Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Rezonancia-katasztrófa az emberek világában

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Rezonancia-katasztrófa az emberek világában"— Előadás másolata:

1 Rezonancia-katasztrófa az emberek világában
Szedlacsek Balázs

2 Tartalomjegyzék Mi is az a rezonancia? Edinburgh-tay folyó hídja
Tachoma híd Maine at Angers

3 Rezonancia Fizikai jelenség, ami gerjesztett rezgéseknél lép fel olyankor, ha a gerjesztés és a lengőrendszer rezgéseinek frekvenciája közel van egymáshoz. Ilyenkor a rezgés által a rendszerbe vitt energiaadagok összegződnek  nagy rezgés amplitúdó jön létre. Ha nem csillapítjuk végtelen nagy is lehet.

4 Edinburgh-tay folyó hídja
1879-ben Skóciában Edinburgh-tay folyó hídján a széllökések frekvenciája és a rajta áthaladó vonat zakatolásának a frekvenciája összeadódott és ez pont megegyezett a híd saját frekvenciájával ennek következtében a híd a rajta lévő vonattal amin 75 utas utazott leszakadt.

5 Tachoma híd Széllökések frekvenciája megegyezett a híd sajátfrekvenciájával, ennek következtében nagy mértékű lengés jön létre.(1940)

6 Maine at Angers 226 katona vesztette életét 1850-ben a franciaországi Maine at Angers hídján. A katonák menetelve mentek át a hídon, és véletlenül éppen a híd saját rezonanciafrekvenciájának ütemére. A híd egyre jobban mozgásba jött, majd leszakadt. Azóta a katonáknak "Lépést ne tarts" parancsot adnak a hídon átkeléshez.

7 Forráslista hinta tahcoma


Letölteni ppt "Rezonancia-katasztrófa az emberek világában"

Hasonló előadás


Google Hirdetések