Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dr. Bányai Zsuzsa Az allergia (szó szerinti jelentése: a szervezet megváltozott reakciókészsége) E-AKADÉMIA.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dr. Bányai Zsuzsa Az allergia (szó szerinti jelentése: a szervezet megváltozott reakciókészsége) E-AKADÉMIA."— Előadás másolata:

1 Dr. Bányai Zsuzsa Az allergia (szó szerinti jelentése: a szervezet megváltozott reakciókészsége)
E-AKADÉMIA

2 Mi az allergia? Az allergia egyébként ártalmatlan (pl. táplálék alkotórész, pollen, házipor) vagy kevésbé kóros (pl. rovarcsípés) illetve szintetikus (pl. gyógyszer) anyagokra adott azonnali vagy krónikus gyulladási válaszreakció, melynek kialakulásában az immunrendszer szabályozási rendellenessége játszik közre (Falus András)1 Allergiában a humorális immunválasz az IgE-termelődés irányába tolódik el (1). 1. Temesvári E, Kárpáti S:Gyakorlati allergológia old.

3 Az allergiás betegségek leggyakoribb formái
Szezonális allergiás rhinitis (szénanátha): Orr és torokviszketés-kaparás, könnyezés, szemduzzadás Tüsszögés Vizes orrfolyás Orrdugulás Perenniális allergiás rhinitis Tünetei részben megegyeznek a szezonálissal Az orrdugulás kifejezettebb Tünetek egész évben Urticaria (csalánkiütés): Göbcsék és bőrpír a bőrön Viszketés odema Allergiás asztma: Olyan krónikus légzőszervi betegség, amelyet a rendszeresen ismétlődő fulladásos rohamok jellemeznek

4 Néhány európai adat az allergiás betegekről2
Az Európai Unióban kb. 120 millió allergiás beteg van, ez a népesség kb. 35 %-a Allergiás rhinitis % Atópiás dermatitis % Aszthma bronchiale 2,5-10 % Az allergiás betegek ellátása az EU-ban Csalás, házi illetve gyermekorvos % Specialista (tüdő-, bőrgyógyász) % Allergológus % 2 Temesvári E, Kárpáti S:Gyakorlati allergológia old.

5 Az allergiás megbetegedések száma nő3
Az allergiás betegek számának alakulása Magyarországon 1999 és 2009 között a háziorvosokhoz és házi gyermekorvosokhoz bejelentkezettek között gyermek atópiás dermatitis gyermek aszthma bronchiale felnőtt aszthma bronchiale 3. Forrás:

6 Allergiás tünetek kialakulása1
Az allergiás tünetek nem mindenkinél és nem szükségszerűen jelentkeznek Genetikai hajlam + Környezeti hatások Lelki állapot Allergiás tünetek érzékenyítés 1. Temesvári E, Kárpáti S:Gyakorlati allergológia old.

7 Az allergiás betegségek során különböző allergének, különböző célszervekben különböző betegségeket hoznak létre

8 Az allergének, az allergiás reakció kialakulása2
Allergének: az allergiás válaszreakciókat kiváltók anyagok Az első találkozáskor az antigén hatására IgE típusú ellenanyagok termelődnek, melyek a hízósejtek (és a basophil sejtek) speciális IgE receptoraihoz (IgE FcRI) kötődnek (szenzitizáció)1, A második találkozáskor az allergén „keresztköti” az IgE molekulákat a sejtfelszínen, ami a hízósejt granulumaiból hisztamin és más biogén anyagok felszabadulását idézi elő1 1. Temesvári E, Kárpáti S:Gyakorlati allergológia old.

9 A hisztamin, a legjelentősebb allergiás mediátor
A hisztamin receptorokhoz kötődve hat A receptor típustól függően különböző biológia hatásai vannak Napjainkig 4 hisztamin receptor ismert4: 4 Parsons ME,Robin Ganellin CR: British Journal of Pharmacology (2006) 147, S127–S135

10 Fokozott váladékozás (orrfolyás)
A hisztamin szerepe az allergiás reakciókban (H1 receptoron keresztüli hatás) Hisztamin hatására5 A símaizmok összehúzódnak (a tüdőben ez okozza az aszthmás rohamot) Az érfal endothelben NO szintézis indul meg, ami az érfal símaizmok tágulatát idézi elő értágulat → nő az érpermeábilitás Kipirulás Helyi oedema Fokozott váladékozás (orrfolyás) Viszketés 5.. Fonyó A: Az orvosi élettan tankönyve old.

11 A hisztamin több, mint allergiás mediátor6
} Az allergiás folyamatokon kívül hisztamin szabadulhat fel Hormonok Bakteriális termékek Fizikai hatások Citokinek (gyulladás, tumor) A hisztamin az allergiás folyamaton kívül szerepet játszik a A gyomorsav elválasztásban Az idegi ingerület átvitelében Agyi hormonok elválasztásában Májsejtek működésében Sejtosztódásban Sebgyógyulásban hatására 6. Temesvári E, Kárpáti S:Gyakorlati allergológia old.


Letölteni ppt "Dr. Bányai Zsuzsa Az allergia (szó szerinti jelentése: a szervezet megváltozott reakciókészsége) E-AKADÉMIA."

Hasonló előadás


Google Hirdetések