Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Image elemzés Manchester United

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Image elemzés Manchester United"— Előadás másolata:

1 Image elemzés Manchester United
Készítette: Gerlei Attila Sáringer Tibor Szigeti Gábor sportszervező szak III. Évfolyam

2 Köszöntés Ez a prezentáció az angol Manchester United Football Club-ot mutatja be. A prezentáció egy részletes csapatelemzés, mely a klub történetét, életét valamint környezetét ismerteti.

3 Használat A prezentációból egy kattintással kiléphetünk a következő gombra kattintva: A balra nyíllal az előző diára ugorhatunk. A jobbra nyíllal a következő diát tekinthetjük meg. A következő akciógomb segítségével a bemutató legelső diájára térhetünk vissza: x

4 Tartalom A klub története, sikerei A csapat és az edző Megjelenés
A stadion – a csapat otthona A stadion belülről, az edzőközpont Pénzügyi helyzet - alkalmazottak Nyomtatott és elektronikus médiumok Szponzorok, jótékonyság, megemlékezés

5 Miért épp a MU? A világ legismertebb futballcsapatainak egyike – világszerte 94 millió rajongója van Anglia egyik leghíresebb és legsikeresebb klubcsapata A utóbbi években átlagban a legtöbb nézőt vonzó csapat hazájában A Bajnokok Ligája és az angol bajnokság – Premier League - címvédője

6 Csapatadatok Teljes csapatnév: Manchester United Football Club
Becenév: The Red Devils – A Vörös Ördögök Székhely: Manchester, Nagy-Britannia Alapítva: 1878, Newton Heath L&YR FC néven Stadion: Old Trafford Bajnokság: Premier League Vezetőedző: Sir Alex Ferguson Klubtulajdonos: Malcolm Glazer Vezérigazgató: David Gill

7 Klubtörténet I. A klub 1878-ban alakult Newton Heath L&YR FC néven. A csapat neve 1902-ben lett hivatalosan Manchester United. Először 1906-ban jutottak fel az élvonalba, majd két évre rá meg is nyerték első bajnoki címüket. Egy év múlva már az első kupagyőzelmet ünnepelhette a csapat, majd 1910 februárjában megépült az Old Trafford, amely mindmáig a United otthona. 1945-ben került sor Matt Busby, a később legendássá vált tréner kinevezésére. Edzői sikereinek kulcsa a fiatalokban volt, ezért is hívták felfedezettjeit „Busby-bébik”-nek ben a Vörös Ördögök képviselhették először Angliát az európai porondon és rögtön a Bajnokcsapatok Európa-kupája (BEK) elődöntőéig jutottak. Egy év múlva hatalmas tragédia érte a csapatot: egy BEK-mérkőzésről hazatérve a csapat repülőgépe Münchenben felszállás közben a kifutóról kicsúszva egy háznak csapódott és kigyulladt. Nyolc manchesteri játékos vesztette életét, az edző súlyosan megsérült, de csodával határos módon két hónap múlva újra munkába állt február 6.-a fekete napként vonult be a MU történetébe, de az élet nem állt meg; Busby a 60-as években megkezdte a csapat ujjáépítését ben és ’67-ben bajnok lett a csapat, majd 1968-ban bejutott a BEK döntőjébe, ahol hosszabbítás után 4-1-re verte az Eusébio fémjelezte Benficát. Ezzel a United lett az első angol csapat, amely elhódította a legértékesebb európai klubtrófeát.

8 Klubtörténet II. Matt Busby 1969-ben lemondott vezetőedzői állásáról, és ezzel egy korszak lezárult. Ezután a csapat küszködött az első osztályban, majd miután a három aranylabdás játékos (George Best, Bobby Charlton, Denis Law) is távozott a csapat nem kerülhette el sorsát és 1974-ben kiesett az első osztályból. Igaz elsőre feljutottak de az eredmények elmaradtak ban Alex Ferguson érkezett a klubhoz, akivel 1991-ben a csapat elhódította a KEK-trófeát. Ezután új időszámítás kezdődött a klubnál; hiszen az as szezonban 1967 után újra bajnoki címet nyert a United. Az es szezon volt a Manchester történetének legsikeresebb szezonja. Az egész angol futball történetét átírták, hiszen elsőként tudtak triplázni, ami azt jelentette, hogy megnyerte a bajnokságot, az FA-kupát és a Bajnokok Ligáját is. A triplázás után a ManU ötször nyerte meg a bajnokságot, a legutóbbit idén 2008-ban, amikor a Bajnokok Ligájában is a döntőig menetelt, ahol a Chelsea-t tizenegyesek után verte meg.

9 Dicsőséglista Bajnoki cím: 17 alkalommal (1908, 1911, 1952, 1956, 1957, 1965, 1967, 1993, 1994, 1996, 1997, 1999, 2000, 2001, 2003, 2007, 2008) Kupagyőzelem (FA-cup): 11 alkalommal (1909, 1948, 1963, 1977, 1983, 1985, 1990, 1994, 1996, 1999, 2004) Ligakupa (Carling Cup): 2 alkalommal (1992, 2006) BEK illetve Bajnokok Ligája: 3 alkalommal (1968, 1999, 2008) Kupagyőztesek Európa Kupája: 1 alkalommal (1991) Európai Szuperkupa: 1 alkalommal (1991) Klubvilágbajnokság: 1 alkalommal (1999) Angol Szuperkupa (FA Community Shield): 15 alkalommal (1908, 1911, 1952, 1956, 1957, 1965, 1967, 1977, 1983, 1990, 1993, 1994, 1996, 1997, 2003, 2007, 2008)

10 A jelen A csapat jelenleg négy sorozatban érdekelt:
Bajnokok Ligája: címvédőként indulhatott és a csoportküzdelmekben a Villareal, Celtic és Aalborg csapatát kapta, amelyből a cél csoportelsőként továbbjutni Premier League: jelenleg a 3.helyen áll 16 forduló után, egy mérkőzéssel kevesebbet játszva FA Cup: csak a 3.fordulóban kapcsolódik be a csapat Ligakupa: három fordulón túljutott, az elődöntő következik

11 A jelenlegi keret: Kapusok: Edwin van der Sar, Tomasz Kuszczak, Ben Foster Hátvédek: Gary Neville, Rafael da Silva, Wes Brown, Rio Ferdinand, Nemanja Vidic, Johnny Evans, John O’Shea, Patrice Evra, Fabio da Silva Középpályások: Darron Gibson, Luis Nani, Anderson, Owen Hargreaves, Michael Carrick, Ryan Giggs, Paul Scholes, Darren Fletcher, Park Ji-Sung, Cristiano Ronaldo, Rodrigo Possebbon Támadók: Wayne Rooney, Dimitar Berbatov, Carlos Tevez, Danny Welbeck, Manucho

12 A csapat

13 Az edző Sir Alexander Chapman Ferguson
Született: Glasgow, Skócia 1974-ben kezdett edzősködni a skót St. Mirren csapatánál, ahol 4 évet töltött, majd 1978-ban a szintén skót Aberdeen irányítását vette át.1983-ban megnyerte a KEK-et, valamint 3 skót bajnoki cím, 4 kupagyőzelem, 1 ligakupa és 1 európai szuperkupa győzelem fűződik a nevéhez. Egészen 1986-ig dolgozott Skóciában, miután következett a Manchester United.

14 A Vörös Ördögökkel eddig nyert címei:
10 angol bajnoki cím 8 angol szuperkupa győzelem 5 FA-Kupa győzelem 2 Ligakupa győzelem 2 Bajnokok Ligája győzelem 1 KEK győzelem 1 európai szupekupa győzelem 1 klubvilágbajnoki cím II. Erzsébet királynő 1999-ben lovaggá ütötte a brit labdarúgásért tett szolgálataiért.

15 A klub, mint vállalkozás filozófiája
„A Manchester Unitedet, mint labdarúgóklubot nem kell bemutatni. A világ leghíresebb és üzletileg legsikeresebb klubjainak egyike, melyet gyakorlatilag a földgolyó minden országában tisztelet övez; még ott is, ahol a sport nem áll az érdeklődés középpontjában. Ám a siker nem korlátozódik csupán a zöld gyepre. A fenséges Old Trafford szívében és az egész világon érezhető a klubnak, mint kereskedelmi márkának a látványos fejlődése. Mindent megteszünk azért, hogy a részvényeseknek, a szurkolóinknak, a fogyasztóinknak és a legfontosabb kereskedelmi partnereinknek egyaránt hasznuk származzon az eredményeinkből.” (A Manchester United plc 1998-as éves jelentésének bevezetője)

16 Klubszínek A csapat 1902 óta szerepel Manchester United néven és azóta a klub színe a vörös-fehér Az 1958-as müncheni tragédiát követően az eredeti vörös-fehér zászlókra fekete gyászszalagokat tűztek, majd később a három szín (vörös – fehér – fekete) együttesen lett a United hivatalos trikolorja.

17 Címer A címer az évek során többször is megváltozott, de az alapötlet megmaradt, ami Manchester városának címeréből származik A mostani címeren is fellelhető hajó a kereskedelmet és a Manchester Hajózási Csatornát is jelképezi; a három csík pedig a város három folyóját A három csík helyett az ördög került a klubcímerbe a csapat becenevére utalva A csapat címerén az utolsó változást a Football Club szöveg elhagyása jelentette, ami azt szimbolizálja, hogy a klub már több, mint egy egyszerű focicsapat

18 Becenév és kabala Becenév: A Vörös Ördögök
Sir Matt Busby nevéhez fűződik, az ellenfelek megfélemlítése miatt találta ki (Korábbi: Busby-bébik nem folt elég félelmetes), ami később a címerre is rákerült. Hivatalos meccskabala: Fred, az ördög Nagyon népszerű a szurkolók körében korosztálytól függetlenül Nem mellékesen hamár ördögről van szó, jegyezzük meg, a csapatnak saját lelkésze is van.

19 A csapat meze Otthon: Idegenben:
A csapat jelenlegi mezét a Nike tervezte. A csapatszerelésen a főszponzor (AIG) logója fehér színnel szerepel, csakúgy, mint a mezszponzoré. A klub címere, a játékos neve és száma is minden mezen rajta van.

20 A város - Manchester Manchester az Egyesült Királyság, ezen belül Anglia egyik legjelentősebb városa. A világon elsőként kialakult ipari nagyváros. Művészeti, média és üzleti központ. Lakossága 437 ezer, vonzáskörzetével együtt több mint 2 millió fő.

21 A stadion Old Trafford – Az Álmok Színháza
A Manchester United otthona: 1909-ben kezdték el építeni; 1910 februárjában adták át férőhelyes (csak ülőhelyek) Trafford: Manchester egyik választókerülete Becenevét – Theatre of Dreams – Sir Bobby Charlton, a klub és az angol válogatott legendás játékosától kapta.

22 Az Álmok Színháza

23 A stadion belülről 4 fő lelátórésze van a stadionnak: North, East, South és West Stand North Stand: itt található a szurkolók által legkedveltebb helyek – Red Café, Múzeum, Trophy Room – Trófea Terem. South Stand: itt a VIP-páholyt találjuk és innen zajlik a mérkőzések közvetítése, valamint itt látható a híres Központi Alagút. East Stand: legismertebb lelátó, az un.”kemény mag” törzshelye valamint itt találjuk a MU bevásárló központot. West Stand: A klub székházát találjuk itt. A hivatalos Manchester United magazin illetve weblap szerkesztése és más adminisztratív feladatok elvégzése is itt történik.

24 Red Café A North Stand-en belül található az igazi Red Café, a szurkolók hivatalos kávézója, amely a hét minden napján déltől este 11 óráig széles menüvel várja látogatóit; valamint videó-fallal felszerelve, ahol folyamatosan mérkőzéseket nézhetnek a vendégek.

25 Múzeum 1998 áprilisában nyilt meg – Pelé személyesen nyitotta meg
Felöleli a klub történetét 1878-tól napjainkig A három emeleten – 1600 négyzetméteren megtalálunk mindent, amit a klubról tudni lehet – beleértve a Hirességek Csarnokát és a Trófea Termet A látogatók kiválaszthatják saját álomcsapatukat, böngészhetnek a klub hivatalos honlapján, virtuális utazást tehetnek a stadionban Van egy kommentátori helység, ahol saját stílusban kommentálhatod a klasszikus United gólokat

26 Központ Alagút – Centre Tunnel
A Centre Tunnel része volt az 1910-ben épített eredeti stadionnak és ez az egyetlen rész, ami túlélte az 1941-es légibombázást. A Tunnel meredeken ereszkedik a pálya felé, így nehéz lesétálni rajta. Azt mondják, hogy ez az oka annak, hogy a játékosok kocogva jönnek ki a pályára. Az összes híres játékos az angol futball történetében végighaladt az alagúton, amíg 1993-ban be nem zárták. Habár az alagutat történelmi okok miatt megtartották. Az edzők, cserejátékosok, csapatorvosok helye a Center Tunnel fölött van. Ez a hely sokkal inkább kedvelt a réginél, mert innen sokkal jobban látható a pálya.

27 Székház A klub központi irodáit, az ún. székházat a West Stand-en találjuk. A stadion ezen része kívülről egy modern irodaépületre hasonlít az üvegablakok miatt. Belülről a falakat mindenhol a csapat eredményei illetve a csapatkapitányok képei díszitik. Cím: Sir Matt Busby Way, Old Trafford, Manchester M16

28 Öltözők: a két öltözőbe egyenként akár 22 játékos is elfér; gyógyvizes medence, két kisebb fürdő valamint hat zuhanyzó és egy videószoba is tartozik hozzá Megastore: négyzetméteren a legkülönfélébb ajándéktárgyakat – mezeket, sálakat, zászlókat, posztereket – vásárolhatják meg a szurkolók Stadionon belül 15 különböző terem áll rendelkezésre a nagyközönség számára. Komoly összegekért ki lehet bérelni különböző eseményekre, többek között esküvőkre is. Befogadóképességük 10 és 1200 fő között van. Parkolás: több mint 4500 férőhelyes parkoló tartozik a stadionhoz.

29 Edzőközpont - Carrington
Az Old Traffordtól hat mérföldre nyugatra fekszik A 70 hektáros területen található: 14 különböző méretű füves pálya edző és rehabilitációs központok fizikoterápiás készülékek masszázs- és gyógyfürdők étterem konferencia terem irodák és előadótermek Tv-stúdió, ahol riportok készülnek a MUTV számára A Manchester United eszközellátottsága világviszonylatban is kiváló

30 Jegyek és bérletek A jegyek és bérletek értékesítése a stadion melletti jegyirodában történik A szezonbérlet közel 1000 fontba kerül, ami tartalmazza a parkolóhasználat díját is. A jegyek többsége elővételben elkel minden mérkőzés előtt. Jegyek átlagosan fontba (kb Ft-ba) kerülnek.

31 Alkalmazottak A csapat mellett több 10 főnyi személyzet dolgozik: edzők, orvosok, pszichológusok, gyúrók, stb. és ugyanezt a kiszolgálást megkapja a tartalék, az ifjúsági és az akadémiai csapat is. A klubnak saját játékos megfigyelői vannak világszerte. Az alkalmazottak száma több, mint ötszáz fő. Ebbe beletartoznak a fent említett stábtagok valamint az irodai alkalmazottak, pályagondozók és éttermi dolgozók is. Mérkőzésnapokon a dolgozók száma 1000 fölé is kúszhat, ugyanis ilyenkor az ideiglenes alkalmazottak( biztonsági őrök) is jelen vannak.

32 Pénzügyi helyzet 2007-ben a Forbes magazin elkészítette a világ legfontosabb sportmárkáinak listáját, melyben egyes sportolók, csapatok és sportesemények márkaértékét becsülte megA klubok listáján a Manchester végzett az élen Bevétel forrásai: jegyeladás; kereskedelmi és televíziós jogok értékesítése; önálló tv-társaság, rádió és internetes oldalak működtetése; kiadványok; ajándéktárgyak; pénzügyi szolgáltatás; stb.. 1991 és 2005 között a klub a londoni értéktőzsdén is jelen volt, jelenleg zártkörűen működik

33 MUTV A csapat hivatalos televíziócsatornája, melyen a United legutóbbi és klasszikus mérkőzéseit, előzeteseket, összefoglalókat tekinthetnek meg a nézők. Továbbá riportokat láthatnak a játékosokkal, edzőkkel , valamint elsőként tudhatnak meg minden fontos információt a csapatról. A mérkőzések után a nézők elmondhatják a véleményüket telefonon keresztül, melyre a stúdióban reagálnak. A szolgáltatás kábelen még csak az Egyesült Királyságban és Írországban érhető el.

34 Rádió X105Fm Manchester – a Manchester United hivatalos rádióállomása Minden hazai mérkőzés napján sugárzó adó, melyen a hallgatók érdekes interjúkat hallhatnak a csapat játékosaival valamint az edzői stáb tagjaival illetve élőben követhetik nyomon a United mérkőzéseit.

35 Magazin A Manchester United havonta megjelenő saját készítésű kiadványa, mely friss információkat tartalmaz játékosokról, mérkőzésekről és a csapatról.

36 Programfüzet A csapat hazai mérkőzéseinek napján kiadnak egy programfüzetet, melyben az interjúk mellett az olvasó megtudhat mindent a pályára lépő csapatokról.

37 Weblap I. A honlap címe: www.manutd.com
A honlap először egy bemutatkozó oldallal kezdődik, ahol eldönthetjük, hogy a honlap melyik oldalát válasszuk kezdésként. A fő tartalom elérését követően a baloldalon található menürendszer segít a tájékozódásban.

38 Weblap II. A honlapot rendszeresen frissítik, a legújabb hírek pedig mindig szem előtt vannak. Az oldal keretét a szponzorok reklámjai foglalják el. A navigáció kellően gyors és egyszerű. A honlap színhasználatára három szín: a piros(vörös), fehér és fekete jellemző, melyek a csapat színei. Több menüpontot is csak regisztrált felhasználók látogathatnak, mint a MUTV vagy a Fanzone. A médiaelemek közül leginkább állóképekkel találkozunk, melyek könnyen áttekinthetőek. A honlap hasznos információkkal szolgál azoknak is, akik csupán érdeklődnek a csapat iránt.

39 Multimédia A csapat történetéről, legendás játékosokról illetve edzőkről számos film és DVD került kiadásra A filmek mellett népszerűek a számítógépes játékok is melyekben virtuálisan irányíthatjuk a klubot több idényen át akár A különböző játékok fejlesztése az indiai Jump Games által történik, akivel többéves szponzori szerződést kötött a klub.

40 Szponzorok I. Jelenleg a brit csapatok közül a Manchesternek van a legjövedelmezőbb szponzori szerződése: A főszponzor AIG(biztosító-cég) négyéves szerződést kötött, ami 56,5 millió fontot jelent a csapatnak Jelenlegi szponzorok: AIG— a United főszponzora Nike — a United mezeinek gyártója Audi— a United számára biztosítja az autókat és az üléseket a klub vezetőinek Budweiser — a United hivatalos söre Betfred — a United hivatalos fogadóirodája Air Asia Kumho (gumiabroncs-gyár) Hestion (ingatlanközvetítő) Viagogo (online jegyiroda)

41 Szponzorok II.

42 Utánpótlás A Manchester United Akadémia az a hely, ahol a tehetséges fiatalok bentlakásos iskola formájában sajátíthatják el a futball legmagasabb szintjét és válhatnak híres játékossokká. Sok angol válogatott játékos a példa arra, hogy milyen jó munkát végeznek itt korosztályokon át. Minden korosztály megtalálható: az óvodástól a 18éven aluliak csapatáig. A klub játékos-politikája is a saját nevelésű játékosokon és az utánpótláson alapszik, ami hosszú távon újra és újra megtérül, mivel a játékos jobban kötődik a klubhoz és ezáltal a szurkolók kedvenceivé válnak.így a sztárokra nem elköltött pénzt vissza lehet forgatni a csapatba. Többek között ezért is olyan sikeres ma a Manchester United

43 Jótékonyság A Manchester United Alapítvány:
Feladatának tekinti a fiatalok oktatását, motiválását és inspirálását a labdarúgás által helyi és nemzetközi szinten is. United for Unicef: A klub egy világméretű kampányhoz csatlakozott, együttműködve a Unicef-fel támogatva a szervezet programjait és kampányait. Ez a legrégebben és legsikeresebben működő jótékonysági tevékenység a világ futballjában.

44 Megemlékezés Idén volt pontosan ötven éve a müncheni tragédia.
Az Old Traffordon a München dombormű a megemlékezés központja. A szurkolók ide hozzák virágaikat, üzeneteiket és eléneklik a Flowers of Manchester című dalt A klub tévécsatornája, akárcsak az online tv adása ingyenes ezen a napon Idén februárban az évfordulóhoz legközelebbi mérkőzését a United rendhagyó módon az 1958-as csapatmez másolatában játszotta a mezeken a szponzorlogók, sportszermárkák mellett elhagyták a játékosok neveit is és hagyományosan 1-től 11-ig számozták csak.

45

46 Köszönjük a figyelmet!

47 Vége Készítette: Gerlei Attila Sáringer Tibor Szigeti Gábor


Letölteni ppt "Image elemzés Manchester United"

Hasonló előadás


Google Hirdetések