféle diétás étrend előírása estén.

32 Táplálkozási ajánlás az egészséges magyar felnőtt lakosság részére

33 A helyes táplálkozás hasznosan szolgálja az egészséget, segít megőrizni a munkaképességet, az életkedvet, lassítja az öregedést. Mit kell tenni ennek érdekében?

34 1 Minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok felhasználásával állítsuk össze étrendünket. Ne ragaszkodjunk a megszokotthoz, ízleljünk meg más ételeket is, kipróbálás után mondjunk csak véleményt, ne legyenek előítéleteink. A sokszínű, nem gyakran ismétlődő ételsorokat tartalmazó étrend önmagában komoly biztosítékot jelent arra, hogy minden szükséges tápanyagot megkap a szervezetünk. 2 Együnk kevésbé zsíros ételeket: a főzéshez, sütéshez inkább margarint vagy olajat használjunk. Különösen fontos ez a keveset mozgók, az ülőfoglalkozásúak számára. Részesítsük előnyben a gőzölést, párolást, a fóliában, teflonedényben vagy fedett cserépedényben, mikrohullámú sütőben készítést a zsiradékban sütéssel szemben. Mellőzzük a rántást, kedvezőbb a kevés liszttel, keményítővel készített habarás.

35 3 Kevés sóval készítsük az ételeket, utólag ne sózzunk: a mérsékelten sós ízt nagyon gyorsan meg lehet szokni. Különösen kerüljük a sózást gyermekeknél, mert az ekkor kialakult ízlés az egész életre kihat. A fogyasztásra kész élelmiszerek közül válasszuk a kevésbé sózottakat. Az ételek változatos ízesítésére sokféle fűszert használhatunk. 4 Csak étkezések befejező fogásaként, hetenként legfeljebb egyszer-kétszer együnk édességeket, süteményeket, soha ne étkezések között. Ételeinket egyáltalán ne, legfeljebb nagyon csekély mértékben cukrozzuk. Ahol lehet, cukor helyett használjunk mézet. Igyunk inkább természetes gyümölcs- és zöldséglevet, mintsem italokat, szörpöket. A kávéba, teába — ha egyáltalán szükséges — inkább mesterséges édesítőszert tegyünk. Ne szoktassuk a gyermekeket az édes íz szeretetére.

36 5 Naponta fogyasszunk mintegy fél liter tejet vagy tejterméket (pl. sajtot, túrót, aludttejet, kefirt, joghurtot). A tejtermékek közül a kisebb zsírtartalmúakat válasszuk. 6 Rendszeresen, naponta többször is, együnk nyers gyümölcsöt, zöldségfélét (salátának elkészítve, erre télen is van mód), párolt főzeléknövényt, zöldséget. 7 Asztalunkra mindig kerüljön barna kenyér. Köretként vagy a fogás alapjaként inkább a burgonyát és a párolt zöldségféléket válasszuk a rizs, esetleg a tészta helyett.

37 8 Naponta négyszer-ötször étkezzünk. Egyik étkezés se legyen túlságosan bőséges vagy nagyon kevés: minél egyenletesebben osszuk el a napi táplálékmennyiséget. Együnk nyugodtan, kényelmes körülményeket teremtve, nem kapkodva. A főtt ételeket elkészítésük után mielőbb tálaljuk, ne tároljuk melegen órákig. Legyen meg a napi megszokott étkezési "menetrendünk", lehetőleg mindig azonos időpontban együnk. 9 A szomjúság legjobban ivóvízzel oltható. Az alkohol káros, a szeszes italok energiafelesleget jelentenek táplálkozási szempontból, ezért is kerülni kell ezeket. Gyermekeknél a legkisebb mennyiségben is tilosak.

38 10 A helyes táplálkozás nem jelenti egyetlen ételnek, élelmiszernek a tilalmát sem, azonban célszerű egyeseket előnyben részesíteni, mások fogyasztását csökkenteni. Nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendő mennyiségek! Bőséges fogyasztásra javasolt: elsősorban gyümölcsök, zöldség- és főzelékfélék, hal, továbbá barna kenyér, burgonya. Mérsékelt fogyasztásra javasolt: nem zsíros húsok és húskészítmények, zsírszegény tej és tejtermékek, zsiradékok (célszerű a zsír helyett az olaj, a vaj helyett a margarin), tojás, tészta, száraz hüvelyesek. Kerülni javasolt: édességek, fagylalt, cukrozott készítmények (befőtt, lekvár is), zsíros húsok, zsíros ételek, tejszín, cukor, cukros üdítők, só, tömény italok, sör, bor. Figyeljünk a csomagolt élelmiszereken feltüntetett energia- és tápanyagértékekre, egyéb összetételi adatokra, amelyek sok segítséget adnak az élelmiszerek kiválasztásában és az étrend összeállításában.

39 11 A helyes táplálkozás kedvező hatásait hatékonyan egészíti ki a dohányzás teljes mellőzése, a rendszeres testmozgás. 12 A helyes táplálkozás fedezi a szervezet minden élettani folyamatának energia- és tápanyag-felhasználását. Egyszerű módszert jelent értékelésére a testtömeg mérése: a megfelelő táplálkozás mellett a kívánatos testtömeg alakul ki, ezt a célt kell elérnünk.

40 A tápláltsági állapot felmérésének vizsgálatai Antropometria: a testméretek és a felépítés meghatározott tájékon való mérésének rendszere. A táplálási hibák feltárásának hasznos módszere. A test magasságának és tömegének arányát vizsgálja, amiből lehet következtetni a soványság, testesség, elhízás és a kívánatos testtömeg fennállására. Mérései: Testsúly Testmagasság Csukló körfogat Középső felkar körfogat Triceps-bőrredő vastagság

41 A tápláltsági állapot felmérésének vizsgálatai I. A testsúly mérése Ugyanabban az időben, ugyanabban a ruházatban, ugyanazon a mérlegen történjék. Csukló körfogat mérése: A beteg testalkatának megbecsülésére használatos Eszköz:mérőszalag Mérés helye: a csukló legkeskenyebb része, a processus styloideustól disztálisan. Normál tartomány méretei: 9 - 11 cm vékony 11 - 12 cm közepes 12 - 14 cm vastag

42 A tápláltsági állapot felmérésének vizsgálatai II. Középső felkar körfogat:az izomzat mennyiségének megbecsülésére szolgál. Eszköze:mérőszalag Mérés helye: a felkar középmagasságában az acromion és az olecranon közötti távolság felezőpontján. Értéke: mm-ben kifejezve. Ezt az értéket össze kell hasonlítani a MAC percentillel, mely az egyén életkorának és nemének megfelelően ad értékeket. Bőrredő vastagság mérése: a bőr alatti zsírszövet mértékének megítélésére szolgál. A mérés helye: a triceps fölötti bőrredő. Hüvelyk és mutató ujjával a csonttengellyel párhuzamosan kb. 1 cm hosszú, kettős zsírredőt emel fel a felkar felezőpontján. Másik kezével a mérőkörző szárait a zsírredő mindkét oldalához illeszti. Három mérés átlagát számolja ki. Ezt a mérést a biceps, a lapocka csúcs felett és a hasfalon is elvégezhetjük. Értéke: mm-ben kifejezve, ezt az értéket kell összevetni a megadott TSF percentillel.

43 Antropometriai vizsgálatok 1. A testmagassághoz tartozó ideális testsúly és a jelenlegi testtömeg egyszerű összehasonlítása. Ha a felső értéknél nagyobb, de 20%-on belüli – testesség Ha 20%-ot meghaladó a különbség-elhízás 2. A testtömeg vizsgálata az ideális tömeg %-ban: Jelenlegi testtömeg xx Ideális testtömeg X100 +20%: testesség +20% felett: elhízás -10 – 20%:enyhe malnutrició -21 -30%: mérsékelt malnutrició -31% felett: súlyos malnutrició

44 Antropometriai vizsgálatok Testtömeg index - Body Mass Index (BMI) jelenlegi testtömeg testmagasság 2 Életkornormál BMItartományai: 19 -2419 -2420-25 élettani tartomány 25 -3420 -2525,1- 30 I. fokú elhízás 35–4421 – 2630,1- 35 II. fokú elhízás 45 -5422 – 2735,1- 40 III. fokú elhízás 55–6423 – 2840,1 - IV. fokú elhízás 65 - 24 – 29 Broca – index: kívánatos testtömeg= testmagasság (cm) – 100 Módosított Broca – index: Nők: (testmagasság (cm) – 100) x 0.85 Férfiak: (testmagasság (cm) – 100) x 0.9

45 A táplálkozás szükséglete

46 Felmérés Célja egy információs bázis létrehozása, hogy fel tudjuk mérni a táplálkozási problémákat, és meg tudjuk szervezni a beteg gondozását. Étrendi szokásokat befolyásoló tényezők: Egészségi állapot Kultúra és vallás Társadalmi – gazdasági helyzet Egyéni ízlés Pszichológiai tényezők, divat Alkohol, gyógyszerek

47 Táplálkozási anamnézis Név – nem Életkor Testsúllyal kapcsolatos ismeretek Testmagasság Napi étkezési szokásokkal kapcsolatos ismeretek Testmozgás Ételallergia, kedvelt ételek Étvágyban beállt változások Táplálkozással kapcsolatos panaszok: étvágytalanság, hányinger, hányás, rágási, nyelési, emésztési, ürítési zavarok Diétás megszorítások és azok betartása, betegségek, gyógyszerek

48 Az étrendi szokásokat befolyásoló tényezők Egészségi állapot Kultúra és vallás Társadalmi – gazdasági helyzet Egyéni ízlés Pszichológiai tényezők Az alkohol és a gyógyszerek Félretájékoztatás és táplálkozási divathóbortok

49 A tápláltsági állapot klinikai jelei PP.

50 Táplálkozási felmérés Táplálkozási probléma fennállására van gyanú, ha: 1. A testsúly rendszeresen a norma alatt vagy felett van legalább 20%-al. 2. A közelmúltban legalább 10% - os testsúlyvesztés vagy hízás. 3. Nem megfelelő táplálékfogyasztás, pénzhiány vagy kedvezőtlen ételkészítési lehetőség. 4. Rágási vagy nyelési problémák 5. Túlzott mértékű alkoholfogyasztás 6. Hóbortos táplálkozási szokások vagy egyhangú étrend 7. Egyedül élő, saját magának főző személy. 8. Tíz vagy több napon át csak folyadékot fogyaszthat.

51 Táplálkozási felmérés 1. Gasztrointesztinális műtét 2. Nagy műtét, betegség vagy sérülés az utóbbi időben. 3. Súlyos égés, trauma vagy fertőzés. 4. Súlyos állapot az anamnesisben: diabetes, hypertonia, ISZB, malabsorptio, malignus betegség, sugárkezelés, hyperthyreosis, ch. Tüdő, vese vagy máj betegség, serdülőkori vagy ikerterhesség- 5. Elhízás az anamnézisben. 6. Anorexia nervosa vagy bulimia 7. Egyes gyógyszerek szedése, pl. szteroid, immunsuppressio, cytostatikum, antidepressans, antibiotikum. 8. Hányinger, hányás vagy hasmenés az anamnézisben. 9. Nehézségek a saját táplálásában.

52 Vizsgálatok Megfigyelés – tápláltsági állapot jelei Antropometriai vizsgálatok Labordiagnosztikai vizsgálatok: Se. albumin, se. transzferrin – fehérjeraktár felmérés Kreatinin – protein anyagcsere Vércukor – szénhidrát anyagcsere Koleszterin – lipid anyagcsere Triglicerid – zsír anyagcsere

53 Tápláltsági problémák kockázata Obesitas: a testsúly minimum 20%-al meghaladja az ideális értéket. Anorexia nervosa: biopszichoszociális betegség, önként vállalt éhezés az önazonosulás és a testsúlyszabályozás céljából. Bulimia: az étel utáni sóvárgás mellett a karcsú alak megőrzésének kívánsága jellemzi Műtét: a táplálékhasznosítást gátolja Sugárkezelés és daganat: jellemző az étvágytalanság, ízérzés torzulás, hányinger, hasmenés Immobilizáció:

54 Ápolási diagnózis Önellátási hiány az étkezés terén. Aspiráció kockázata a nyelési zavar miatt. Exicosis kockázata a hasmenés miatt. A szükségletekhez képest fokozott kalória bevitel.

55 Cél A beteg súlya az ideális +10%-ot eléri 3 hónapon belül. A beteg önállóan étkezik 5 napon belül. A kliens és hozzátartozója a diabeteses diéta lényegét elmondja 1 héten belül.

56 Megvalósítás A vizsgálatok étvágyra és táplálkozásra gyakorolt hatása. Gyógyszerek hatása az étvágyra. Az étvágy fokozása Kellemes környezet biztosítása

57 Diétás megszorítások Kórházi alapétrendek Terápiás étrendek: betegségnek, tápláltsági állapotnak megfelelően módosított étrendek

58 A táplálék útja a betegig intézeti körülmények között Igények felmérése Tálalási rendszerek: Központi tálcás tálalás: a beteg személyre szólóan, központilag szortírozva kapja az ételt Osztályos tálalóban történő tálalás:az osztályon történik az ételek szortírozása Befejezőkonyhai tálalás

59 Előkészítés étkezéshez Helyszín: Betegétkező Étkezősarok Kórteremben elhelyezett asztal Fekvő beteg esetében ágyasztal Környezet előkészítése: zavaró tényezők mellőzése Beteg előkészítése Étel előkészítése

60 A fekvő beteg táplálkozásának támogatása, etetésének szempontjai Amennyire lehetséges mindig vonjuk be a beteget az ápolásba! A beteg kényelmes, félig ülő helyzetbe helyezése Ágyasztal megfelelő helyre és magasságba állítása A beteg lássa, hogy mit kap enni Lassú tempó, megfelelő nagyságú falatokban etessük a beteget Étkezés után fontos a folyadék adása Az étkezés befejezése után a száját megtöröljük, meggyőződünk, hogy falat nem maradt a beteg szájában. Étkezés után elengedhetetlen a környezet, a beteg rendbetétele, a pihenés, nyugalom biztosítása.

61 A táplálkozás szükségletével összefüggő komplex ápolási beavatkozások

62 Mesterséges táplálás 1. Parenterális táplálás 2. Enterális táplálás Akadályozott táplálkozás estén a mesterséges táplálás módozatai közül elsősorban a gastroenterális táplálás lehetőségét kell mérlegelni. Ez az eljárás olcsóbb, egyszerűbb és kevesebb szövődmény kíséri, és közelít az élettani táplálék felvételhez. Nem kerüli meg a bélrendszer emésztő és felszívó funkcióit,és a máj tevékenységét.

63 Az enterális táplálás előnyei és hátrányai a parenterálissal összehasonlítva Előnyei: Olcsóbb Veszélytelenebb Egyszerűbb Kevésbé megterhelő Fiziológiásabb Az intestinalis atrófia megelőzhető A gastroduodenális vérzés ritkább Tartós táplálásra alkalmasabb Hátrányai: Az adaptációs idő hosszabb Esetleges tápszer intolerancia További vizsgálatokat igényel

64 Enterális táplálás fogalma Folyékony táplálék bejuttatása szájon vagy szondán át, a részlegesen vagy teljesen működő GI traktusba.

65 Indikációk Fizikális rendellenességek: Nyelési nehézség Fogászati, szájsebészeti rendellenesség Dysphagia Agyvérzést követő paralysis Gyomor – bél rendszer zavara: Oesophagealis fistula, nyelőcső-, pylorus szűkület Tápcsatorna felső részén végzett műtét, besugárzás Colitis ulcerosa, Chron-betegség Malabsorpcios sy., pancreas elégtelenségűrövid-bél sy., részleges bélelzáródás Pszichológiai zavarok Hypermetabolicus állapotok Égés, sepsis, hyperthyreosis Tudatzavarok: coma, delírium, demencia Betegek akik nem akarnak enni Betegek akik nem tudnak enni Betegek akiknek nem szabad enni

66 Szondatáplálékok A szondatáplálék minősége, összetétele az indikáció függvénye! Lehet: Ízesített konyhatermék Kereskedelemben kapható készítmény Elemi tápszer (nem igényel emésztést)

67 Tápoldatok rendszerezése Kiegészítő ivólevek Az ivólevek a táplálás kiegészítőjeként olyan betegeknél kerülnek alkalmazásra, akik táplálkozásra képesek, de az elfogyasztott tápanyag mennyisége a szükséglethez képest nem elégséges.

68 Tápoldatok rendszerezése Hagyományos élelmiszerekből készült szondatáplálék A diétás-konyhai készítményeket, víz, tej, tea hozzáadásával keverőgéppel homogenizálni ("turmixolni") kell. Az előkészítésnél a tisztaságra gondosan kell ügyelni. A tápoldatot mindig frissen kell elkészíteni, hűtőszekrényben maximálisan 12 órán át szabad tárolni és alkalmazása előtt szobahőmérsékletre kell melegíteni. Előkészítése munkaigényes, az oldat pontos összetétele nem ismeretes és az optimális szénhidrát-zsír-fehérje arány biztosítása nem is lehetséges. Miután a "turmix" oldatok általában sűrűk, alkalmazásukhoz vastagabb szonda szükséges és kizárólag gyomorba, szakaszosan - két-három órás időközönként - 200-300 ml-es adagokban (bólusokban) alkalmazható.

69 Tápoldatok rendszerezése A szakaszosan (bólusban) történő adagolás az aspiráció lehetőségét növeli, ezért ez a módszer kizárólag tiszta tudatú és ép reflexkörű betegeknél, valamint zavartalan emésztés és felszívódás esetén ajánlatos. Minden újabb adag beadása előtt a szonda megszívásával meg kell győződni az előző adag továbbjutásáról. A napi összmennyiség ne haladja meg a 2000-2500 ml-t. A kórház diétás konyháiban vagy az osztályon hagyományos tápanyagokból elkészített szondatápoldatok - bakteriális fertőzése lényegesen gyakoribb - megfelelő ozmolaritásuk és optimális összetételük nem biztosítható, sőt ez pontosan nem is határozható meg.

70 Tápoldatok rendszerezése Gyárilag előállított, megfelelő arányú és ismert összetételű ún. formula szondatápszerek Ezek a készítmények a súlyosabb állapotú és nem kifogástalan működésű gyomor-bél rendszerű betegek táplálásában minden szempontból megfelelőbbek. A gyomor- bélcsatornába adagolható korszerű tápszereket jelenleg már nagyipari módszerekkel, gyógyszergyárakban állítják elő. Különböző tápanyagokból, mint pl. tej, tojás, keményítő, dextrin, továbbá nővényi olajokból stb. liofilizálás és sterilizálás után por alakban vagy fogyasztásra kész oldat formájában kerülnek forgalmazásba.

71 Tápoldatok rendszerezése A könnyen oldódó por alakú tápszert langyos víz vagy cukormentes tea hozzáadásával oldattá kell keverni. A készítmények általában elektrolitokat, vitaminokat és nyomelemeket is tartalmaznak. A tápszereknek ezt a formáját azonban mindinkább felváltják a közvetlen felhasználásra kész folyékony tápoldatok. Forgalomba kerültek az azonnal alkalmazható, csak gastroenterális szondával összeköthető speciális szerelékekkel alkalmazható műanyag “zsákok”. Ez utóbbi lehetőség rendkívül fontos, mert nem egy esetben előfordult, hogy tévedésből intravénás célú infúziós szereléket alkalmazva a szonda-tápszert vénába adták, ami fatális következményekkel járt.

72 Szondatápszerek felhasználásával kapcsolatos szövődmények és kezelésük:

73 Enterális táplálás előnye Fenntartja a GI traktus épségét az emésztés és a felszívódás útján. Csak minimális emésztést igényel Kevésbé költségigényes mint a parenterális táplálás. Biztonságosabb – kisebb a fertőzés veszély.

74 Az enterális táplálás módszerei Szájon át Szondán keresztül A szondatáplálás típusai: Rövid ideig tartó tápláláshoz (max. 2-3 hét) Nasogastricus szonda Orogastricus szonda Nasoduodenális szonda Nasojejunalis szonda Hosszú ideig tartó tápláláshoz: stoma szondák Oesophagostoma Gastrostoma Jejunostoma Percutan endoscopos gastrostomia Percutan endoscopos jejunostomia

75 Tápszonda levezetése Felmérés: Az enterális táplálás indoka A beteg tápláltsági állapotának, tápanyagszükségletének felmérése Ételallergia A beteg orrának, szájüregének vizsgálata A beteg együttműködő képessége A beteg hasának vizsgálata, nincs-e gyomorpuffadás, fájdalom, hányinger

76 Előkészítés Eszközök: 2 db. megfelelő méretű szonda Vízoldékony síkosító 50 – 60 ml-es fecskendő Steril gumikesztyű Phonendoscop Egy pohár víz Nyelvlapoc Ph tesztcsík Gumilepedő Törölköző Vesetál Papírvatta Jelzőtoll Ragtapasz vagy rögzítő eszköz Szívó Környezet előkészítése Beteg felkészítése, előkészítése ( magas Fowler helyzet)

77 Jejunális tápszonda levezetés 1. A levezetést félülő vagy ülő helyzetben kezdjük. Érzéstelenítsük az orrjáratot spray-vel (gyógyszer-érzékenység!). Ha a gyomornál mélyebbre (duodénum, jejunum) akarjuk a szondát lejuttatni, célszerű RTG képerősítő alatt elvégezni a beavatkozást. 2. Az orron keresztül bevezetjük a garatba a vezetődróttal merevített szondát. Ha a szonda a garatba jut, kérje meg a beteget hogy nyeljen (kínáljon egy korty vizet) és nyelés közben vezesse tovább a szondát a nyelőcsőbe. (ha a beteg köhög, vagy a szonda felcsavarodik, húzza vissza, és kísérelje meg még egyszer a levezetést). Lassú egyenletes mozdulatokkal továbbvezetjük a szondát.

78 Jejunális tápszonda levezetés 3. A cardia felett elakadhatunk. A vezetődrót műanyag csatlakozójához fecskendőt illesztve lehetőség van 10-20 ml hideg víz bejuttatására. Ezzel ingerelhetjük a perisztaltikát, ill. ettől a záróizmok tónusa csökken. 4. Ha a gyomorba jutva a fornix irányába fordul a szonda, ekkor fektessük a beteget a jobb oldalára! Pylorusnál szintén elakadva hideg vizet fecskendezve, esetleg a beteget oldalára fordítva jutunk előbbre (jobb, illetve bal). Figyelnünk kell, hogy a gyomorban ne képződjön hurok, ne gyűrődjön a szonda!

79 Jejunális tápszonda levezetés 5. A duodénumban lassan egyenletesen, türelmesen juttassuk előre a szondát. 6. A duodeno-jejunalis átmenetnél szintén elakadhatunk. Ilyenkor hideg vízzel, forgatással érdemes próbálkozni, esetleg a beteg felállításával. A vezetődrót hygromer burkolattal van ellátva, ezért vízzel történt átmosás után könnyedén eltávolíthatjuk.

80 A táplálás módozatai A táplálék beadása előtt nagyon fontos a szonda elhelyezkedésének ellenőrzése, reziduum visszaszívása!! Eleinte kis mennyiségű, híg táplálékot lehet beadni, majd a mennyiség és a koncentráció a beteg toleranciájához igazítva növelhető. A tápszer beadását követően, minden esetben elengedhetetlen a tápszonda átöblítése. Dokumentálás

81 A táplálás módozatai Intermittáló táplálás: Adható bolus formájában vagy infúziós módszerrel. 3 - 4 óránként kapja a beteg a táplálékot- Étkezésenként 250 – 600 ml táplálékot kap a beteg. Bolus formában nagy lumenű szondát használnak fecskendővel. Csepegtetéses táplálás során a tápoldatot 20 – 30 perc alatt adják be. Veszélye: dumping syndroma – regurgitatio, aspiratio!

82 A táplálás módozatai Folyamatos táplálás: A tápoldatot infúzióban vagy infúziós pumpa segítségével adják be a betegnek. Időtartam: 16 – 24 óra Biztosítja a felszívódást, csökkenti a hasmenést!

83 Értékelés A bevitt – ürített folyadék folyamatos mérése, dokumentálása. A beteg testtömegének, laborértékeinek ellenőrzése. A beteg állapotának értékelése (hányinger, hányás, fulladás) Visszaszívható táplálék mennyisége.

84 A szondatáplálás szövődményei A szonda hörgőbe jutása A szonda eltömődése A szonda akaratlan kihúzása A szondatáplálék lelassíthatja a gyomor ürülését, görcsöt, hasmenést, aspirációt okoz aspirációs pneumonia. Dumping syndroma

85 Gyógyszer beadása tápszondán keresztül Az orális gyógyszerek tápszondán való biztonságos bejuttatása. Beadható gyógyszerformák: Folyékony gyógyszer Tabletta összetörve Kapszula tartalma Az elhúzódó hatású gyógyszerek, sublingualis gyógyszerek nem adhatóak be szondán keresztül. A gyógyszereket vízben feloldva szabad a betegnek beadni, nem a tápszerhez keverve! A gyógyszer beadását követően 30 – 60 ml vízzel kell a szondát átöblíteni! Dokumentálás!

86 A szonda öblítése A szonda átjárhatóságának fenntartása végett fiziológiás sóoldattal vagy vízzel mossák át. Cél: a szonda átjárhatóságának ellenőrzése és fenntartása.

87 A szonda eltávolítása Orvos utasítására Ha már nincs szükség a gyomor tehermentesítésére.

88 A táplálékszükséglet kiszámítása A testfelszín alapján történik. Min. szükséglet 1 m 2 felszínre óránként 40 kalória. Felnőtt ember átlagos testfelszínét 1,8 m 2 -nek véve a 24 órás átlagos szükséglet kb. 1700 kalória. Ehhez hozzá kell számítani a kóros állapotból adódó megnövekedett szükségletet: A testhőmérséklet emelkedés minden C o -a 13%-al Nyugtalanság 15%-al Rendellenes folyadékveszteség tetemesen növeli a szükségletet Az átlagsúlyú, nem extrém súlyos állapotú beteg szükséglete:2500 – 3000 kalória Politraumatizáltak, égettek, cachexiás betegek szükséglete a 4000- 5000 kalóriát is elérheti. A napi fehérje szükséglet testsúlykg –onként 1 gramm, egy átlag felnőttnél kb. 70 g / nap. A súlyos sérültek, égettek esetében ez elérheti a napi 200 -400 g- ot-


Letölteni ppt "A táplálkozás szükséglete. A táplálkozás az egészség szempontjából alapvető fontosságú. Lényeges: A normális növekedéshez A szövetek épségének a fenntartásához."

Hasonló előadás


Google Hirdetések