Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„Álmélkodni és elmélkedni”

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„Álmélkodni és elmélkedni”"— Előadás másolata:

1 „Álmélkodni és elmélkedni”
PISA 2012 után – a természettudományos kompetencia fejlesztése „Álmélkodni és elmélkedni” 2014. Április 23.

2 Csapó Benő hangsúlyozta, a PISA-vizsgálatok abban segítik az országokat, hogy saját problémáikat megértsék, és megtalálják a helyi feltételekhez alkalmazható megoldásokat. Újabb PISA-sokk „A tudományos emberfő mennyisége a nemzet igazi hatalma” /Széchenyi István/

3 Forrás:http://www. oktatas

4

5 Forrás: http://oktpolcafe

6 Forrás: http://oktpolcafe

7 Forrás: http://oktpolcafe

8 Kulcskompetenciák * – NAT 2012
Az Európai Unióban kulcskompetenciákon azokat az ismereteket, készségeket és az ezek alapját alkotó képességeket és attitűdöket értjük, amelyek birtokában az Unió polgárai egyrészt gyorsan alkalmazkodhatnak a modern világ felgyorsult változásaihoz, másrészt a változások irányát és tartalmát cselekvően befolyásolhatják. A tudásalapú társadalomban felértékelődik az egyén tanulási képessége, mert az emberi cselekvőképesség az élethosszig tartó tanulás folyamatában formálódik.

9 Kulcskompetenciák * – NAT 2012
Anyanyelvi kommunikáció Idegen nyelvi kommunikáció Matematikai kompetencia Természettudományos és technikai kompetencia Digitális kompetencia Szociális és állampolgári kompetencia Kezdeményezőképesség és vállalkozói kompetencia Esztétikai – művészeti tudatosság és kifejezőkészség A hatékony, önálló tanulás (Kissé mások, mint NAT 2006-ban) * Az Európai Parlament és a Tanács ajánlása az egész életen át tartó tanuláshoz szükséges kulcskompetenciákról, december 18. (2006/962/EK)

10

11

12

13

14 Okosabb, mint egy 15 éves? Index 2013. december 7., szombat 11:27 |  A frissen publikált 2012-es PISA-jelentés szerint a magyar diákok teljesítménye minden területen romlott az elmúlt években, ráadásul mindegyik vizsgált készségben alulmúltuk az OECD-országok átlagát. A nemzetközi felmérés a 15 évesek természettudományos, matematikai és szövegértési ismereteit vizsgálja, elsősorban a gyakorlati alkalmazás képességére kíváncsi. A mostani felmérésen a matematika kapta a legnagyobb hangsúlyt. Az Index minitesztjében megnézheti, mivel kellett szembenézniük a tesztet kitöltő diákoknak, és kiderítheti, hogy jobb-e matekból, mint a 15 évesek. A kérdések korábbi PISA-felmérésekből és a mintakérdések közül valók (vagyis nem a teljes teszt, csak egy kis ízelítő belőle).

15 1/13 kérdés Az Electrix vállalat video- és audiolejátszókat gyárt. A nap végén a termékeket tesztelik, és a hibás lejátszókat visszaküldik javításra. Az alábbi táblázat a két típusból napi átlagban előállított termékek számát és a hibás lejátszók napi átlagos százalékos arányát mutatja. Helyes a következő három állítás? A munkanap folyamán előállított lejátszók egyharmada videolejátszó.                                                                                                                                                                                                  Igaz Hamis ?

16 2/13 kérdés ? Minden 100-as adag videólejátszóból pontosan 5 hibás.
Az Electrix vállalat video- és audiolejátszókat gyárt. A nap végén a termékeket tesztelik, és a hibás lejátszókat visszaküldik javításra. Az alábbi táblázat a két típusból napi átlagban előállított termékek számát és a hibás lejátszók napi átlagos százalékos arányát mutatja. Helyes a következő három állítás? Minden 100-as adag videólejátszóból pontosan 5 hibás.                                                                                                                                                                                              Igaz Hamis ?

17 3/13 kérdés Az Electrix vállalat video- és audiolejátszókat gyárt. A nap végén a termékeket tesztelik, és a hibás lejátszókat visszaküldik javításra. Az alábbi táblázat a két típusból napi átlagban előállított termékek számát és a hibás lejátszók napi átlagos százalékos arányát mutatja. Helyes a következő három állítás? A készülékeket tesztelő szakemberek egyike azt állítja: „Átlagosan több videolejátszót kell javításra visszaküldeni naponta, mint ahány audiolejátszót.” Igaza van?                                                                                                                                                                                                  Igaza van Nincs igaza ?

18 4/13 kérdés Olívia összeadta az MP3-lejátszó, a fejhallgató és a hangszóró árát a számológépén. Az eredmény, amit kapott, 248 lett. Olívia válasza helytelen. Az alábbi hibák közül melyiket követte el?                                                                                                                                                                                                  Kétszer adta hozzá az egyik árat Elfelejtette hozzáadni a három ár egyikét Lehagyta az egyik ár utolsó számjegyét Kivonta egyik árat, ahelyett, hogy hozzáadta volna ?

19 5/13 kérdés Az MP3-lejátszók normál vételára 37,5 százalékos nyereséget tartalmaz. A nyereség nélküli árat nagykereskedelmi árnak nevezzük. A nyereséget a nagykereskedelmi ár százalékaként számítják ki. Az alábbi képletek közül melyik mutat helyes összefüggést a nagykereskedelmi ár (n) és a normál vételár (v) között?                                                                                                                                                                             v = n + 0,375 n = v – 0,375v v = 1,375n n= 0,625v ?

20 6/13 kérdés Januárban a TelitoRock és a Kenguru-guruk nevű zenekarok új CD-t adtak ki. Februárban a Magányos Farkasok és az Üvöltő Brigantik adtak ki új CD-t. Az alábbi diagramon a zenekarok CD-inek eladási adatai szerepelnek januártól júniusig. Melyik hónapban adott el a Magányos Farkasok nevű zenekar először több CD-t a Kenguruguruknál?                                                                                                                                                                                                  Nem volt ilyen hónap Márciusban Áprilisban Májusban ?

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35 Digitális írástudás, matematika és probléma megoldási feladatok
PISA-mérés anyagai titkosak, de minden vizsgálat után néhány feladatot nyilvánossá tesznek, hogy az érdeklődők megismerkedhessenek velük. NYILVÁNOS FELADATOK 2012 – csak matematikából Régebbi PISA feladatok – minden vizsgált területről (kivéve digitális ….) Digitális írástudás, matematika és probléma megoldási feladatok MAGYARUL

36 „A tudós laboratóriumában nemcsak szakember: gyermek is a természet jelenségeivel szemben, amelyek olyan hatással vannak rá, mint valami tündérmese.” Marie Curie „A tudomány kísérlet arra, hogy a kaotikus, sokfajta érzéki tapasztalatunkat valamilyen egységes gondolatrendszerrel összefüggésbe hozza.” Albert Einstein

37 A TERMÉSZET-TUDOMÁNYOS GONDOLKODÁSMÓD
Forrás:

38 Inquiry Based Learning
Kutatás Alapú Tanítás Inquiry Based Learning Felfedeztető tanulás (IBL - Inquiry Based Learning) Forrás:

39 Inquiry Based Learning
Kutatás Alapú Tanítás Inquiry Based Learning Felfedeztető tanulás formái, módszerei Forrás:

40

41 Köszönöm a figyelmet! 2014. Április 23.


Letölteni ppt "„Álmélkodni és elmélkedni”"

Hasonló előadás


Google Hirdetések