Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Fizetési szokások Magyarországon a kereskedelmi/üzleti szektorban

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Fizetési szokások Magyarországon a kereskedelmi/üzleti szektorban"— Előadás másolata:

0 Faktoring egyszerűen Csinos Tibor értékesítési igazgató GF Faktor Zrt
Pénz de honnan? – „Pénz, piac, tudás” Piac&Profit október 15, Eger

1 Fizetési szokások Magyarországon a kereskedelmi/üzleti szektorban
Forrás: Intrum Justitia, European Payment Index

2 Ha egy vállalkozásnál felmerülnek az alábbi kérdések, akkor számára megoldás lehet a faktoring
Jó lenne, ha vevői azonnal fizetnének? Ha már halasztott fizetésben állapodtak meg a vevővel, akkor legalább betartanák a fizetési határidőt? Volt már olyan üzlet, amelyről azért maradt le, mert nem tudott eleget tenni a vevő hosszú fizetési elvárásainak? Túl sok kapacitást köt le – és nem is szívesen teszi - hogy a lejárt számlák miatt vevőit hívogassa? Biztos szeretne abban lenni, hogy áruját nem csak elviszik, hanem ki is fizetik? Elgondolkodott már azon, hogy ha vevői az összes tartozásukat azonnal rendeznék, mire tudná fordítani az így rendelkezésre álló pénzt?

3 FAKTORÁLÁS FOGALMA Magyarországon – a köztudatban tévesen elterjedttel ellentétben – a faktoring fogalma magában foglalja a folyó faktoringot (le nem járt követelés megfinanszírozása) és a lejárt követelés megvásárlását is (workout faktoring). Folyó faktoring: folyamatos megállapodás a faktor és az árut, szolgáltatást nyitva szállító eladó között a következőkről: A faktor megvásárolja a szállító/eladó számlakövetelését azonnali fizetés mellett. Kezeli a vevőköveteléseket, és ezzel könyvvezetési feladatokat lát el. Beszedi a számlaköveteléseket. Védelmet nyújthat az adósok fizetési késedelme, mulasztása ellen. A faktoring tehát egy komplex szolgáltatás, kapcsolódnak hozzá a finanszírozáson túl még további követelésmenedzsmenttel kapcsolatos szolgáltatások is, mint például követelések nyilvántartása, behajtása. Workout faktoring: lejárt követelés vásárlás. Ennek keretében a már lejárt esedékességű számlák, tartozások kerülnek megvételre.

4 FAKTORING BEMUTATÁSA Faktorálás folyamata
teljesítés (áru) pénzforgalom számlaforgalom FAKTOR (GF Faktor Zrt.) Ön cége Ön ügyfele

5 Mikor van szükség a faktorálásra?
amennyiben alternatív, költséghatékony hitelterméket keres. amennyiben nem akar vagy tud azonnali fizetést ügyfelétől, de szeretné az összeget a saját bankszámláján tudni. amennyiben üzleti potenciál jelentkezik olyan beszállítási lehetőségeknél, ahol elvárás a hosszú fizetési határidő. amennyiben a beszállító rövidebb fizetési határidőt ad, mint ahogy vevők fizetnek. nehezen kezelhető, pontatlan fizetések. nincs ideje / szabad kapacitása a vevőmanagementre. jelentős vevőkövetelés állomány a mérlegben.

6 Alacsony megvalósulási esély
Kizáró okok Bizományosi értékesítés Kölcsönös áruforgalom (barter/árucsere) Cégcsoporton belüli forgalom Lejárt / Vitatott követelések Magánszemély vevők Készpénz fizetés Vagyont terhelő jelzálog a teljes vagyonon vagy a (vevő)követeléseken Alacsony megvalósulási esély 90 (120) napnál hosszabb fizetési határidő Részletfizetés Építőipar Alvállalkozói láncok Negatív saját tőke

7 GF FAKTOR ZRT. - GRENKE CSOPORT-
Keretmegállapodást köt velünk és mi garantáljuk a számlaköveteléseinek faktorálását. A keretmegállapodás megkötésével mi vállaljuk az Ön ügyfeleinek hitelminősítését aminek keretében meghatározunk egy-egy maximum hitelkeretet. Ezen hitelkereten belül megvásároljuk és faktoráljuk számláit. Online portálunkon keresztül Önnek minden nap lehetősége van a faktorálandó számlák egyszerű és gyors beküldésre. Amennyiben a számla értéke az előre meghatározott vevői hitellimiten belül van, úgy Mi 24 órán belül fizetünk az Ön részére. Amennyiben a vevő számlája esedékessé válik, úgy az Önnel előzetesen megállapodott módszerrel, összehangolt felszólítási eljárás indítunk. A felszólítási eljárás minden lépéséről tájékoztatást kap, aminek segítségével lehetőséget biztosítunk a felszólítási eljárásba befolyásolására, az jó ügyfél kapcsolatának fenntartásához.

8 GF FAKTOR ZRT - GRENKE CSOPORT Faktoring főbb jellemzői
A GF Faktor keretmegállapodás alapján folyamatosan vásárol vevőköveteléseket, ezáltal finanszírozást nyújt Önnek. Önnel egyeztetve kezeli a követeléseket (minősítés, adminisztráció, monitoring). beszedi a kintlévőségeket (fizetési emlékeztetők, felszólítások). átvállalhatja a vevő nemfizetésének kockázatát (biztosítás).

9 GRENKE AG 30 éves németországi, 8 éves hazai tapasztalat finanszírozási területen. 2000 óta a Frankfurti értéktőzsdén jegyzett cég. DIN EN ISO6 9001:2000 minősítés szerinti munkavégzés. sikeres és erős üzleti partner S&P BBB+ minősítéssel.

10 GF FAKTOR ZRT- GRENKE CSOPORT Miben más a GRENKE, mint a többi piaci szereplő?
portfolió szemlélet. kis értékű számlákat is befogadnunk, és hatékonyan tudunk kezelni. akár a teljes vevőállományra minősítést adunk. gyors minősítés és vevőmonitoring. ügyfélreszabott felszólítási eljárásrend, teljes rálátással és befolyásolási lehetőséggel, kiemelten kezelve az Ön jó ügyfélkapcsolatát. bankfüggetlenek és banksemlegesek vagyunk. stabil refinanszírozási háttér. vállaljuk a vevői nemfizetésből eredő kockázatot.

11 GF FAKTOR ZRT – GRENKE CSOPORT GRENKE Online-Portál szolgáltatásai
Felhasználóbarát internetes felület. Az adatok átvitele biztonságos kapcsolaton keresztül történik. Több munkatárs részére is adható önálló jogosultság. Az adatok beküldése elektronikus úton történik. Folyamatosan frissülő, jól áttekinthető számla, vevő és hitelinformációk. Adatok, bizonylatok, jelentések automatikus küldése az ügyfél által megadott címekre. Folyamatos fejlesztések az ügyfél visszajelzések alapján.

12 Faktoring (folyó faktoring) és annak előnyei
Javuló likviditásszámla, a kiállítást követően akár azonnal megelőlegezésre kerül  Javuló fizetőképesség Pénzügyi biztonság30, 60, esetleg 90 napos fizetési határidő helyett, azonnal pénzhez jutnakfőképpen KKV részére Azonnal újra indítható a termelési vagy szolgáltatási folyamatforgóeszköz-finanszírozási lehetőségei látványosan javulnak Hatékony vevőmenedzsmentkövetelés beszedéséről a követelés új tulajdonosa, a faktorház gondoskodik Erősebb lesz a pénzügyi helyzeteHosszú távon erősödik a cég pénzügyi helyzete és javul a hitelminősítése Kiszámíthatóság  a számla jelentős részéhez (átlagosan 80%) hozzájut akár a számla kiállításának a napján, így nincs kitéve a késedelmes fizetésből eredő tervezhetetlen pénzforgalomnak Nagyobb biztonságügyfelek hitelképessége bevizsgálásra kerül, ezzel nem éri a céget váratlan meglepetés Garanciavevőinek nemfizetési kockázatát biztosítani lehet Erősödik pozíciója a szállítóival szemben A kielégítő likviditás miatt a cég vételi pozíciója megerősödik, elérhetővé válnak a készpénzes fizetéssel járó engedmények és más kedvezmények

13 GF FAKTOR ZRT – GRENKE CSOPORT
Köszönöm figyelmüket! Elérhetőségeim GF Faktor Zrt. 1139 Budapest, Váci út 91 Csinos Tibor 1/ 30/


Letölteni ppt "Fizetési szokások Magyarországon a kereskedelmi/üzleti szektorban"

Hasonló előadás


Google Hirdetések