Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)"— Előadás másolata:

1 (Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
CSALÁDI NAPKÖZIT MŰKÖDTETŐK RÉSZÉRE SZERVEZETT TANFOLYAM (Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)

2 Kálmán Márta dietetikus
A táplálkozásról Kálmán Márta dietetikus

3 A táplálék útja -1- A szájüreg: fogak,nyelv,nyál funkciói
Nyelőcső: szerepe Gyomor: feladata A vékonybél szakaszai: - 1.patkóbél: ide nyílik az epevezeték és a hasnyálmirigy kivezető csöve - 2. éhbél - 3. csípőbél

4 A táplálék útja -2- Mi történik a vékonybélben? - emésztés
- felszívódás - továbbítás - idegi összeköttetés az aggyal Az immunrendszer 70%-a a bélben található M

5 A táplálék útja - 3 - A vékonybél kb. 6 m A vastagbél 1,5 m hosszú
A vastagbél feladata: víz, ásványi sók,vitaminok, zsírsavak készítése és visszaszívása. A probiotikumok jelentősége - 400 fajta hasznos baktérium él itt, aminek a tömege : 1,5 kg -A rostok miért nélkülözhetetlenek? Mert a hasznos bakt. tápanyagául szolgálnak.

6 Tápanyagaink -1 - 1. Szénhidrátok 2. Fehérjék 3. Zsírok 4. Vitaminok
5. Ásványi anyagok, nyomelemek

7 1. A szénhidrátok Egyszerű cukrok / glukóz,fruktóz, galaktóz /
Kettős cukrok / szaharóz, laktóz, maltóz / Összetett szénhidrátok / keményítők,glikogén,diétás rostok /

8 2. A fehérjék a: állati eredetű fehérjék Ide tartoznak:húsok,
húskészítm. tojás, tej, tejtermékek b: növényi eredetü fehérjék Ide tartoznak:gabonafélék, hüvelyesek, bab,lencse stb. olajos magvak, szója

9 3. A zsírok Telített zsírsavak
pl.:disznó zsír, húsok,húskészítm. kemény sajtok, tejszín, vaj, pálma olaj, kókusz olaj Telítetlen, többszörösen telítetlen zsírsavak pl.: olíva olaj, lenolaj, napraforgó, repce olaj, olajos magvak, halolaj

10 4. A vitaminok Vízben oldódó vitaminok B vit. B1 B2 B3 B5,B6,B12,
C vit. Biotin Folsav Zsírban oldódó vitaminok A vit. D vit. E vit. K vit.

11 Makro elemek - Ca - P - Mg - K - Na - Cl
5. Az ásványi anyagok Makro elemek - Ca - P - Mg - K - Na - Cl Mikro elemek - Fe - Zn - Mangán - Jód - Szelén - Cu

12 A helyes táplálkozás főbb irányelvei
1. Nincsenek tiltott ételek, csak kerülendő mennyiségek! 2. Minél változatosabban, sokszínűbben készítsük ételeinket. ( a színek fontossága ) 3. Kerüljük a zsíros ételeket! (Zsír vagy olaj, vaj vagy margarin?) 4. Lehet kevesebb sót használni!

13 5. Ne szoktassuk a gyermekeket az édes íz szeretetére!
6. Fogyasszunk fehérjét! De nem mindegy milyet. 7. Rendszeresen, naponta többször is együnk nyers gyümölcsöt, zöldségfélét! 8. Részesítsük előnybe a teljes kiőrlésű gabonából készült péksüteményeket, a barna rizst, a gabona pelyheket, a különböző gabonakásákat. 9. Gyakran együnk ( naponta négyszer-ötször ) keveset! CÍM

14 10. Igyunk helyesen! Ne feledkezzünk meg róla! (csapvíz, gyógyteák,
higított 100%-os gyümölcslevek, szénsavmentes ásványvizek ) 11. A gyermek nem kis felnőtt! Vegyük figyelembe a korának megfelelő szükségleteit. 12. A helyes táplálkozás kedvező hatásait hatékonyan egészíti ki a rendszeres testmozgás. CÍM

15 Étlap összeállításának gyakorlati irányelvei
Legyen: - változatos - idényszerű - tartalmazza a gyermek korának megfelelő mennyiséget és minőséget - egyéni szokásokat figyelembe vevő

16 Étlaptervezés a gyakorlatban

17 Étkeztetés Korcsoportok étkeztetése: - csecsemők táplálása
- kisgyermekek „ - óvódások „ - iskolások „ - Étkezés helye a CSANA napirendjében - Étkezéskultúra - Szocializációs különbségek kezelése Speciális diétát igénylő gyerekek ellátása

18 A családi napközi élelmezési szabályai
Az Élelmiszer-higiéniáról szóló 852/2004/ EK európai parlamenti és tanácsi rendelet előirásai vonatkoznak. Az étkeztetés történhet: - saját konyháról - szállítással közétkeztetési konyh. Saját

19 Élelmezési szabály szempontjai
- Az étel mennyisége és minősége megfelelő legyen. Megfelelő konyhatechnikai eljárásokkal készített és élvezhető legyen. Feleljen meg a higiénés követelményeknek.

20 Általános előírások a konyha padozata, bútorok, felületek mérete,
világítás, szellőztetés, ivóvíz minősége, hulladék tárolása,

21 Ételkészítés szabályai és részei
33/1998.(VI.24.) NM rendelet szerint eü. Kiskönyvvel lehet főzni Beszerzés Raktározás Előkészítés Főzés Tálalás Mosogatás takarítás

22 Felhasznált és javasolt irodalom
1. Dr. Rigó János: Dietetika, Bp Medicina Könyvkiadó Rt. 2. Zajkás Gábor-Gállné Póda Bernadett: Diétáskönyv  Bp 3 Anna Yelland: A baba első 18 hónapja, Bp Holló és Társa Könyvkereskedés Kft. 4. Dr.Bíró György-Dr.LindnerKároly : Tápanyagtáblázat, Bp Medicina Könykiadó RT.

23 „ Egy gyermek etetése sohasem csak a tápanyagok puszta bevitele,, hanem a szeretet kifejezése is. „


Letölteni ppt "(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések