Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

I. Falusi Vendégasztal Konferencia MUOSZ Székház 1064 Budapest, Vörösmarty u. 47. Szabadkai Andrea Kistermelői termékértékesítés, magán háznál, termelői.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "I. Falusi Vendégasztal Konferencia MUOSZ Székház 1064 Budapest, Vörösmarty u. 47. Szabadkai Andrea Kistermelői termékértékesítés, magán háznál, termelői."— Előadás másolata:

1 I. Falusi Vendégasztal Konferencia MUOSZ Székház 1064 Budapest, Vörösmarty u. 47.
Szabadkai Andrea Kistermelői termékértékesítés, magán háznál, termelői piacon rendezvényen Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének Egyesülete 30/

2 EREDMÉNYEK, Jogszabályi könnyítések
A kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről szóló 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet Közbeszerzési trv. Jövedéki trv. 2013. évi CII. Törvény a halgazdálkodásról és a hal védelméről PIAC Kereskedelmi Törvény (2005. évi CLXIV. törvény); Ez rögzíti a fogalmat: 2§. 5a.) helyi termelői piac fogalma. 55/2009 kormányrendelet a piacokról, vásárokról; Leírja a fenti, Kereskedelmi trv. 6§ (3). -ban említett bejelentés módját, 51/2012 VM rendelet a helyi termelői piac higiéniai szabályairól

3 Az EU engedi… EU-s irányelvek, célok: kultúrális sokszínűség, termelő-fogyasztó szoros kapcsolata, hagyomány és rugalmasság elve 852/2004 EK (10; 16 preambulum; 13 cikk (3) MAGÁNLAKÓHÁZI előállítás értékesítési célra - JHGY

4 Vendégasztal könnyítések kistermelőknek
Könnyített higiéniai előírások Pénztárgép kötelem nincs Őstermelői adózás - gyűjtéssel is (SZJA trv. 6 melléklet C) A 57/2010. (V. 7.) FVM rendelet az élelmiszerek forgalomba hozatalának, valamint előállításának engedélyezéséről, illetve bejelentéséről hatálya alá (2.§) nem tartozik a kistermelő, és a kistermelői vendégasztal szolgáltató. A 62/2011 VM rendelet a vendéglátó-ipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről nem hatályos a kistermelőkre, így a kistermelői vendégasztal szolgáltatókra.

5 Kistermelői rendelet 2 hl tiszta szesznek megfelelő párlat (BOR?)
Kiegészítő alapanyagok vásárlása Ételkészítési szolgáltatás rendezvényeken Helyi/Házi vágás ellenőrzött állományokból, elvégzésére (48 órával a vágás előtt bejelentve a hatóságnak! Kor megkötés, alapos sütés-főzés)

6 Halétel a vendégasztalon
nem minősül hal vagy haltermék kereskedelmi forgalomba hozatalának a falusi szálláshely vagy vendégasztal szolgáltatást nyújtó által jogszerűen kifogott hal étkezési szolgáltatásként történő értékesítése.

7 HOL értékesíthet? - Értékesítés határai
Növényi alaptermékek (alma, krumpli), méz, élő hal: - Országosan végfogyasztónak. - Régión belül (előállítás szerinti megyében és Budapesten vagy a gazdaság helyétől légvonalban számítva a Magyar Köztársaság területén legfeljebb 40 km távolságra) lévő, kiskereskedelmi vagy vendéglátó létesítménynek értékesíthet. Az állati alaptermékek (tej, tojás, nyers hús stb.)  és bármely feldolgozott kistermelői termékek (sajt, lekvár, kolbász stb.) értékesíthetőek az előállítás szerinti megyében és Budapesten (régióban), vagy a gazdaság helyétől légvonalban számítva az ország területén legfeljebb 40 km távolságon belül végső fogyasztó részére, valamint boltokba és vendéglátó egységekbe, így a közétkeztetésbe is. (Házhozszállítás)

8 Nyilvántartások EÜ kiskönyv
Kistermelői /őstermelői reg. szám + Agrárkamarai nyilv. szám Jegyzői igazolás nyilvántartás az előállított termékek mennyiségéről, az előállítás idejéről, az értékesített mennyiségről és az értékesítés helyéről, idejéről. (2 évig megőrizni, árusítás helyén tartani) Állati termékeknél: évenként megújított hatósági állatorvosi bizonyítvány (árusítás helyén) Hatósági húsvizsgálat után kiállított hússzállítási igazolás, húsbélyegző. (2 évig megőrizni, árusítás helyén tartani) Tejcsíraszám vizsgálat - havi 2 minta Takarmányozási és adalékanyagokról, (5 év) állatgyógyászati készítményekről (5 év) növényvédő szerek felhasználásáról és az élelmezés-egészségügyi várakozási időről, (5 év) előforduló betegségekről, a növények esetében kártevőkről, (5 év) adatlapot kell készítenie az alaptermékből előállított élelmiszerről

9 Terveink: REL tematikus alprogram lehetőségei
Egyéb szálláshely (falusi) étkeztetés, vendégasztal JHGY. Kistermelői rendelet – ne csak természetes személy lehessen a kistermelő (hozzáadott érték) Kézművesek (könnyített adózása és működési feltételrendszer) Közösségi feldolgozók Szolidáris gazdaság

10 KÖSZÖNJÜK! A projekt a Svájci Hozzájáruláson keresztül a Svájci Állam társfinanszírozásával valósult meg . Szabadkai Andrea Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület 30/


Letölteni ppt "I. Falusi Vendégasztal Konferencia MUOSZ Székház 1064 Budapest, Vörösmarty u. 47. Szabadkai Andrea Kistermelői termékértékesítés, magán háznál, termelői."

Hasonló előadás


Google Hirdetések