Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

KÖRNYEZET-EGÉSZSÉGTAN

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "KÖRNYEZET-EGÉSZSÉGTAN"— Előadás másolata:

1 KÖRNYEZET-EGÉSZSÉGTAN
Egészség, betegség, környezet típusai (globális problémák és az egészség)

2 KÖRNYEZETEGÉSZSÉGTAN
Tárgya: Az emberi létet egészséget befolyásoló tény.ők öszessége / \ külső belső ökoszisztémák homeostatis Elemei: fizikai,(nyomás, hő) genetikai 40% biológiai(allergia) körny.állap.40% szociális eü.ellátás 10% pszichoszociális magatart. 10%

3 BELSŐ KÖRNYEZET EGÉSZSÉG – BETEGSÉG 1.
Tolerancia: - genetikai változékonyság, rekombináció 60000 milliárd sejt→ sejth. sejtpl. sejtmag 1 sejt→ 23 pár kromoszóma 1 kromoszóma→ gén 1 gén→ 1 fehérje 1 gén (allél) = 1 fehérje

4 GENOTÍPUS, FENOTÍPUS Genotípus: az öröklött tulajdonságok összessége / \ homozigóta heterozigóta Fenotípus: megjelenő tulajdonságok összessége / \ domináns-recesszív intermedier Mutáció: hirtelen, öröklődő változás, gén, kromoszóma – és genom mutáció

5 EGÉSZSÉG, BETEGSÉG 2. Környezeti ártalmak megelőzése: / \
/ \ primer prevenció secunder prevenció ok megelőzése eü.normák pl.: problémák: több kórok→állatkis enyhe tox.hatás→ felhalm. IN VITRO: élő szervezeten kívüli vizsgálat, kísérlet IN VIVO: élő szervezetben zajló vizsgálat, kísérlet

6 BELSŐ KÖRNY. VIZSGÁLATOK
Demográfiai vizsgálatok: -népességszám -népsűrűség -életkor és nemek aránya -foglalkozási szerk.

7 NÉPESSÉGSZÁM 1. 10000 éve 5-10 millió fő i.e. 500 100-120 millió fő
i.sz millió fő millió fő milliárd fő milliárd fő ,5 milliárd fő milliárd fő milliárd fő milliárd fő 2000.(1999.X.12.) 6 milliárd fő

8 NÉPESSÉGSZÁM 2. 2025. 8 milliárd fő 2070-2100. 10-14 milliárd fő
Természetes szaporodás évi üteme: 70-90 millió fő (1,2-1,5%) / \ 95% 5% 1000 főből 600 ázsiai, 200afrikai, 150latinam.

9 NÉPESSÉG- ÉLELMISZER Havi növekedési ütem: Moszkva népessége 10 napi növekedés: Budapest népessége 1 napi növekedés: Miskolc népessége 1 óra: egy kisváros népessége 1 perc: 170 fő 1 másodperc: 2 fő Föld felszíne: 510 millió km2 Szárazföld: 149 millió km2 Jégmentes szárazföld: 130 millió km2 Élelmiszer term. alkalmas: millió km2

10 ÉHEZÉS Alultápláltság: 2400 cal/nap (10000kJ) 0,5 milliárd fő Hiányos táplálkozás: 1 milliárd fő Termőföld csökk km2/év

11 VÍZHIÁNY Földi vízkészlet: 1340 millió km³ / \ 97%sós 3%édes 0,67% nem jég 8,6 millió km³ Éves vízigény: 5500km³/év

12 KÜLSŐ KÖRNYEZET 1. Természeti környezet / | \ Természetes term.közeli művelt NP erdők ültetvény Génbankok parkok halastó Esőerdők term.vizek erdő ▼ monokultúra

13 KÜLSŐ KÖRNYEZET 2. TÁRSADALMI, ÉPÍTETT KÖRNYEZET / | \
/ | \ Települési munkahelyi lakóhelyi „kultúrsivatag” pontforrás ház, lakás „betonsiv.” lineáris

14 KÜLSŐ KÖRNYEZET 3. Mentális környezet: / | \ társ.pol. családi mhelyi

15 TÁPLÁLÉKPIRAMIS édességek, zsírok-olajok fehérjék:tej,tojás,hús-
és halfélék zöldségek és gyümölcsök gabonából készült termékek

16 ÉLELMISZERADALÉKOK E-100-tól kezdve a természetes és mesterséges színezékeket jelölik; • E-200-tól kezdve a különböző tartósítószereket jelölik; • E-300-tól kezdve az antioxidánsokat, az emulgeátorokat és a savanyítószereket jelölik; • E-400-tól kezdve a sűrítőanyagokat, zselésítő szereket jelölik.

17 BIOTECHNOLÓGIA Takarmányjavító — aminosavak (glutaminsav, metionin, lizin, aszparaginsav, fenilalanin)termelése. Vitaminok közül elsősorban a B2-t, a B12-t, a C-t és az E-t termeltetik baktériumokkal. Számos enzim géntechnológiai előállítása lehetséges már: a keményítőt cukrokra bontó amilázt, a gabonakeményítőt gyümölcscukorra bontó glükóz-izomerázt és a tejiparban használatos tejoltó enzimet termeltetik így.

18 MIT ESZÜNK? A genetikailag módosított szervezetek (GMO) és a belőlük készített élelmiszerek potenciálisan veszélyesek a környezetre és a fogyasztókra nézve. Hatásuk egyelőre még kevéssé ismert, ezzel kapcsolatban jelenleg folynak a kutatások. Egészséges („életmeghosszabító”) táplálkozás: a táplálkozás azon fajtája, amelyben a felvett táplálék kiegyensúlyozottan tartalmaz lehetőség szerint kevéssé átalakított természetes élelmiszereket — magokat, gabonát, zöldséget és gyümölcsöt. Ezek kombinálása az egyéni igények szerint alakítható.

19 MIT ESZÜNK? 2. Vegetarianizmus: a táplálkozás azon formája, amelyben csak növényi tápanyagokból áll az étrend. Egyes területeken vallási előírás, más esetekben önként választott táplálkozási mód. Egészségügyi szempontból minden állati eredetű élelem megvonása káros, mert sok olyan esszenciális aminosav létezik, amely csak az állati eredetű táplálékkal vehető fel. Ám ha a vegetarianizmus tejtermékek fogyasztásával egészül ki, akkor az egészségre nem ártalmas.

20 MIT ESZÜNK? 3. Vegaság: a vegetarianizmus radikális formája, amely nemcsak a hús, de valamennyi állati eredetű táplálék fogyasztását mellőzi, olyanokét is, mint a tej, a tojás, a kaviár, a méz és az ezek átalakításával készített termékek. Az elnevezést az irányzat követői találták ki, hogy a többi vegetáriánustól megkülönböztessék magukat. A vegák szilárd meggyőződésük miatt nem hordanak semmilyen bőrből készült terméket, kiegészítőt sem.

21 MIT ESZÜNK? 4. Bio-termékek: az ilyen termékek előállítása és maga a termelés is szigorú szabályok betartásával történik. E termékek speciális minősítéssel rendelkeznek, amely az eredetükről és a minőségükről ad felvilágosítást. Drágábbak, mint a közönséges, bármilyen boltban kapható áruk, de biztosak lehetünk abban, hogy tiszta öko-gazdaságból származnak, természetes termelési módokkal állították elő őket, tehát vegyszermentesek, nem tartalmaznak tartósítószereket és egyéb adalékanyagokat. Magyarországon különböző natura- vagy bio-boltokban lehet őket kapni. Az egészséges, a vegetáriánus és a vega étrend kedvelői gyakran keresik ezeket az élelmiszereket.


Letölteni ppt "KÖRNYEZET-EGÉSZSÉGTAN"

Hasonló előadás


Google Hirdetések