Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Apáthy Réka 8.t Heiden Zoé 8.t

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Apáthy Réka 8.t Heiden Zoé 8.t"— Előadás másolata:

1 Apáthy Réka 8.t Heiden Zoé 8.t
Varázslat a konyhában Apáthy Réka 8.t Heiden Zoé 8.t

2 Fizikai laboratórium

3 Fizika a konyhában? Igen, a fizika körülöttünk van! Nemcsak a műszaki berendezések napi használata során találkozhatunk a fizikai törvényekkel, hanem sütés-főzés közben a konyhában is. A kísérleteken keresztül megérthetjük például a kukta, vagy a szódásüveg működését, modellezünk néhány konyhában tapasztalt jelenséget, és egy-két példán keresztül bepillanthatunk annak a tudománynak a világába, amelyet Kürti Miklós professzor nyomán ma már molekuláris gasztronómiának hívunk.

4 A fizikus számára a modern konyha olyan, mint egy sajátos fizikai laboratórium. Az itt alkalmazott eszközök, berendezések, egyszerűbb vagy bonyolultabb munkafolyamatok – beleértve nagyanyáink ötletes praktikáit és a „high-tech-konyha” technikáját is- egyaránt fizikai kérdéseket vetnek fel és fizikai magyarázatokat igényelnek. Például a mikrohullámú sütő, a kukta-fazék és a hűtőszekrény fizikája közismert, de ki hallott már a vákuum alkalmazásáról a konyhában? „Régi” „Modern”

5 Vágásbiztos papír

6

7

8

9 Vágásbiztos papír Az első kísérletünkhöz szükségünk van egy papírlapra, egy burgonyára és egy késre. A papírt ráhelyezzük a késpengére. Ezt rátesszük a burgonyára. A késpenge elvágja a burgonyát, a papír pedig sértetlen marad. Ennek oka az erőátvitel, mivel a papír keményebb, mint a burgonya, ezért a kés nyomóereje áttevődik a papírról a burgonyára, és azt vágja át.

10 S T R A P B Í Ó T O J Á S K

11

12

13 A KÖNYVEK ÖSSZTÖMEGE: 9,5 KG

14 Strapabíró tojások Második kísérletünkben 4 tojásnak és 2 tojástartónak van fontos szerepe. A tojások tetejére teszünk egy könyvet, majd még egyet és még kettőt. Végül a 4 db tojás összesen 9,5 kilogrammnyi könyvet bírt el. Ez a tojáshéj boltíves alakjának köszönhető, mert így eloszlik a ráható teher, tehát elbírja a rajta ülő tyúkot (esetünkben könyveket).

15 Borsos- sós trükk

16

17

18

19

20 Borsos-sós trükk A harmadik kísérlethez borsra, sóra, egy tálcára és egy szívószálra van szükségünk. Elkészítjük a keveréket a borsból és a sóból. Ezután a szívószálat dörzsöléssel elektromos állapotba hozzuk, ami az elektromos megosztás jelensége miatt, magához vonzza a borsot és a sót. Mivel a borsszemcsék könnyebbek, ezért azok emelkednek fel elsőként.

21 Úszni fog a krumplink?

22 ÚSZIK!

23

24

25

26 Úszik a krumplink! Negyedik kísérletünkben azt vizsgáltuk, hogyha a krumplit tömény sóoldatba tesszük, akkor úszni fog az oldat tetején, mivel a sóoldat sűrűsége nagyobb , mint a krumplié. Ezt követően fokozatosan hígítottuk vízzel. Ennek hatására a krumpli egyre mélyebbre merül, lebeg az oldatban, mert sűrűségük megegyezik. A hígítást addig folytatjuk, míg a krumpli le nem merül a kancsó aljára. Ekkor kisebb lesz az oldat sűrűsége, mint a krumplié.

27

28

29

30

31

32

33 Konyhai tűzijáték A következő kísérletünk azt mutatja be, hogy egy tányér, tej és ételfesték segítségével milyen szép szín kavalkádot csinálhatunk. A lapos tányérba tejet öntünk. A tányér szélére 3 különböző színű ételfestéket cseppentünk, a cseppek a helyükön maradnak, mert a tejben lévő felületi feszültség ott tartja őket. Ezután egy fogpiszkálónak a végét mosogatószerbe mártjuk és ezt a tányér közepénél a tejbe érintjük, ezzel megszüntetjük a felületi feszültséget. Azt vesszük észre, hogy a cseppek lassan elkezdenek össze-vissza kavarogni.

34 Szilárd vagy folyékony?

35 Köszönjük a figyelmet! Források:


Letölteni ppt "Apáthy Réka 8.t Heiden Zoé 8.t"

Hasonló előadás


Google Hirdetések