Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

IAT – Implicit Asszociációs Teszt

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "IAT – Implicit Asszociációs Teszt"— Előadás másolata:

1 IAT – Implicit Asszociációs Teszt
Társas lény – 6 IAT – Implicit Asszociációs Teszt 1

2 Gyakorlatok A bohócok diszkriminációjának esete, Tények, 2010.06.12:
riport.html 2

3 IAT: Implicit Association Test
Mint ismeretes, az emberek nem mindig mondják ki gondolataikat, és vélhetően nem is mindig "vannak tudatában a gondolataiknak". A pszichológia tudománya számára az ilyen eltéréseknek a megértése alapvető fontosságú. Ez a weboldal egy módszert mutat be, amely a tudatos-tudattalan különbséget minden eddig ismert módszernél meggyőzőbb módon demonstrálja. A módszer neve Implicit Asszociációs Teszt, röviden IAT.” A teszt ezen a weboldalon kipróbálható (magyarul is)

4 Ilyen tesztek vannak a magyar weboldalon
Rassz (Fekete-Fehér IAT). Ez a teszt gyakran azt az eredményt hozza, hogy az emberek automatikusan a fehéreket preferálják a feketékhez képest. Magyar-Cigány IAT …, hogy az emberek a magyarokat preferálják a cigányokkal szemben Kor (Fiatal-Idős IAT). …, hogy az emberek automatikusan a fiatalokat preferálják az idősekhez képest. Szexuális irányultság (Homoszexuális-Heteroszexuális IAT). Ez az IAT gyakran mutatja a heteroszexuálisok automatikus preferenciáját a homoszexuálisokhoz képest. Nem (Nem-Tudomány IAT). Ez az IAT gyakran mutat relatív kapcsolatot a humán területek és a nők, valamint a reál területek és a férfiak között. Országok (Magyarország-Amerikai Egyesült Államok IAT). Ehhez az IAT teszthez az a képesség szükségeltetik, hogy Ön felismerje az országok vezetőinek és más nemzeti jelképek fotóit. A teszt által feltárt eredmények a nacionalizmus mérésének egy új módszerét nyújtják. Súly (Kövér-Sovány IAT). Ez a teszt gyakran azt az eredményt hozza, hogy az emberek automatikusan a soványakat preferálják a kövérekkel szemben. Bőrszín (Világos bőrű-Sötét bőrű IAT). Ez a teszt gyakran azt az eredményt hozza, hogy az emberek automatikusan a világos bőrűeket preferálják a sötét bőrűekkel szemben.

5 Az amerikai weboldalon még ilyenek
Arab-muszlim vs más emberek Fegyverek-ártatlan tárgyak Vallás Elnökök Gender – karrier Bőrszín Ázsiai vs fehér amerikaiak Mozgáskorlátozottak Zsidó vs más vallásúak stb

6 A feladat - 1 A következő feladatban szavak vagy képek sorát fogja látni egy-egy csoportba rendezve. Ez a feladat megkívánja, hogy az egyes tételeket amilyen gyorsan csak lehet, sorolja be a megfelelő kategóriába, lehetőség szerint a legkevesebb hibával. A túl lassú haladás és a túl sok hiba értelmezhetetlen pontszámhoz vezet. A feladatnak ez a része kb. 5 percet vesz igénybe. A következőkben kategóriákat és a hozzájuk tartozó elemek listáját látja. Jó Élvezet, Szerelem, Béke, Csodálatos, Gyönyör, Ragyogó, Nevetés, Boldog Rossz Gyötrődés, Rettenetes, Szörnyű, Undok, Gonosz, Borzasztó, Hiba, Bántalom Feketék Fekete emberek arcai Fehérek Fehér emberek arcai

7 A feladat - 2 Tegye a mutatóujjait az 'e' és 'i' billentyűkre, hogy minél gyorsabban tudjon válaszolni. Felül két kategórianév jelzi, mely szavak vagy képek tartoznak melyik billentyűhöz. Minden szó vagy kép pontosan besorolható egy csoportba. A legtöbbjük könnyű. A teszt nem mutat eredményt, ha lassan dolgozik. Kérjük, haladjon, amilyen gyorsan csak tud. Elképzelhető, hogy ejt néhány hibát a gyorsaság miatt. Ez belefér. A legjobb eredmény érdekében, kerülje el a zavaró tényezőket és próbáljon koncentrálni.

8 GYIK Hogyan méri az IAT az implicit attitűdöket?
Válasz: Az IAT azt kéri Öntől, hogy kapcsoljon össze két fogalmat (pl.: fiatal és jó, vagy idős és jó). Minél szorosabban kapcsolódik a két fogalom, annál könnyebb erre, mint egy egyszerű egységre válaszolni. Szóval, ha fiatal és jó erősen kapcsolódott, könnyebb kell legyen gyorsabban válaszolni, ha ugyanazt a választ (pl.: az ’E’ vagy ’I’ billentyű lenyomása) kell adnia erre a két fogalomra. Ha idős és jó nem olyan erősen asszociálódtak, nehezebb gyorsan válaszolni, ha ezek vannak párban. Ebből le lehet mérni, hogy milyen erősen kacsolódik a kétféle fogalom. Minél erősebben kapcsolódott, annál gyorsabban kell tudnia válaszolni. Az IAT az implicit vagy automatikus attitűdök mérésének egy módszere, ezt mutatja be a weboldal. Léteznek más eljárásokat használó módszerek, melyeket laboratóriumi kísérleteket bemutató tanulmányokban publikálnak.

9 Példa: fekete-fehér teszt
A legtöbb válaszadó könnyebbnek találja összekapcsolni a Fekete embereket a Rosszal és a Fehér embereket a Jóval, mint fordítva. Az egyes eredménycsoportokhoz kapcsolódó webes válaszadók aránya A fehér emberek erős automatikus preferenciája a fekete emberekkel szemben. 27% A fehér emberek közepesen erős automatikus preferenciája a fekete emberekkel szemben. 27% A fehér emberek enyhe automatikus preferenciája a fekete emberekkel szemben. 16% Nem vagy csak kicsit preferálja automatikusan a fehér vagy a fekete embereket. 17 % A fekete emberek enyhe automatikus preferenciája a fehér emberekkel szemben. 6 % A fekete emberek közepesen erős automatikus preferenciája a fehér emberekkel szemben. 4 % A fekete emberek erős automatikus preferenciája a fehér emberekkel szemben. 2%

10 GYIK Mit értünk 'implicit' attitűd alatt?
Válasz: Az attitűd egy tárgy pozitív vagy negatív értékelése. Az implicit attitűd olyan attitűd, melyet le lehet vakarni az asszociált tárgyról. Például: A céget, amelynél a házastársa dolgozik, egy jogi perben megtámadták. A hajlandóság, hogy azt higgye, a cég ártatlan, az Ön házastársa irányába mutatott pozitív attitűdjéből következik, pozitív attitűdje a cégről egy indirekt (implicit) indikátora a házastársával szembeni pozitív attitűdjének. (Ha azt hiszi, a cég bűnös, a házasság lehet, hogy bajban van!) Az 'implicit' szót azért használjuk, mert ezek az erős attitűdök gyakran rejtve maradnak a nyilvánosság elől, és még a saját tudatosság számára is. A "tudattalan", "automatikus" és "implicit" fogalmak szorosan összefüggnek. Mindhárom kifejezés mentális asszociációkra vonatkozik, melyek olyan jól megalapozottak, hogy tudatosság nélkül működnek, vagy szándékolatlanul, vagy kontroll nélkül.

11 GYIK A fiatalok automatikusan a fiatalokat preferálják. Az idősek is így vannak az idős emberekkel? Válasz: Az eredmények szerint az idősebb emberek általában nem preferálják automatikusan saját csoportjukat, azaz az időseket. Figyelemre méltó, hogy a fiatalok preferenciája csaknem olyan erős a 60 éven felüliek csoportjában, mint a 20 év körüliek csoportjában. Hogyan lehet ez? Talán azért, mert az idősek csoportja – ahogyan a társadalomtudósok nevezik – egy ’stigmatizált’ csoport. Valamint az ’idős’ fogalom asszociálódik más fogalmakkal, melyek hajlamosak hasonlóan negatívan beállítani a fizikális és mentális teljesítményben megnyilvánuló hanyatlást. Ez azt jelenti, hogy mindenki - legyen az illető fiatal, vagy idős – valószínűleg találkozik olyan tapasztalati mintával, mely megerősíti az ’Idősekkel’ szembeni automatikus negatív asszociációkat. Végezetül, a legtöbb ember nem tartja magát idősnek – az idősekről alkotott elképzelés változni látszik életkorunk változásával! Ez a talán egészséges attitűd - amely szerint magunkat fiatalnak gondoljuk – tarthat minket távol attól, hogy kedveljünk egy olyan csoportot, melynek nem vagyunk tagjai.

12 GYIK A Fekete-Fehér IAT-ben a fehérek feketékkel szembeni preferenciája egy egyszerű 'sajátcsoport-preferencia'? Válasz: A fehér alanyok oldaláról az automatikus fehérpreferencia bizonyos értelemben jelenthet sajátcsoport-preferenciát. Mégis az automatikus fehérpreferencia több ennél, mert hasonlóan erős mértékben tetten érték az ázsiai amerikaiaknál, akik számára sem a fekete, sem a fehér nem számít saját csoportnak. Ebben az értelemben az IAT egy olyan attitűdöt mutathat meg, melyet a kultúra tapasztalati alapon tanít nekünk, mely kultúra nem értékeli nagyra a fekete amerikaiakat. Ráadásul, ha az IAT eredményei kizárólagosan sajátcsoport- preferenciát jelentenek, akkor a fekete amerikaiaknak ugyanilyen szintű automatikus preferenciát kellene mutatniuk saját csoportjukkal szemben. Tudjuk, hogy ez nincs így. A fekete amerikaiak fele automatikus feketepreferenciával rendelkezik, de a másik fele automatikus fehérpreferenciát mutat. Ezekből az adatokból azt a következtetést vonjuk le, hogy az IAT-preferencia az egyén saját automatikus preferenciájának valamilyen kombinációja, ami annak megfelelően mérséklődik, hogy az egyén mit tanult arról, hogy a szélesebb kultúra mit tart ’jónak’.

13 GYIK A Rassz IAT-ben a fekete résztvevők a feketéket preferálják a fehérekkel szemben? Válasz: Míg a fehér válaszadók többsége jobban preferálja a fehéreket, mint a feketéket, a fekete válaszadók eredményei jobban szórnak. Míg néhány fekete résztvevő jobban kedveli a fehéreket a feketéknél, mások nem mutatnak preferenciát, és megint mások a feketéket preferálják a fehérekkel szemben. A weboldalon összegyűjtött adatok konzisztensen azt tárták fel, hogy hozzávetőlegesen ugyanannyi fekete válaszadó mutat pozitív előítéletet a fehérekkel szemben, mint amennyi a feketékkel szemben. Ennek egy része értelmezhető úgy, hogy a fekete résztvevők saját csoportjukkal kapcsolatban ugyanazokat a negatív asszociációkat tapasztalják kulturális környezetükben, emellett ezzel szemben álló pozitív asszociációkat is megélnek magukkal kapcsolatban, melyeknek alapja a saját és közeli kapcsolataik csoporttagsága.

14 GYIK Mit tegyek egy olyan automatikus preferenciám ellen, amit nem szeretnék, hogy legyen? Először is felhívjuk a figyelmet, hogy az internetes IAT tesztek nem tökéletesen pontosak. Kérjük tehát, fontolja meg, hogy megismétli a tesztet, mielőtt akárcsak hozzávetőleges következtetést vonna le az eredményéből. Másrészt nagyon is lehetséges, hogy Ön olyan automatikus preferenciával bír, amivel inkább nem kellene (a tesztet kidolgozó kutatók ebbe a kategóriába estek). Az egyik megoldás olyan élményeket keresni, melyek ki tudják törölni, vagy visszájára tudják fordítani azt az élménymintázatot, ami a nemkívánt preferenciát okozta. Ez jelentheti azt, hogy olyan dolgokat olvas vagy néz, amik az implicit preferenciával ellenkezőek. De jelentheti azt is, hogy kapcsolatba lép olyan emberekkel, akik a preferenciájával ellenkező élményeket nyújtanak.

15 GYIK Folyt: Egy praktikusabb alternatív lehetőség, hogy maradjon óvatos a nemkívánatos preferenciájával kapcsolatban, tudatosítsa, hogy az akarata ellenére befurakodhat ítéleteibe, cselekedeteibe. Továbbá Ön eldöntheti, hogy nekiáll tudatosan tervezni cselekedeteit, ami kompenzálhatja a már ismert tudattalan preferenciákat és meggyőződéseket. Ez lehet, hogy azzal jár, hogy olyanokat tesz, amit természetesen nem tenne – például mosolyog idős emberre, ha tudja magáról, hogy a fiatalokat preferálja. A pszichológiatudomány területén aktuális kutatási kérdés olyan hatékony mechanizmusokat azonosítani, melyek a nemkívánt automatikus preferenciák menedzselésére és megváltoztatására szolgálnak. A jó hír, hogy az automatikus preferenciák, amennyire automatikusak, olyannyira változtathatók.

16 GYIK Ha a Fekete-Fehér IAT eredményem automatikus preferenciát mutat a fehérekkel szemben, az azt jelenti, hogy előítéletes vagyok? Válasz: Ez egy nagyon fontos kérdés. A szociálpszichológusok az ’előítéletes’ szót az olyan ember leírására használják, aki a különböző külső csoportokkal szembeni negatív attitődöket és diszkriminatív viselkedést helyesli vagy elismerően nyilatkozik róla. Sok ember, aki a Fekete-Fehér IAT tesztben automatikus fehérpreferenciát mutat, ezen definíció értelmében nem előítéletes. Lehet, hogy az IAT eredménye olyan elfogultságot mutat, melyet tudatosan nem helyesel, vagy pont ellentétes a szándékos attitűdjeivel és meggyőződésével. Azok az emberek, akik egyenlőségelvű tudatos attitűdökkel rendelkeznek, az automatikus fehérpreferencia ellenére képesek lehetnek előítélet-mentes módon cselekedni, részint aktív erőfeszítéseket tesznek azért, hogy megelőzzék, hogy az automatikus fehérpreferenciájukból diszkriminatív magatartás alakuljon ki. Ugyanakkor, ha alábbhagynak az aktív erőfeszítésekkel, ezek a nem előítéletes emberek valószínűleg gondolatban vagy cselekedeteikben diszkriminálnak majd.

17 Összefoglalás Sztereotípiáink és előítéleteink leggyakrabban a tudattalanunk szintjén jelentkeznek. Az IAT képes kimutatni az ilyen implicit attitüdjeinket – ezek tudatosítása az első lépés ha le akarjuk küzdeni őket. Attitüdjeink kialakulásában meghatározó hatást gyakorol ránk a minket körülvevő társadalom kultúrája. A média információs hatalma szinte leküzdhetetlen erővel formálja tudatalattink preferenciáit és előítéleteit – elsősorban a számtalan nem- eseményen keresztül. Az IAT azért működik, mert egy asszociációnk felbukkanásának gyorsasága közvetlenül korrelál az adott asszociációhoz kapcsolható idegpályák bejáratottságával. Az IAT teszten elért eredményeken tehát tudunk változtatni hosszú távon, ha tudatosan igyekszünk idegpályáinkat „újrahuzalozni”: alternatív álláspontok végiggondolásával, vagy a diszkriminált társadalmi csoportok tagjainak alaposabb megismerésével. Házi feladat: kitölteni egy szabadon választott IAT tesztet


Letölteni ppt "IAT – Implicit Asszociációs Teszt"

Hasonló előadás


Google Hirdetések