Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az ökológiai gazdálkodás fogalma:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az ökológiai gazdálkodás fogalma:"— Előadás másolata:

1 Az ökológiai gazdálkodás fogalma:
Szintetikus műtrágya és növény védőszer nélküli Szerves tárgyázás Biológiai növényvédelem Természetes biológiai ciklusokon alapuló gazdálkodás /új minőség/ Előadó: Dr. Frank József MTA Doktora

2 Az ökológiai gazdálkodás főbb alapelvei /új szemlélet/
Zárt, helyi forrásokra épülő gazdálkodás Hosszú távú talajgazdálkodás Az erózió, tápanyagkimosódás, növényvédőszer maradványok minimalizálása A termékek tápértékének biztosítása Fosszilis energia használatának minimalizálása Az állatok fiziológiai és etológiai igényeinek kielégítése A termelői kör megélhetésének biztosítása Állattartás nem használ hormonokat, antibiotikumokat /csak járvány esetén használ/ Elutasítja a GMO-t a növény- és állattenyésztésben Megőrzi a biodiverzitást

3 Az átállási és ökológiai szántók vetésszerkezete, 1998
Megnevezés Az átállási szántók Vetésszerkezet (%) Az ökológiai szántók vetésszerkezete (%) Ugar, parlag 4 1 Egyéb ipari növények 3 Zöldségek 2 Gyógy- és fűszernövények Őszi búza 26 29 Egyéb gabonafélék 13 11 Héjnélküli olajtök 15 Napraforgó 12 Lucerna 9 5 Egyéb pillangós 10 7 Kukorica Összesen 100

4 A minőség fogalma: A minőség leírása:
a minőség = szép, jó, igaz → köznyelv a minőség = a minősítő személy értékítélete → filozófia a minőség = átadott érték → minőségügy A minőség leírása: a termelési és fogyasztási folyamatban érdekeltek igényeik kielégítésére mennyi értéket kapnak.

5 A minőség az érdekeltek megelégedettségére
vonatkozó értékítélet A termelési és a fogyasztási folyamatok minősége SIKER NYERESÉG IGÉNYKIELÉGÍTÉS VÉDELEM VÉDELEM SERKENTÉS A TÁRSADALOM ÉRTÉKÍTÉLETE A TERMELŐ ÉRTÉKÍTÉLETE A FOGYASZTÓ ÉRTÉKÍTÉLETE KÖRNYEZET TERMELÉSI FOLYAMAT FOGYASZTÁSI FOLYAMAT TERMÉK Nem a terméknek, hanem a termelési és fogyasztási folyamatoknak van minősége. A termék a minőség megtestesítője.

6 A minőség az érdekeltek értékrendjétől függő szubjektív fogalom
A minőségügyben van megfelelőség is, ami nem azonos a minőséggel. Jellemző Minőség Megfelelőség Fogalma elsődlegesen szubjektív objektív dimenziója érték naturális tulajdonságtípusa funkcionális leíró mérhetősége nehezen könnyen jelentősége alapvető másodlagos

7 A termelési és fogyasztási folyamat biztonsága
A termelés kritikus pontjainak ellenőrzése - önellenőrzés - hatósági ellenőrzés A fogyasztás biztonsága → fogyasztásvédelem

8 Minőségügyi szabályozási rendszernek két összetevője van.
I. Nemzeti minőségügyi szabályozási rendszer Ökogazdálkodást szabályozó 2/2000 FVM-KÖM együttes rendelete: az alapkövetelményekről a termeléshez felhasználható anyagokról és a felhasználás feltételeiről a feldolgozáshoz felhasználható nem mezőgazdasági eredetű adalék és segédanyagokról a nem ökológiai termelésből származó mezőgazdasági anyagok felhasználási feltételeiről elismert ellenőrző szervezetek feladatairól és intézkedéseiről a termék tanúsításáról

9 Az ökológiai növénytermesztés alapkövetelményei
1. Átállási időszak - legalább két év - évelő kultúrákban három év 2. Talajkezelés - hüvelyesek, zöldtrágya vetésforgóba illesztése - ökológiai állattartásból származó istállótrágya - kivételesen az ellenőrző szervezet egyetértésével használható talajjavító és trágya anyagok

10 Ökológia termelésben kivételesen használható ásványi anyagok
Ásványi eredetű anyagok - puha, földszerű nyersfoszfát - alumínium-kalcium foszfát csak lúgos talajokon - bázikus salak - nyerskálisók (pl. kainit, szilvinit) - magnéziumsó-tartalmú káliumszulfát nyers kálisóból kinyert, kimutatott káliumhiánynál - természetes eredetű kalcium-karbonát (pl. kréta, márga, mészkő, algamész, foszfát-kréta stb.) - kalcium- és magnézium-karbonát (pl. magnéziummész, magnéziummészkő-liszt, dolomit stb.) - cukorgyári mésziszap - magnéziumszulfát (pl. kieserit) - kalcium-kloridos oldat levélkezelésre, almafáknál kimutatott kalcium-hiánynál - kalciumszulfát (gipsz) kizárólag természetes eredetű - elemi kén - nátrium-klorid kizárólag kősó - agyagásványok (pl. bentonit, vermiculit) - kőzetlisztek (pl. kvarcliszt, bazaltliszt, zeolit, perlit)

11 Ökológiai termelésben kivételesen használható szerves anyagok
Szerves vagy szerves-ásványi eredetű anyagok - istállótrágya extenzív állattartásból, állati ürülék és növényi anyag (alom) keveréke, állatfaj megjelölésével - szárított istállótrágya és baromfitrágya állatfaj megjelölésével - állati ürülékből készült komposzt (baromfitrágyát és komposztált istállótrágyát is beleértve) állatfaj megjelölésével - folyékony állalti ürüléke (hígtrágya, trágyalé) - folyékony állati ürülékkel (hígtrágyalé, trágyalé) felhasználás megfelelő kezelés (fermentáció, hígítás után) - háztartási komposzt külön gyűjtött háztartási hulladékból; csak növényi és állati eredetű hulladékok; zárt gyűjtőrendszerekből - alginit - tőzeg kertészeti kultúrákban - gombakomposzt - gilisztaürülék, gilisztakomposzt - guanó - növényi eredetű komposzt - állati eredetű termékek és melléktermékek: vérliszt , csontliszt, húsliszt, pataliszt, szaruliszt, csontszén, halliszt, toll- és szőrőrlemény, gyapjúszőr,szőrmerészek tejtermékek - növényi eredetű termékek és melléktermékek: olajosmag-pogácsa, kakaóhéj, malátacsíra(sörtörköly) kókuszrost, melasz törköly, cefre vagy cefrekivonat kivéve ammóniumcefre alga és belőle készült termékek kizárólag és közvetlen úton a következő módon kinyert: a. fizikai kezelés, szárítást, fagyasztást és őrlést is beleértve; illetve b. kivonás vízzel,savas vagy lúgos vizes oldattal; c. fermentációval; fűrészpor és faforgács kivágás után kémiai úton nem kezelt fából, fakéreg komposzt kivágás után kémiai úton nem kezelt fából, fahamu kivágás után kémiai úton nem kezelt fából, növényi kivonatok és preparátumok biodinamikus preparátumok

12 Kártevők, betegségek, gyomok elleni védekezés lehetséges módszerei
- rezisztens, toleráns fajták termesztése - vetésforgó alkalmazása - rendszeres talajművelés - biológiai módszerek alkalmazása - fizikai gyomirtással, gyomszabályozással - kivételesen használható anyagok

13 Biológiai módszerek alkalmazása
Biológiai és biotechnikai módszerek - rovarok elleni védekezés természetazonos feromonokat tartalmazó csapdákkal és/- vagy légtérterítéssel, - növényi és állati eredetű riasztó anyagokkal, - természetes ellenségekkel, ilyenek pl. a fürkészdarazsak, rablóatkák, rablópoloskák, gubacsszúnyogfélék, katicabogár, nematódák, - természetes mikroorganizmusokkal, ilyen pl. a Bacillus thuringiensis, granulóz vírus és rovarpatogén gombákkal (géntechnológiával nem módosított szervezetek), - hidrolizált fehérjék (csak csalogatásra), - mechanikus védőeszközökkel, ilyenek pl. a védőhálók, csigák elleni kerítések, enyvezett műanyagcsapdák, enyvezett övek, - sterilizációs módszerrel.

14 Kórokozók elleni készítmények alkalmazásainak lehetősége az ökotermesztésben
Kórokozók elleni készítmények (fungicidek, baktericidek) - kénkészítmények, - szervetlen rézkészítmények (rézoxid, rézhidroxid, rézszulfát, rézoxiklorid), kovaföld, kőpor, - lecitin (genetikailag nem módosított szervezetből), - növényi olajok, - kálium-permanganát (szőlő- és gyümölcskultúrákban), - kalcium-poliszulfid (csak téli lemosó permetezésre szőlő- és -gyümölcskultúrákban).

15 Állati kártevők ellen használható készítmények az ökotermesztésben
Állati kertevők elleni készítmények (inszekticidek, akaricidek) - kénkészítmények, - azadirachtin Azadirachta indica növényből (Neem-kivonat), - piretrinek (Chrysanthemum cinerariaefoliumból extrahált készítmények), - Quassia kivonat Quassia amarából, - Rotenon kivonatok (Derris sp., Lonchocarpus sp. És Therphrosia sp), - Növényi olajok, ilyen pl. a menta-, fenyő-, kömény-, repceolaj, - Paraffinolaj, - Ásványolajok (csak kivételes esetekben szőlő- és gyümölcskultúrákban), - Káliszappanoldatok, - Kalcium-poliszulfid (csak téli lemosó permezetésre szőlő- és gyümölcskultúrákban), - Piretroidok (csak deltamehrin vagy lambdacyhalothrin csapdában, speciális csalogató anyagokkal, Ceratitis capitata ellen), - Diammónium foszfát (csak attraktánsként csapdában), - Metaldehid (csigák ellen csapdában a magasabb rendű állatokat riasztó anyaggal együtt).

16 Ökológiai gazdálkodás szempontjai az állattenyésztésben
Tartási és tenyésztési módok A takarmányozás főbb kérdései, különös tekintettel: a táplálékláncba történő illeszkedésre, az önellátásra, az igényelt takarmány helyben, lehetőleg az állattenyésztő által történő megtermelésére, a legeltetésre,mint a ökogazdálkodáson alapuló állattenyésztés egyik legfontosabb alapjára, együttműködésre a növénytermesztéssel (takarmányvásárlás, melléktermékek felhasználása). 3. Az ökológiai állattenyésztés főbb formái: a) családi gazdaság (esetenként specializáció), b) bemutató gazdaság c) természet- és tájvédelmi területek, d) kiegészítő állattartás

17 Ökológiai feltételrendszer
Tartási mód: természetes környezet, ahol az állat magatartási (viselkedési) formáit kötetlen, kényszermentes környezetben megvalósíthatja. /Férőhely és terület mérete/ Takarmányozás: a természetes vagy termesztett takarmány, csak a szükséges kezeléssel (darálás, roppantás, keverés, szecskázás). Esetenként gépesített kiosztás, adagolás; Fejés: gépi úton, kíméletesen, környzetszennyezés nélkül (állásban vagy fejőházban, keverés vízzel, a tőgy természetes alapú anyaggal történő fertőtlenítése stb.); Szaporítás: természetes fedeztetés,esetleg mesterséges termékenyítés, a hormonkezelés mellőzése; Szállítás: kíméletesen, de az állat-egészségügyi rendelkezések /hatósági előírások) betartásával.; Vágás: a legkisebb szenvedéssel, a szükséges, a szükségtelen, durva beavatkozás (hajtás, tömörítés, ütés) kerülendő, illetve tilos; Ivartalanítás: fizikai úton, felesleges fájdalomokozás nélkül.

18 Mit ellenőriz az ellenőrző szervezet?
A termelés helyszínét és lokalitását A termelési tervet A beszerzett v. alkalmazott termékek dokumentációját (pl. vetőmag stb.) A termelés folyamatának dokumentációját /különösen a vegyszernaplót/ Tárolás biztonságát Szállításkor a csomagolást és jelölést, szállítási okmányokat A felelős személy tevékenységét

19 Mi kísérli az exportra kerülő termékeket?
Magyar Ökológiai Termelést Ellenőrző Rendszer A tanúsítást kiállító szervezet (név, cím, kódszám) A tanúsítvány hivatkozási száma A termék exportőre (név és cím) Ellenőrző szervezet (név, cím, kódszám) A termék előállítója vagy forgalmazója (név és cím) Feladó ország A termék címzettje Rendeltetési ország Rendeltetési hely címe A termék kereskedelmi neve, szállítóeszköz, megjegyzések Bruttó tömeg (kg) Nettó tömeg (kg) Lehetséges egységek A tanúsítvány kiállító szervezet tanúsítja,hogy a fent nevezett terméket a ökológiai gazdálkodás- EU szabályaival összhangban a Tanács 2092/1991/EGK rendelete átvételével készült – 140/1999. (IX.3.) Korm. rendelet és a 2/2000. (I.18) FVM- KöM együttes rendelet szerint állították elő, a 4. pontban nevezett szervezet ellenőrizte. Kiegészítő nyilatkozat (ha szükséges) A tanúsítvány kiállításának helye

20 II. Vállalati minőségbiztosítási rendszer a piac oldaláról
Mérés – laboratórium / pl. kalibrálás/ Szabvány Jogi szabályozás – minőségirányítási rendszerek

21 Feldolgozó vállalkozás esetén szükséges a minsőségirányítási rendszer
Vállalati célrendszer – jövőkép, stratégia Éves üzleti terv Vállalati minőségpolitika Minőségügyi vezető Vezetői elkötelezettség Minőségügyi terv /éves/

22 A vállalati minőségszabályozási rendszer
Termelési folyamatszabályozás Termelési dokumentáció Termelési folyamatellenőrzés

23 Mi a védjegy? Védjegy jellemzői:
Termékhez, szolgáltatáshoz kötődő másoktól megkülönböztető árujelző, mely az áru tulajdonosát védi a piaci konkurensektől. Használata az áru értékét növeli. Védjegy jellemzői: védhető grafikai ábra, szó, szlogen, lógó, ábra leghatékonyabb minőségjelző, reklám funkciójú versenyeszköz kizárólagos jogot ad védjegy használatára korlátlan ideig fenntartható EU-s oltalomra is van lehetőség Nincs felszólalás Lajstromozás VIZSGÁLAT formai; abszolút Elutasítási okok: KUTATÁS Korábbi jogokT Felszólítási Eljárás relatív elutasító okok miatt Bejelentési nap elismerése Közzététel Felszólalás elutasítása Törlés Felszólalásnak helyt adnak Jogorvoslat Kutatási jelentés 3 hónapos Felszólalási időszak

24 Ki lehet védjegy jogosult?
Cég Természetes személy A védjegyeket a Magyar Szabadalmi Hivatal vizsgálja és regisztrálja . A védjegy 10 évig érvényes. Mi a védjegy bitorlás? - következményei: - kérhet(i) bírósági határozatot / a védjegy tulajdonos - bitorló eltiltását oldaláról/ - bitorlásban érintett termékek lefoglalását - kártérítés fizetését - vámhatóság intézkedését

25 Köszönöm figyelmüket!


Letölteni ppt "Az ökológiai gazdálkodás fogalma:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések