Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Vendéglátás és szállodaszervezés, gazdálkodás

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Vendéglátás és szállodaszervezés, gazdálkodás"— Előadás másolata:

1 Vendéglátás és szállodaszervezés, gazdálkodás
Szállodák eszköz és energiagazdálkodása, környezetvédelem Zöld szállodák 6. előadás

2 Vagyon Eszköz Vagyon  Eszköz
A vállalkozás rendelkezésére álló anyagi javak és jogok összessége. A vállalkozás rendelkezésére álló vagyontárgyak a vállalkozás működésében betöltött szerep szerint. Vagyon Eszköz 6. előadás

3 Számviteli csoportosítás – Aktívák
Befektetett eszközök Immateriális javak Tárgyi eszközök Befektetett pénzügyi eszközök Forgóeszközök Készletek Követelések Értékpapírok Pénzeszközök Aktív időbeli elhatárolások 6. előadás

4 Amortizáció Érintett eszközcsoportok: Költségként való elszámolás
immateriális javak tárgyi eszközök Költségként való elszámolás befektetés megtérülése csökkenthető az adózás előtti eredmény Elszámolását szabályozza: Számviteli törvény TAO 6. előadás

5 Teljesítőképesség – Versenyképesség
Eszközök fejlesztése Teljesítőképesség – Versenyképesség Intenzív fejlesztés Szervezési módszerek nyitvatartási idő szezonidőszaki akciók munkaszervezés, munkaidő-beosztás bérezési rendszer változtatása technológia, értékesítési rendszerek változtatása Eszközök részleges növelését is igénylő módszerek profilváltás kapacitásnövelés új berendezésekkel Extenzív fejlesztés cél: bővítő, pótló mód: alap, kapcsolódó beruházó: állam, vállalkozás 6. előadás

6 Extenzív fejlesztés - Beruházás
Minden tárgyi eszköz beszerzése, létesítése mindaddig, amíg használatba nem veszik (aktiválják). 6. előadás

7 KÉSZLETGAZDÁLKODÁS K × n ELÁBÉ K ELÁBÉ Áruforgalom elemzése; mérlegsor
Átlagkészlet Forgási sebesség napokban fordulatokban NyK + K.növ. = K.csökk. + ZK Kronologikus átlag!!! K × n ELÁBÉ K ELÁBÉ 6. előadás

8 Textíliák szövött anyagok nagy mennyiség széles válaszék
ágy-felszerelés (lepedő, huzat , takaró) fürdőszobai textília (kéztörlő, törölköző, fürdőlepedő, kádelő) szőnyeg, függöny, kárpit nagy mennyiség széles válaszék 6. előadás

9 Textíliák elvárható tulajdonságai
dörzsállóság erős szál, sűrű szövés szakadásállóság erős szál, rugalmas szövés lángállóság éghetetlen szálak, „finiselés” gyűrődésállóság elasztikus szálak, sűrű szövés elektrosztaticitás antisztatikus szálak tapintás kemény, puha zálak molyállóság színtartósság könnyű kezelhetőség savakkal, lúgokkal, oldószerekkel szembeni ellenállás szigetelőhatás nedvszívó képesség 6. előadás

10 Textíliák fajtái Len kender gyapot gyapjú nemes
kellemes, hűvös tapintás ágynemű célú felhasználás damaszt asztalterítő törlők készítése könnyen mosható kender nagy ellenálló-képesség hajlékony nagy szennyeződésnek kitett ruhaneműk gyapot ellenálló a mosószerekkel szemben kiváló vízszívó frottírtörölközők legfőbb alapanyaga gyapjú takarók anyaga könnyen kezelhető könnyű gyorsabb munkavégzés 6. előadás

11 Textíliák beszerzése Hány készletre van szükség? Meghatározó tényezők
használatban szennyes raktárban mosásra vár mosásban van lakószinten tárolunk textilraktárban tárolunk Meghatározó tényezők szálloda minősége osztályba sorolás saját mosoda? 6. előadás

12 Textília-szükséglet ágyszámra vetítve
nagypárna huzat 4-5 kispárna huzat 5-6 lepedő 4-5 paplanhuzat 4-5 damaszttörölköző 7-8 frottírtörülköző 5-6 fürdőlepedő 5-6 kádelő 5-6 6. előadás

13 Egyéb tényezők Nyújtott szolgáltatások köre Elhasználódás 3-5 év
Vízpart, gyógy… Elhasználódás 3-5 év Fogyóeszköz-terv Selejtezés Pótlásigény 6. előadás

14 Környezetvédelem az Európai Unióban
Az Európai Unió környezetvédelmi politikája A tagállamok környezetvédelmi politikája  + közös környezetvédelmi politika. Etikai Jóléti Gazdasági szempontok alapján. 6. előadás

15 Környezetvédelem az Európai Unióban
Etikai érv: a természet belső értékekkel is rendelkezik, amely védelemre érdemes (pl. madárvédelmi irányelv). Jóléti érv: a környezeti állapot romlása és egészségünk között egyértelmű az összefüggés  az emberi egészség védelme szükségszerű Gazdasági érv: sokszor megelőzi a többit. 6. előadás

16 Környezetvédelem az Európai Unióban
Alapelvek: Elővigyázatosság elve: a környezet károsítását minden eszközzel meg kell próbálni elkerülni (pl. környezetbarát termékek) Megelőzés elve: a lehetséges környezeti szennyező hatásokat már a szennyezés forrásánál meg kell szüntetni. 6. előadás

17 Környezetvédelem az Európai Unióban
A szennyező fizet elve: a környezeti kár költségeit a kár okozójának kell viselnie. Szubszidiaritás elve: az EU csak abban az esetben lép fel, ha a problémát hatékonyabban tudja megoldani, mint maguk a tagállamok.  A fenntartható fejlődés elve vezérli az EU-t 6. előadás

18 Környezetvédelem 1995. évi LIII. törvény átfogó, keretjellegű
alapelvei: elővigyázatosság megelőzés helyreállítás felelősség együttműködés tájékozódás tájékoztatás nyilvánosság 6. előadás

19 Környezetvédelem Magyarországon
A Magyarországon önálló törvény a környezetvédelemről (1995. LIII.tv.)  az EU-s alapelveknek többé-kevésbé megfelel. A törvény alapelvei: Elővigyázatosság elve: környezetet kíméljük, hulladék keletkezését csökkentsük, visszaforgatni, újrafeldolgozni. Megelőzés elve: a környezet-használat megtervezése, hogy megelőzzük a környezet-szennyezést. Helyreállítás elve: környezet használója köteles gondoskodni az okozott kár helyreállításáról 6. előadás

20 Környezetvédelem Magyarországon
Felelősség elve: a környezet használója, károsítója jogilag is felelős. Együttműködés elve: a jogi és természetes személyek kötelesek összefogni Tájékozódás elve: környezetért felelős személyek kötelesek tájékozódni a környezet mindenkori állapotáról. Tájékoztatás elve: mindenkit terhel, aki a környezetet használja, és aki a környezetet terhelő tevékenységet folytat. Nyilvánosság elve: mindenkinek joga van a környezetével kapcsolatos adatokba betekinteni. 6. előadás

21 Üzemeltetés, a környezetbarát tevékenység üzleti előnyei
költségmegtakarítás a piac kényszerítő nyomásának megelőzése a személyzet megnyerése, motiválása a cég és az egység arculatának javítása csökkenő kockázat – könnyebb hitelhez-jutás 6. előadás

22 1. Ökológiai vállalatpolitika
„Nem az a város tiszta, ahol sok az utcaseprő, hanem az, ahol kevesen szemetelnek” 1. Ökológiai vállalatpolitika marketingpolitika A termékpolitika ökológiai szempontjai felesleges szemetelés energiatakarékosság szennyvíztisztítás ésszerű szemétszállítás 6. előadás

23 A termékpolitika ökológiai szempontjai
2. Energiatakarékosság áram, gáz, fűtőolaj felügyelete, hatékony felhasználás összehangolás, opimalizálás építőanyag, épületszerkezet, energia-berendezések 6. előadás

24 A termékpolitika ökológiai szempontjai
Optimalizálás példái: energiafogyasztók korszerűsítése fűtőberendezések hatásfoka 90 %, melegvízellátás külön rendszeren energiatakarékos lámpák számítógép-vezérelt áramfogyasztók elektromos–gázüzemű konyhai tűzhely 6. előadás

25 Energiagazdálkodás Költségei folyamatosan növekednek.
Általában független a forgalomtól (állandó költségelemek) Energiahordozók felhasználását naponta figyelni kell  össze lehet vetni a szálloda forgalmával: Ki tudjuk szűrni a magasan kiugró értékeket  pazarlás vagy hiba van (észre lehet venni)  lokalizálni lehet, hogy hol pazarolnak. Célszerű ebbe az akcióba bevonni a személyzetet: mindenféle javadalmazás alapja a profit: csökkenteni kell a költségeket! 6. előadás

26 Energiagazdálkodás A vendég a legnagyobb energiafogyasztó: pl. szoba világítása: mágneskártyás alapon, energiatakarékos izzók. Folyosókon célszerű mozgásérzékelők alkalmazása. Előnyben vannak az új szállodák  össze tudják hangolni az építőanyagokat, a felépítést és az energia-berendezéseket. 6. előadás

27 A termékpolitika ökológiai szempontjai
3. Takarékos vízhasználat 95 % szennyezetten folyik a szennyvízcsatornába. Egyes területeken % megtakarítható; pl.: WC öblítők szabályozása 40 % Mosdókagyló, pissoir mozgásérzékelői 50 % zuhanyzók, mosdókagylók áteresztőképességének szabályozása 50 % 6. előadás

28 Vízgazdálkodás Csak ivóvíz minőségű vizet használhatunk (takarítani is). Közmű vállalat engedélye kell akkor is, ha saját szennyvíztisztítóval vagyunk ellátva. Vízvezetékeink szigeteltek legyenek. Melegvízvezetékek raktárakon keresztül ne haladjanak át (főleg étel, ital raktár). 6. előadás

29 A termékpolitika ökológiai szempontjai
4. Hulladék mennyiségének csökkentése megelőzés ! kevés csomagolóanyag ! friss termékek MEGELŐZÉS csökkentés ! takarékos bánásmód a tisztítószerekkel és az élelmiszerekkel ! pazarlás megszüntetése CSÖKKENTÉS újrahasznosítás ! válogatás: üveg, használt zsír, papír, komposztálható anyagok, műanyag, fém ÚJRAHASZNOSÍTÁS 6. előadás

30 A hulladék mennyiségének csökkentése
A legfontosabb lépés!! Kerüljük az 1x használatos , eldobható dolgokat. Keressük a nagybani beszerzést (pl. ne apró vaj, dzsem, ne egy adagos tejszín, cukor). Kerüljük a műanyag edényeket! Folyékony szappan: újratölthető, nincs pazarlás. Minibár: eldobható göngyölegben könnyebb tárolni. 6. előadás

31 A hulladék mennyiségének csökkentése
Mosatás zacskó: jelenleg ált. műanyag  textil legyen vagy papír Szelektív hulladékgyűjtés esetén a takarító kocsin is megoldott legyen. Adminisztrációnál: 1 x használatos tollak kerülése 1 x használatos festékkazetták kerülése Környezeti kézikönyv kidolgozása: Feleslegesen ne szemeteljünk Takarékoskodjunk az energiával Szennyvíztisztítás megoldott legyen Ésszerű szemétszállítást alkalmazzunk. 6. előadás

32 A termékpolitika ökológiai szempontjai
5. Egyéb intézkedések (tudatosítás a vendégekkel) U.S.P. Környezetbarát termékpolitika Uniqe Selling Proposition Kiegészítő minőségjellemző Környezet-kompatibilitás Egyedülálló termékelőny 6. előadás

33 Tudatosítás a vendégekkel
A NAGYOBB FOGYASZTÁS NEM FELTÉTLENÜL JÁR MAGASABB KOMFORTÉRZETTEL 6. előadás

34 6. előadás

35 Zöld szálloda A környezetbarát termékpolitikát a vendégek felé propagálni kell  Ismerjék meg a szállodai intézkedéseit Érezzék, hogy ők is részesei az ökológiai termelésnek. Zöldszálloda kifejezés az adott intézmény elkötelezettségét jelenti a környezetvédelem iránt. 6. előadás

36 Zöld szálloda Nemzetközi szinten már jelentős múlttal rendelkezik a szállodai környezetvédelem, Magyarországon először 1994-ben adták ki a Nemzetközi Szállodaszövetség felhívását, amelyben zöld-szállodákat kerestek a szövetség tagjai között  még nem volt nagy sikere a téma általában még elő sem került a szállodáknál legtöbbször felelős sem volt. 6. előadás

37 Zöld szálloda A Magyar Szállodaszövetség: 1995-ben adott ki pályázatot először  A szállodák ekkor figyeltek fel a problémára A környezetvédelmi beruházások jelentős anyagi ráfordítást igényelnek, de hosszú távon többszörösen visszahozzák az árukat. 6. előadás

38 Köszönöm megtisztelő figyelmüket, viszontlátásra! 6. előadás


Letölteni ppt "Vendéglátás és szállodaszervezés, gazdálkodás"

Hasonló előadás


Google Hirdetések