Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Alternatív energiák fenntarthatósága a Dél-Dunántúlon

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Alternatív energiák fenntarthatósága a Dél-Dunántúlon"— Előadás másolata:

1 Alternatív energiák fenntarthatósága a Dél-Dunántúlon
Veszelka Mihály Pannon Egyetem Georgikon Kar A Magyar Regionális Tudományi Társaság XI. Vándorgyűlése Kaposvár 2013. november 22.

2 Vázlat Energia éhség A probléma? Következtetések

3 Milyen célt szolgál a KAP?
Környezetvédelem? A környezetromboló termelési rendszerek kapják gyakran a legnagyobb támogatást, ezzel szemben a fenntartható termelési rendszerek alultámogatottak A KAP…? „kicsit többet jelent annál, hogy csupán eszköz a mezőgazdasági miniszterek kezében, hogy saját gazdálkodóik számára megkapják Brüsszelben és az EU nevében mindazt, amit a nemzeti kormányoktól nem kapnak meg.” Ralf Gustav Dahrendorf, former European Commissioner ( )

4 EU gazdaságpolitikai stratégiája: 2020 terv
Lisszaboni stratégia ( ) kudarca: EU nem lett a világ legversenyképesebb tudásalapú gazdasága elsősorban a szolgáltatási piac hiányosságai miatt EU 2020 terv főbb pontjai tudásalapú gazdasági növekedés megteremtése termelékenység javítása, innováció, egységes online piac, digitális integráció oktatás és képzés fejlesztése környezetbarát gazdaság Lisszaboni szerződés Hurrá Európa!!!

5 KAP: energia- és környezetbiztonság
Energetikai kihívások Környezeti kihívások Globális klímaváltozás Fenntartható-e a növekvő energiaszükséglet megfelelő kielégítse??? Környezetbiztonsági támogatás nagyobb szerepet kap!!! EU válasza EU élelmezés- és környezetbiztonsági politikája Energia-biztonság?

6 Energia éhség 2. A Föld népessége meghaladta a 7 milliárdot.
 1. Az emberi lét energiafelhasználáson alapszik. 2. A Föld népessége meghaladta a 7 milliárdot. 3. A prognózisok szerint további növekedés várható. 4. A fejlett országokban él a népesség mintegy 20%-a, amely a Föld összes energiafelhasználásából közel 80%-ban részesedik. 5. Ez a jelentős aránytalanság elsősorban az ipari és az általános emberi fejlődés eltérő üteméből, a jelenlegi fejlettségi szintek egyenetlenségéből adódik, kisebb részben a kontinensek közötti eltérő éghajlati viszonyok következménye

7 A világ energiaszükséglete (1900 -2060). (Forrás:www. napenergia
A világ energiaszükséglete ( )? (Forrás: )

8 A PROBLÉMA ??? GAZDASÁG KÖRNYEZET ENERGIA TÁRSADALOM

9 GAZDASÁGI elvárások 1. NEM elegendő a jövőben csak a (EU-s és nemzeti) források elköltése 2. CSAK olyan projektek támogatása elvárható, amelyek gazdaságilag is életképesek hosszútávon (GAZDASÁGI FENNTARTHATÓSÁG!) 3. NE futószalagon készüljenek a hatástanulmányok (pontos input, output, logisztika, melléktermék prognózis) 4. NE csak a beruházás költségét vizsgáljuk, hanem annak gazdasági fenntarthatóságát, ésszerűségét is

10 KÖRNYEZETI elvárások Az olcsó energia környezeti áldozatokkal járhat
Környezeti hasznok és áldozatok vizsgálata (input mennyisége, folyamatossága, kiszámíthatósága, TERVEZHETŐSÉG) Összes környezeti elem vizsgálata (talaj, víz, levegő,zaj…) CSAK ott és csak AKKOR beruházások (nem esztelenül! Pl. Kaposvár, szennyvíz???) 

11 TÁRSADALMI elvárások 1. „Jó-jó, de ne itt! – felfogás 2. „ Az áram a falból jön, DE nem ott termelődik!” 3. Pozitív elvárás a „lélek” részéről a környezettudatosság 4. Olcsó áram zöld áram (nem minden esetben megvalósítható) 5. Lokális kis üzemek fenntarthatóságának kérdése A politika átalakításához 6 hónapra, a gazdaság átalakításához 6 évre, a társadaloméhoz 60 évre van szükség! Ralf Gustav Dahrendorf, former European Commissioner ( )

12 Dél-Dunántúl alternatívái?
Pécsi Erőmű (múlt+nagy méret+ ÚJ szalma input) Kaposvári Cukorgyár (jelen+biogáz) Kaposszekcső (jövő?+biogáz) Pálhalmai Agrospeciál Kft.(múlt+nagy méret+biogáz)

13 Pálhalmai Agrospeciál Kft.
Beruházás: 2,5 mrd Ft, 2005. Adottságok: 4500 ha, átlag 670 db tehén,átlagos kocalétszám 760 db ( db hízó), kb tonna mezőgazdasági hulladék 2004. október 27-én Budapesten aláírásra került a Kibocsátás-csökkentési Kereskedelmi Szerződés (ERPA) a Pálhalmai Agrospeciál Kft. és az osztrák államot képviselő KPC GmbH. között Eredmény: -14 gigawattóra/év elektromos, - 16 gigawattóra/év hőenergia

14 Következtetések „Ami zöld, az nem biztos, hogy olcsóbb! Ami olcsó, az biztos, hogy nem környezetbarát!” Egyensúly az energiatermelésben (lokális és globális termelés egymás mellettisége) Társadalmi felvilágosítás és nevelés, hosszú folyamat!

15 KÖSZÖNÖM A FIGYELMÜKET ! LÉGY SPECIFIKUS, NE ÁLTALÁNOS!
? „Tudjuk, hogy innen hová kerül a biodiverzitás… …a távoli emlékezetbe és történelem könyvekbe.” LÉGY SPECIFIKUS, NE ÁLTALÁNOS!


Letölteni ppt "Alternatív energiák fenntarthatósága a Dél-Dunántúlon"

Hasonló előadás


Google Hirdetések