Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kerecsensólyom (Falco cherrug) – A magyarság turulmadara

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kerecsensólyom (Falco cherrug) – A magyarság turulmadara"— Előadás másolata:

1 Kerecsensólyom (Falco cherrug) – A magyarság turulmadara

2 Pannonicum Az Életerő

3 „Ételed legyen orvosságod, orvosságod legyen ételed”
Ez a híres ókori orvostól, Hippokratésztől (Görögország, Kr.e ) származó szállóige is jelzi, hogy a természetes táplálékoknak már évezredekkel korábban is egészségvédő hatást tulajdonítottak. „Számos bizonyíték támasztja alá, hogy a 75%-ban nyers ételekre alapozott étrend nem csupán helyreállítja a krónikus betegségek következtében károsodott szervezetet, hanem egyben lelassítja az öregedést. Továbbá életerőssé és érzelmileg kiegyensúlyozottá teszi.” (Leslie és Susannah Kenton: Nyers erő) Ha tényleg egészségesek akarunk lenni, térjünk vissza az alapokhoz! Javasolják a táplálkozási szakemberek.

4 Az emberi szervezet tápanyagszükséglete
esszenciális aminosavak víz és zsíroldékony vitaminok ásványi anyagok esszenciális zsírsavak megfelelő energiatartalmú anyagok kis mennyiségű átalakítható szénhidrát emészthetetlen szénhidrát (rostok) nitrogén víz Esszenciálisnak tartjuk azt a tápanyagot, melyet a szervezet Nem tud szintetizálni és hiányuk olyan, felismerhető eltéréseket okoz, amelyek a pótlással megszűnnek. Robert B. Baron dr. , lásd: címen Robert B. Baron dr., lásd: címen

5

6 Esszenciális aminosavak (fehérjék)
leucin isoleucin lysin methionin phenylalanin tryptophan valin histidin A valódi fehérjeszükségletet a 9 esszencialis aminosav és a fehérje-szintézishez szükséges további nitrogén képezi. A fehérje matabolizmus (turnover) során elvesző esszenciális aminosavak pótlására naponta megfelelő mennyiségű fehérjét kell fogyasztani. Fehérjementes étrenden egy átlagos férfi naponta 3,8 g nitrogént veszít – ez 24g fehérjének felel meg. A fehérje- és energiaszükséglet szorosan összefügg. Az elégtelen energiát szolgáltató étrend mellett további fehérje szükséges a nitrogén-egyensúly fenntartásához. Robert B. Baron dr. , lásd: címen

7 Zsírok Telített zsírsavak: általában állati eredetűek
A jelenlegi ajánlások szerint Csökkentendő a teljes zsírbevitel, a telített zsírokat egyszeresen telítetlen zsírsavakkal és összetett szénhidrátokkal kell helyettesíteni. Telített zsírsavak: általában állati eredetűek Telítetlen zsírsavak: általában növényi eredetűek Robert B. Baron dr. , lásd: címen

8 Szénhidrátok Ameddig az étrend Megfelelő energia és fehérjemennyiséget
szolgáltat, nincs specifikus igény az élelmiszerekben Lévő szénhidrátokra. A ketosis(szervezet szénhidrát- és zsíranyagforgalmi zavara) megakadályozására kis Mennyiségű szénhidrát – kb. 100g/nap – szükséges. Robert B. Baron dr. , lásd: címen

9 Vitaminok Vízoldékony B1-vitamin(thiamin) B2-vitamin (riboflavin)
B6-vitamin (pyridoxin) B12-vitamin (cobalamin) C-vitamin (ascorbinsav) folsav H-vitamin (biotin) nicotinsav-amid U-vitamin P-vitamin (rutin) Pantothensav Zsíroldékony A-vitamin (retinol) D-vitamin E-vitamin (tokoferol) K-vitamin (fillokinon) Robert B. Baron dr. , lásd: címen

10 Ásványi anyagok Fő ásványok: kalcium,magnesium, foszfor Elektrolitok:
nátrium, kálium, klór Nyomelemek: vas, cink, réz, mangán, molibdén, fluor, jód, kobalt, króm, szelén Robert B. Baron dr. , lásd: címen

11 Természetes táplálékok
Olyan összetételben és főleg olyan kötésben tartalmazzák az emberi szervezet működéséhez szükséges létfontosságú, építő és biológiailag aktív anyagokat (vitaminok, ásványi anyagok, enzimek, esszenciális aminosavak és másodlagos növényi anyagok), amelyek ezáltal a leghasznosíthatóbbak és így legegészségesebbek. Alma és a C-vitamin antioxidáns kapacitásának összehasonlítása: 100 g alma antioxidációs kapacitása (5,7 mg C-vit.)megfelel 1500 mg izolált C-vitaminnak - Nature 405, (2000)

12 Növényi étrend jelentőssége
A tudomány igazolja: a kiegyensúlyozott táplálkozás, különösen, ha növényi alapon nyugszik, a civilizációs betegségek rizikóját csökkentheti. A zöldségek és gyümölcsök tartalmazzák azon antioxidáns egységeket (enzimek, vitaminok, ún. másodlagos növényi anyagok) melyek képesek megteremteni a szervezet védőbástyáit és ezzel az immunrendszer működését biztosítják. A növényi (lúgos) étrend a lelki állapotot a kiegyensúlyozottság felé tereli. Teljesebb egészséggel, több energiával, kitartással, nagyobb ellenálló képességgel ajándékozzák meg szervezetünket.

13 Immunrendszerünk gyengülése
A természetellenes táplálkozásunknak köszönhetően gyakorlatilag mindig túl kevés bázis (lúgos vegyhatású anyag) van a szervezetünkben, és a hosszan tartó vitamin- és nyomelem hiány miatt legtöbbünk teste elsavasodott. A legtöbb sav az élelmiszerek - elsősorban a túl sok állati fehérje - megemésztésekor termelődik, illetve amikor rossz ételtársítás következtében erjedés lép fel a testünkben. A túlsavasodás során fogékonyabbá válunk a betegségekre. A betegségeket okozó baktériumok, vírusok, gombák és egyéb paraziták is érzékenyek a kémiai vegyhatás (pH) változására. Savas közegben tudnak igazán elszaporodni, immunrendszerünket gyengíteni.

14 Szabad gyökök A manapság sokat emlegetett szabad gyökök képződése természetes élettani folyamat. Olykor azonban a szervezetben a különböző környezeti és életmódbeli tényezők hatására a szükségesnél több szabadul fel belőlük. Amikor a szervezet fokozottan ki van téve e bántalmaknak, szabad gyökök nagy mennyisége árasztja el a testet, és az egyébként ártalmatlan oxidánsok megkezdik rombolásukat.

15

16 Antioxidánsok Az oxidánsokkal (szabadgyökökkel)
szemben szerencsére nem vagyunk teljesen védtelenek. Az egészséges szervezet erős, ún. szabadgyökfogó enzimrendszerrel rendelkezik, melynek antioxidáns egységei (enzimek, vitaminok, ún. másodlagos növényi anyagok) képesek ezeket semlegesíteni, és a szervezetet visszalúgosítani. A táplálékunkban a zöldségeken és gyümölcsökön kívül a gabonák tartalmazzák ezeket a “védőanyagokat”.

17 4 legfontosabb antioxidáns
C-VITAMIN: többek között erősíti az immunrendszert, védelmet nyújt a stressz ellen és a rákkeltő anyagokkal szemben, csökkenti a vér koleszterinszintjét. E-VITAMIN: meggátolja az A-vitamin oxidációját, így az tovább marad hatékony a szervezetben. Értágító, alvadásgátló hatása révén védi a szívet, szívműtét után gyorsítja a gyógyulást. Az A-vitaminnal együtt védi a tüdőt a lerakodásoktól. Vizelethajtóként csökkenti a vérnyomást. Tapasztalatok szerint kedvezően hat a szexuális teljesítőképességre. Az E-vitamin erősíti az immunrendszert. BÉTA-KAROTIN: az A-vitamin provitaminja, ami azt jelenti, hogy a szervezet szükségleteinek megfelelően - maga állítja elő belőle az A-vitamint a májban, ill. az emésztőcsatornában. Az A-vitamin számos szempanasz kezelésében segíthet, véd a légúti fertőzésekkel szemben, egészségesen tartja bőrt, a hajat, a fogakat és a fogínyt. SZELÉN: közömbösíti néhány rákkeltő anyag hatását, és védelmet nyújthat bizonyos daganatos megbetegedésekkel szemben. Enyhíti a menopauzában fellépő hőhullámokat és rossz közérzetet.

18 Antioxidánsok egyik csoportja – másodlagos növényi anyagok
BIOFLAVONOIDOK – antivirális, szabadgyökfogó, gyulladáscsökkentő, érvédő, immunmoduláló (szőlő, a paradicsomban lévő lycopene, meggy, bodza) KAROTINOIDOK – daganatellenes; bőrvédő; csökkenthetik a tüdő-, a végbél-, a mell-, a méh-, és a prosztatarák előfordulási kockázatát, csökkenti a szív-, és érrendszeri betegségek előfordulási gyakoriságát (sárgarépa, sárgabarack, spenót, dinnye, csipkebogyó, homoktövis, brokkoli, spirulina alga) GLIKOZINOLÁTOK – reuma ellenes, máj és epeutak betegsége esetén (brokkoli, káposzta, retek) NÖVÉNYI ÖSZTROGÉNEK - elősegítik a kollagén rostok megújulását, kisimítják a finom ráncokat és megnövelik a bőr hidratáltsági szintjét. (szeder) POLIFENOLOK - vírus és baktériumölő hatásúak, sőt csökkentik a rák kialakulásának esélyét is, a zsírsavak és a koleszterin felszívódását is gátolják (vörös szőlő, napi egy pohár vörös bor) ANTOCIANIDINEK – szabadgyöksöprő, kollagénrostok szilárdságát megőrző, antibakteriális (szőlő, cseresznye, fekete ribiszke, fekete áfonya, fekete berkenye) MONOTERPÉNEK – illóolajok alkotórészei, csontanyagcserére kedvező hatással vannak, antimikroboális, étvégyjavító (citrom, fodormenta) SZULFIDOK - gátolják a vérrögképződést, csökkentik a vér összkoleszterinszintjét és ezen belül is az LDL-szintet, illetve gátolják számos tumoros betegség kifejlődését (póréhagyma, fokhagyma, hagyma)

19 További antioxidánsok
ILLÓOLAJOK – szélhajtó, görcsoldó, epehajtó, antimikrobiális, nyákoldó (kömény, ánizs, koriander, kardamom) LIMONOIDOK – antivirális (citrusok, terméshéja) FITOSZTEROL – blokkolja a koleszterin felvételt, gyulladáscsökkentő, gátolja az egyes daganatok kialakulását (tökmag, szójatermés, szezám) IZOFLAVONOK – koleszterin csökkentő; daganatellenes hatású; májméregtelenítésre, hormonpótló terápia helyettesítésére; emlő-, petefészek-, prosztatarák megelőzésére (szójabab, bab és más hüvelyesek) KATECHINEK, GALLUSZSAV-SZÁRMAZÉKOK – antimutagén, antimikrobiális, hasmenést megszűntető, összehúzó, vérzéscsillapító, daganatellenes (tea, kakaó, kávé) FENOLSAV – rákmegelőző, epehajtó, epepangást megszűntető (articsóka, kávé, kurkuma) ENZIMEK – fehérjebontó és emésztést segítő, gyulladáscsökkentő, ödéma ellenes (gyümölcsök, zöldségek) PEKTINEK – koleszterin csökkentő, étvágycsökkentő, hasmenés megszűntető (alma, körte, birs, grapefruit) ROSTOK – telítettség, jóllakottság érzését kelti – elhízás ellen; székrekedés ellen (káposztafélék, gyümölcsök) KESERŰANYAGOK – emésztőnedvek működését elősegítő, étvágy –és emésztésjavító, roboráló (keserűnarancs héja, kálmos gyökere)

20 Tumorok keletkezése és a másodlagos növényi anyagoknak a beavatkozási lehetőségei
Gyümölcsből és zöldségből nyert mikrotápanyagok feltartóztathatják ezt a veszélyes folyamatot!

21 Oxidációs stressz

22 Szabad gyökök és antioxidánsok
Az antioxidáns egységek együttes jelenlétére és megfelelő arányára van szükség ahhoz, hogy a keletkezett szabad gyököket megkössék.

23 Ma már elárasztják a piacot mesterséges élelmiszerek
Ebben a dzsungelben eligazodni nehéz! A szakemberek szerint az egészséges szervezetben akár kárt is tehetünk, ha nem jól választunk! A mesterséges anyagok: Nem a természet teremtett meg, hanem egy laboratóriumban, különböző izolált anyagokból készítettek. A szintetikus anyagok hasznosulása gyengébb, kevésbé szívódnak fel jutnak be a sejtekbe, mert nagy mennyiségű vivőanyagot tartalmaznak. Megtörténhet, hogy a mesterségesen bevitt vitamin más vitaminok és egyéb fontos bioaktív anyagok felszívódását a háttérbe szorítják! „Sok szintetikus vitamin tápanyagokat vesz el a szervezetünkből, és megterheli a vesénket, mielőtt kiürülne.”(Dr. Ben Kim )

24 Mi a megoldás? A természet ereje, mely formában tart….
Pannonicum – Nem táplálék-kiegészítő, TERMÉSZETES FUNKCIONÁLIS ÉLELMISZER! Nyers gyümölcsök és zöldségek, biológiailag aktív, esszenciális Tápanyagainak kiegyensúlyozott kombinációjára épül,amellyel kiemelkedő szinergikus hatást érhetünk el.

25 Összetétel Zöldség Gyümölcs Brokkoli Cékla Alma+almahéj Csicsóka
Fehér káposzta Fokhagyma Homoktövis Kelkáposzta Mustármag Paradicsom Paszternák Petrezselyem Piros paprika Pritamin paprika Sárgarépa Spenót Sütőtök Torma (high tech) Zeller Gyümölcs Alma+almahéj Áfonya Bodza Cseresznye Csicsóka Csipkebogyó Feketeberkenye Feketeribiszke Homoktövis Kajszibarack Körte Málna Meggy Mézpor Őszibarack Sárgadinnye Szeder Szilva Vörös szőlő

26 Pannonicum PANNONICUM megalkotása orvostudományi
és biokémiai alapokon nyugszik. A modern táplálkozást forradalmasító termék mögött mélységes természetismeret, tudomány és bölcsesség rejlik! Ellenőrzött MAGYAR bio-gazdaságok, maximális érettségi fokon szüretelt nyers gyümölcseiből és zöldségeiből készül, meghagyva természetes kötésben a bennük található biológiailag aktív anyagokat. A PANNONICUM tartósítószert, hozzáadott cukrot és édesítőszert valamint szintetikus adalékanyagokat, színezékeket, ízfokozókat, segédanyagokat, (E-ket), mesterséges vitaminokat NEM tartalmaz!

27 Bio zöldségek és gyümölcsök minőségi előnyei
Több vitamin ( pl.:a bio fejeskáposzta 30%-kal több C-vitamint tartalmazott, bioalmában magasabb C-vitamin koncentrációt mértek.) Több másodlagos (egészségvédő) növényi anyag (A másodlagos növényi anyagok mennyisége a bioélelmiszerekben 10-50%-kal magasabb lehet; a biohagyma antioxidatív hatása 20-50%-kal bizonyult magasabbnak; a spenót, káposzta, brokkoli és újhagyma mintákat vizsgálva, az ökológia termesztésből származók esetén több mint 50%-kal erősebb baktérium ellenes hatás volt kimutatható) Magasabb szárazanyag tartalom, kevesebb nehézfém (pl.: a biohagyma szignifikánsan több ásványi anyagot és nyomelemet tartalmazott) Kevesebb növényvédő szer maradvány (Egy közelmúltban készült német statisztika szerint a konvencionális élelmiszerekben gyakran mutathatók ki növényvédő szer maradványok ben a minták 75%-ában - ezzel szemben a bioélelmiszerek 93%-ában nem találtak növényvédő szer maradványt, A borvidékeken lakó, ökológiai módon gazdálkodó szőlő és gyümölcstermesztők hímivarsejtjei mozgékonyabbak voltak, mint a konvencionális gazdálkodást folytatóké. - Ernte 5/03 száma) Biokultúra Magazin évi 5. szám

28 Gyártási technológia A gyártás egy egyedi know-how
alapján kifejlesztett automatizált, folyamatvezérelt vákuumszárítási technológia alkalmazásával történik. A dehidratálás alacsony hőmérsékleten (0-34 °C között) megy végbe, így a hőre érzékeny vegyületek, mint pl. a vitaminok, aroma-, illat- és színanyagok, makro- és mikroelemek, biológiailag aktív összetevők teljes egészében, károsodás nélkül maradnak meg. A gyártás során mesterséges, szintetikus adalékanyagokat, színezékeket és tartósítószereket egyáltalán nem használunk.

29 Pannonicum előnyei Veszélytelen és valóban hatékony fogyókúrás
termék! Megvalósítja a fogyókúrázók számára a tudomány által igazolt és javasolt alapelveket! Tökéletes léböjt kúrás termék, tisztító, salaktalanító, a szervezetet erőteljesen vissza lúgosító hatással bír, amely bőségesen tartalmaz enzimeket, rostokat is. A túlhajszolt, felpörgetett életritmusban élő emberek számára is megoldást nyújt, hogy nagyobb agyi és testi teljesítményre legyenek képesek. Teljesebb egészséggel, több energiával, kitartással, nagyobb ellenálló képességgel ajándékozzuk meg szervezetünket. A terméket alkotó gyümölcsöket és zöldségeket úgy válogattuk össze, hogy hatásukat megsokszorozzák és egymást erősítve a szervezet öngyógyító, regeneráló és visszafiatalító és szépítő folyamatait növeljük. Ennyire sokféle friss gyümölcsöt és zöldséget általában nem vásárolunk. Különösképpen nem egyidejűleg. Az összetevők egy részét pedig sosem fogyasztjuk. Az összetevők élettanilag fontos része kerül feldolgozásra.

30 Tanulmányok, melyek igazolják a nyers zöldség, gyümölcs jelentősségét
Táplálkozni – tudatosan vagy ötletszerűen? - Bíró György, az orvostudomány doktora Az egészséges táplálkozásról - Dr. Rodler Imre, Dr. Zajkás Gábor Savasodás – életminőség - Dr. Bakanek György Nyers erő - Leslie és Susannah Kenton Tanulmány a szív védelméről – Lancet 2002, 360: 23-33 Bioaktive Substanzen in Lebensmitteln (Bioaktív anyagok az élelmiszerekben) - Watzl, Leitzmann Supplementation with concentrated Fruit and Vegetable Extracts may decrease DNA damage in the peripheral lymphocytes of an elderly population (Gyümölcsök és zöldségek kivonattal csökken a DNS károsodása egy idősekből álló pouláció perifériás lymfocytáiban) – Smith M., Nutrition Research, 19. kötet, 10. sz., 1999 okt. Beeinflussung des Status ausgewählter antioxidativer Vitamine und Enzymsystem durch ein Obst- und Gemüsekonzentrat ( Kinálasztott antioxidáns hatású vitaminok és enzimrendszerek állapotának befolyásolása gyümölcs- és zöldségkoncentrátum által) – Zeitschrift für ambulante Rehabilitation, ZAT Journal, 1-2/1996 Immun function in elderly smokers and nonsmokers improves during supplementation with fruit and vegetable extracts (Öregedő dohányosok és nem dohányzók immunrendszerének javulása gyümölcs és zöldség koncentrátum fogyasztása során) - Inserra P.F. Integrative Medicine, 2.k.1.sz, 1999

31 Tendenciák Az 1850-es években az Amerikai Gyógyszerkönyvben
szereplő gyógyszerek 80%-a növényi eredetű volt. Ma 20-30%-a származik növényből. Hazánkban az arány hasonló. Egy 1998-ban Eisenberg által készített felmérés szerit az amerikai emberek kb. 40%-a több mint 600 millió alkalommal keresett fel természetgyógyászt és több, mint 27 milliárd dollárt költött ilyen szolgáltatásra. Ez több, mint a háziorvosi felkeresések száma. Az összeg pedig megegyezik azzal amennyit az amerikai költségvetésből az orvosi ellátásra költenek.

32 Az orvoslás rövid története…..
(i.e.2000.) - Itt egy gyökér, rágd el! (1000) - A gyökér pogány dolog, imádkozz! (1850.) - Az ima babonaság, itt az elixir! (1925.) - Az elixir kuruzslás, vedd be ezt a tablettát. (1980.) - Ez a tabletta elavult, jobb az antibiotikum! (2006.) - Az antibiotikum nem természetes. …..tessék, itt ez a gyökér.

33 Panonicum a finom egészség

34 RENDELÉS Rendelni lehet a következő számon:


Letölteni ppt "Kerecsensólyom (Falco cherrug) – A magyarság turulmadara"

Hasonló előadás


Google Hirdetések