Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
KiadtaRudolf Farkas Megváltozta több, mint 9 éve
1
Egészséges táplálkozás és a daganatos betegségek megelőzése
2013. február Sepsiszentgyörgy Zathureczky Berta Öregotthon
2
A daganatos betegségek több mint egyharmada megelőzhető!
Egészséges életmóddal Egészséges táplálkozással Rendszeres fizikai aktivitással
3
A rák elleni küzdelem Világnapja 2013 Február 4
2000-ben a Párizsi Charta február negyedikét a "Rák Világnapjává" nyilvánította, hogy a rák ellen folytatott küzdelem eszméje "a világon élő összes ember szívében és gondolataiban éljen". „A rák elleni felelősségteljes küzdelem mindannyiunk közös ügye!”
4
Mi február negyedike üzenete
Mi február negyedike üzenete? Mit kell, hogy jelentsen mindannyiunk számára a "Rák Világnapja"? A daganatos betegségek még most is a legpusztítóbb betegséget, az emberiség legnagyobb ellenségét jelentik. Bár a tudomány minden területe, így az orvostudomány is nagy lépésekkel fejlődik, a rák sajnos mind a mai napig nem előzhető meg. Mivel azonban ismerjük a kialakulás kockázatának tényezőit (dohányzás, táplálkozás, életmód stb.), ezért nem állunk teljesen tehetetlenül daganatos betegségekkel szemben: a rák kialakulásának veszélye csökkenthető! Mindenki tehet valamit, s csak közös összefogással vehetünk erőt e szörnyű kór uralmán!
5
Mi február negyedike üzenete
Mi február negyedike üzenete? Mit kell, hogy jelentsen mindannyiunk számára a "Rák Világnapja"? Betegek és orvosok, kutatók és gyógyszergyártók, politikusok és a média képviselői mind-mind tehetnek a daganatos betegségek ellen, hiszen a rák csak 15%-ban orvosi kérdés. Emberi életünk szinte minden egyes területe érintett: a családtól a társadalom széles köréig (nemzeti rákellenes programok), a munkavédelemtől a közlekedéspolitikáig, a törvényhozástól a környezetvédelemig minden területen kimutatható a felelősség a rákkal szemben.
6
Mi a rák? A rák a leggyakoribb rosszindulatú daganatos betegség.
Tulajdonképpen olyan rendellenes szövettömeg, amelynek a szaporodási üteme meghaladja a normál szövetét, annak a növekedésével, szaporodásával nincs összhangban. A rákos sejtek a szervezet saját sejtjeiből indulnak ki, növekedési, szaporodási ütemük független a szervezet szabályozó mechanizmusától. A rákbetegség nevét több nyelvben, így a magyarban is a rák állattól kapta, mintegy találóan jelezve, hogy ez a daganatféleség csápszerűen terjed az egészséges szövetekbe, befűzve azokat.
7
Mi a rák? A rákos sejtek kiszabadulnak a szervezet szabályozó tevékenysége alól, így szinte önálló életet élve, mértéktelenül szaporodnak. A rosszindulatú daganatos sejtek merőben különböznek az ép szövetek sejtjeitől. Általában nagy, sötét magvú értéktelen sejtek ezek, amelyek között az összetartó erő kicsi, ezért a daganatból könnyen kiválnak, és többnyire a nyirok, máskor a véráram útján a szervezet más helyeire is eljutnak, s ott belőlük áttétes daganatok alakulhatnak ki. A rákos burjánzás-amennyiben nem kezelik- a szervezet senyvedéséhez, pusztulásához vezet.
8
Egészséges táplálkozás és a daganatos betegségek megelőzése
A daganatos betegségek több mint egyharmada megelőzhető! Egészséges életmóddal - a dohányzás mellőzése és rendszeres fizikai aktivitás, sok mozgás - valamint egészséges táplálkozással.
9
20 éve ismert a táplálkozás és a daganatos betegségek megelőzhetőségének kapcsolata.
Két oxfordi epidemiológus, Richard Doll és Richard Peto 1981-ben kimutatta, hogy a tudatos és egészséges táplálkozással a daganatos halálozás mintegy 35 %-os csökkenését lehetne elérni. Azóta közlemények sokasága igazolta a táplálkozásnak a daganatos betegségek kockázatát csökkentő, illetve növelő szerepét, majd a világ legkitűnőbb szakembereinek közreműködésével 5 évvel ezelőtt vaskos könyv jelent meg az USA-ban, amely az időközben felhalmozódott adatokat elemezte, értékelte és a megelőzésben szerepet játszó ajánlásokat megfogalmazta. A könyv szerzői a táplálkozás és a daganatos betegségek közötti összefüggéseket bizonyított, valószínű és feltételezhető csoportba sorolták.
10
Táplálkozási kockázati tényezők és ajánlások a kockázat csökkentésére
1. Az elhízás/túlsúly bizonyítottan növeli a méh (endometrium), valószínűleg a vese és feltehetően a vastagbél daganat veszélyét; a változás kora után kialakuló testtömeg-növekedés valószínűleg fokozza a mellrák kockázatát. A kilencvenes évek első felében a férfiak 62 %-a, a nők nem egészen 50 %-a elhízott/túlsúlyos volt, azóta ez az arány valószínűleg nőtt (Európa szerte növekszik az elhízás gyakorisága), tehát a túlsúly, mint kockázat jelen van.
11
Ajánlás: Az egészséges testtömeg megtartása, illetve visszaszerzése egészséges táplálkozással és rendszeres mozgással. A testtömegcsökkentő táplálkozás lényege: kevesebbet kell enni (férfiak számára 1500, nőknek 1200 kcal/nap), elsősorban a zsiradék és cukorbevitelt kell erélyesen csökkenteni. A diéta alapja: a zöldség-főzelékfélék bősége, valamint a teljes értékű gabonafélék (korpát is tartalmazó barna lisztből készült termékek), sovány tej és tejtermékek, sovány húsok.
12
A bőséges zöldség-főzelék- és gyümölcsfogyasztás bizonyítottan csökkenti a szájüreg, garat, nyelőcső, tüdő (elsősorban a zöldfőzelékek), gyomor (főleg a nyersen fogyasztható zöldségfélék, hagyma, sárgarépa, paradicsom, citrusfélék), valamint a vastagbél, végbél daganat kockázatát. Valószínűleg csökkenti a gége, hasnyálmirigy, mell és hólyagrák, továbbá feltételezhetően csökkenti a máj, petefészek (ovárium), méh (endometrium), méhnyak (cervix), dülmirigy (prosztata) és vese daganatok kialakulását. A Romániai zöldség-főzelék-, gyümölcsvásárlás Európában a negyedik legkisebb volt 1995-ben, a hazai vásárolt mennyiség a 36 %-a a görög, 62 %-a a spanyol és 54 %-a az olasz vásárlásnak, ezekben az országokban a daganatos halálozás mintegy harmada-fele az angliai rákos halálozásnak. A nemzetközi ajánlás: g/nap, Romániában 2010-ben a háztartások egy főre jutó élelmiszervásárlásából számított mennyiség 285 g/nap volt. Az elégtelen zöldség-főzelék- és gyümölcsfogyasztás, mint kockázati tényező jelen van ahazai táplálkozásban.
13
Ajánlás: Legalább 400, de inkább g/nap zöldség-főzelék és gyümölcs fogyasztása mindenki számára. Együnk naponta háromszor zöldség-főzelékfélét, gyümölcsöt!
14
A teljes értékű gabonafélék, hüvelyesek, gumósok bőséges fogyasztása ( g/nap) feltehetően csökkenti a gyomor, vastagbél, végbél-daganat kockázatát. A bennük lévő élelmi rostok bőséges bevitele feltehetően csökkenti a vastagbél-, végbél-, mell- és hasnyálmirigy-daganat kockázatát, a bőséges cukorfogyasztás feltételezhetően növeli a vastag- és végbél rák kialakulás veszélyét. A teljes értékű gabonafélék vásárlásáról nincs adat, Romániában az összes gabonatermék vásárlása a negyedik legkisebb volt Európában 1995-ben. Hazánkban a férfiak élelmi rostbevitele átlagosan 27, a nőké 25 g/nap volt az ajánlott g/nap helyett, és a férfiak 47, a nők 55 %-ának bevitele 25 g-nál kevesebb volt a nyolcvanas évek második felében. A hazai cukorvásárlás az ötödik legnagyobb volt Európában 1995-ben és a hozzáadott cukor energiaaránya 14, ill. 17 %-volt az ajánlott 10 energia % helyett a kilencvenes években. A gabonafélék elégtelen fogyasztásából, az élelmi rostok elégtelen, a cukor bőséges beviteléből származó kockázat jelen van a hazai táplálkozásban.
15
Ajánlás: a teljes értékű gabonafélék bőséges napi fogyasztása, a hüvelyesek rendszeres (nem naponta történő) fogyasztása.
16
A túlzott és rendszeres alkoholfogyasztás bizonyítottan növeli a szájüreg-, garat-, gége-, nyelőcső-, máj- és valószínűleg a vastagbél-, végbél- és mellrák kockázatát. Romániában a kereskedelemből származó eladott mennyiségből számítva az egy főre jutó etanol-terhelés (tiszta, 100 %-os alkohol) liter/év két évtizede, ez 1998-ban a nyolcadik legnagyobb érték volt Európában. A túlzott és rendszeres alkoholfogyasztás daganatos kockázatnövelő veszélye fennáll a lakosság egy részében.
17
Ajánlás: aki nem iszik, ne kezdje el, aki fogyaszt alkoholt, mértékkel tegye (mérsékelt fogyasztás: egy egység = 10 g tiszta alkoholnak megfelelő ital naponta nőknek, kétszer ennyi férfiaknak).
18
A túlzott zsiradékbevitel feltehetően növeli a tüdő, vastagbél, végbél, mell és prosztata daganat, és a túlzott állati zsír-bevitel feltehetően növeli a tüdő, mell, vastagbél, végbél, méh (endometrium) és dülmirigy daganatos megbetegedésének kockázatát. Európában a romániai zsiradékvásárlás volt az egyik legnagyobb 1995-ben, ebben az időben a hazai táplálkozásban a zsírenergia arány 38 % volt az ajánlott 30 energia % helyett, és a telített zsírok energiaaránya 14 % volt férfiak és 15 % nők esetében az ajánlott 10 energia % helyett. A daganatos kockázatnövelő túlzott zsiradék és telített zsírbevitel veszélye jelen van a hazai táplálkozásban.
19
Ajánlás: csökkentsük az ételkészítéshez és kenyérkenéshez használt zsiradék , elsősorban az állati eredetű zsírok mennyiségét, és kerüljük a zsiradékban gazdag élelmiszerek fogyasztását. Kerüljük a nyílt láng fölötti sütést és az étel megégetését.
20
A túlzott sóbevitel valószínűleg fokozza a gyomorrák kialakulásának veszélyét. Romániában a férfiak csaknem négyszer, a nők mintegy két-és- félszer több sót fogyasztanak az ajánlott napi 6 g-nál. A túlzott sóbevitel kockázatnövelő veszélye jelen van a hazai táplálkozásban.
21
Ajánlás: a sózás és a sóban gazdag élelmiszerek kerülése;
a szokásos élelmiszerek kisebb sótartalmú változatainak gyártása és forgalmazása.
22
Összefoglalva megállapítható, hogy számos daganatos betegség kockázati tényezője felismerhető a lakosság táplálkozásában, illetve jelenlétére következtetni lehet az élelmiszervásárlási (makrostatisztika), illetve a háztartásstatisztikai (mikrostatisztika) adatokból, valamint a korábban elvégzett táplálkozási vizsgálatok eredményeiből. Ezek a tényezők a következők: a férfi lakosság kétharmadát, a nők felét érintő túlsúly/elhízás, az elégtelen zöldség-főzelék- és gyümölcsfogyasztás, az elégtelen (teljes őrlésű) gabonafogyasztás, az elégtelen élelmi rostbevitel, a túlzott cukorbevitel, a rendszeres alkoholizálás elterjedtsége, a túlzott zsiradék- és állati zsírbevitel, valamint a túlzott sóbevitel. Az egészséges táplálkozás ajánlásai, amelyek a táplálkozással összefüggő betegségek kockázati tényezőinek megszüntetésére irányulnak tartalmazzák az említett javaslatokat.
23
Az egészséges táplálkozással - zöldség-főzelékfélék és gyümölcsök, valamint teljes értékű gabonafélék bőséges fogyasztása minden nap, sovány tej és tejtermékek, sovány húsok és húskészítmények naponta történő fogyasztása, kevés zsiradék, elsősorban kevés állati zsír felhasználás, csökkentett cukorfogyasztás, az alkoholos italok mellőzése, vagy mértékletes fogyasztása, a sózás kerülése, az ételek odaégetésének, nyílt láng fölött való készítésének kerülése - csökkenteni lehet a daganatos betegségek kialakulásának veszélyét.
24
2007. novemberében közzétettek egy nagyszabású jelentést, amely áttekintette a különböző típusú daganatos megbetegedések viszonylagos kockázatát az életmóddal összefüggésben. A jelentés, amelyet a Rákkutatási Világalap (World Cancer Research Fund, WCRF) és az Amerikai Rákkutató Szövetség (American Institute for Cancer Research, AICR) közösen adott ki, korszerű kutatást és nemzetközi tudományos tapasztalatot felsorakoztatva a legkorszerűbb ismereteinket összegzi az élelmiszerek, a testösszetétel, fizikai aktivitás, és a különböző daganattípusok között.
25
A jelentés háttere Az első, tíz évvel ezelőtti WCRF jelentés óta a rákmegelőzés kutatása drámaian növekedett, és új, fejlettebb elektronikus módszereket fejlesztettek ki a tapasztalatok vizsgálatára és értékelésére. Egyértelművé vált, hogy szükség van egy korszerűsített jelentésre. Egy öt évig tartó folyamat során a világ több mint 20 vezető tudósa megvizsgált egy sor, a tudományos irodalomból speciálisan kiválasztott folyóiratot, hogy felmérje a változtatható életmódbeli tényezőknek a rák kockázatára gyakorolt hatását (WCRF/AICR 2007).
26
A bizonyítékok minőségének és erősségének alapján megítélték, hogy az élelmiszerek, tápanyagok, testösszetétel, és fizikai aktivitás közti ok-okozati, illetve védő kapcsolatok meggyőzőek, valószínűsíthetők vagy korlátozottak. Ha a járványtani bizonyítékok, kísérleti és egyéb biológiai eredmények összesített, súlyozott eredménye kézenfekvő, ésszerű, torzítástól mentes, erőteljes, következetes, megismételhető, akkor valószínűsíthető az ok-okozati kapcsolat. Egyedileg ezen tényezők egyike sem valószínű, hogy elégséges legyen egy ok-okozati kapcsolatra következtetni, de rávilágít a legfontosabb, a tárgyhoz tartozó ok-okozati kapcsolatokra vonatkozó meggyőző és valószínű nézetekre.
27
Fizikai aktivitás Habár az embert arra teremtették, hogy rendszeresen fizikai tevékenységet végezzen, az utóbbi években, különösen a magas jövedelmű országokban, a fizikai aktivitás szintje tovább csökkent. Tovább nőtt az ülőmunka aránya, az utazások többsége gépjárművel történik, a mindennapi házimunka nagy részét gépek végzik, az aktív pihenés helyét átvette a TV és a videojáték. Az aktivitás ezen hiánya feltehetően fontos szerepet játszik a túlsúlyban és az elhízásban, amelyek növelik bizonyos ráktípusok kockázatát. A jelentés egyetért azzal az általános nézettel, hogy az emberek arra fejlődtek és alkalmazkodtak, hogy az élet során végig fizikailag aktívak legyenek, és hogy az ülő életmód egészségtelen lehet. Meggyőző bizonyítékok állnak rendelkezésre arról, hogy a fizikai aktivitás véd a vastagbélrák ellen, és valószínűleg védi a menopauzán túli nőket a méhnyálkahártya– és mellrák ellen. A bizonyítékok arra utalnak, hogy minden fokú és típusú fizikai aktivitás védő hatású lehet, ugyanakkor bizonyos mozgásfajtákról korlátozott mennyiségű adat áll csak rendelkezésre.
28
TEST ZSÍROSSÁGA Válaszul a napjainkban tapasztalható anyagi bőségre, egy új és sürgető egészségi probléma jelentkezett; a járványszerű túlsúly és elhízás. A test túlzott zsírtartalmának a rák kockázatát növelő hatásmechanizmusa még nem kellőképpen ismert. Ennek ellenére a bizonyítékok arra utalnak, hogy: - Az elhízás, különösen a hasi zsírfelesleg, amely a normális feletti hormonszinteket okoz és a növekedési hormon, amely elősegíti a ráksejtek növekedését. Például a magas inzulintermelés növeli a vastagbélrák és a méhnyálkahártya-rák, esetleg a hasnyálmirigy és a vese rákjának kockázatát, míg a vér túlzott leptintartalma a kolorektális– és prosztatarákkal áll kapcsolatban. - Az elhízást alacsony fokú idült gyulladásos állapot jellemzi. A gyulladás élettani válasz valamely fertőzésre vagy sérülésre, amely az akut szakaszban hasznos lehet. Azonban a krónikus gyulladás DNS-károsodást eredményezhet és elősegítheti a rák kialakulását
29
Húsok, baromfihús, hal és tojás
Általános vélekedés, hogy az ember mindenevő, és az egészséges étrend mind növényi, mind pedig állati eredetű ételeket tartalmaz, például húsokat, baromfihúst, halat és tojást. Ezek az ételek kiváló forrásai jó minőségű fehérjéknek és számos életfontosságú mikrotápanyagnak. Azonban a vörös húsok (pl. marha, bárány és sertés) fogyasztása során, feltehetően a magas hem-vas tartalma miatt, a testben megemelkedik az N-nitrozó vegyületek szintje. Továbbá, sok feldolgozott hús, például a sonka, szalonna, füstölt hús, kolbászok, sült kolbász, ‘hot dog’ tartalmaz a kezelés során hozzáadott nitrátot, nitritet és más tartósítószereket. Az élelmi nitrátok és nitritek feltehetően emberi karcinogének, mert a testben N-nitrozó vegyületekké alakulnak át.
30
Tej és tejtermékek A tejet és tejtermékeket, például a sajtot, vajat, ghee-t (tisztított vajat) és joghurtot az emberiség azóta fogyasztja, amióta erre a célra megfelelő kérődző állatokat háziasította. A nyugati területeken, például Európában, az ételből származó kalciumnak jelzője lehet a tejtermékek fogyasztása. Az étrendben található kalciumról úgy vélik, hogy véd a rák ellen, ugyanis közvetlenül hatással van a sejtek növekedésére és megújulására, és epesavakhoz és zsírokhoz kapcsolódhat a bélben, így megelőzi, hogy azok károsítsák a bélfalat. A tej bioaktív anyagokat is tartalmaz, amelyeknek szintén védő szerepe lehet. Másrészről, a magas kalciumbevitel elősegítheti a sejtek burjánzását a prosztatában.
31
ZSÍROK, OLAJOK, CUKROK ÉS SÓ
A zsírok és olajok a leginkább energiadús összetevői az étrendnek. A cukrok édes ízű szénhidrátok. A zsírok és cukrok sok energiában gazdag étel és ital alkotóelemei, amelyek a hízáshoz és elhízáshoz hozzájáruló tényezők lehetnek, amelyek növelhetik a rák kockázatát. Ennek ellenére nincs meggyőző vagy valószínű bizonyíték, hogy a zsír, olajok vagy cukrok kifejezetten valamely ráktípust okoznának. A só (nátrium-klorid) alapvető fontosságú a szervezet működése szempontjából, a múltban értékes árunak számított. Manapság sóból bőséges a kínálat, és főleg a sóval tartósított ételekben, sózott húsokban, halakban, olívabogyóban, sok feldolgozott ételben, kolbászokban, készételekben, mártásokban, és még közvetlenebbül csipszekben, mogyoróban, és más ízletes falatkákban található meg. Bizonyított, hogy a magas sóbevitel károsítja a gyomorfalat, elősegíti az N-nitrozó vegyületek termelődését, és támogatja a hasi karcinogéneket.
32
A nem fertőző betegségek, beleértve a rákot is, világszerte a legfőbb egészségügyi terhet jelentik. A jelen tanulmány azzal, hogy áttekinti a meglévő bizonyítékokat, jelentősen hozzájárul az ismeretbázisunkhoz, mert segít meghatározni, hogy az ételek, a táplálkozás, fizikai aktivitás, testösszetétel milyen mértékben módosítja a rák kialakulásának kockázatát, és felhívja a figyelmet a legfontosabb tényezőkre. Ezeket az információkat a nemzeti kormányok által kiadott, az egészséges életmódot elősegítő ajánlásokkal párosítva lehet a legjobban felhasználni. Fiatal korban és a felnőttkor során jól megválasztva étkezési szokásainkat és életmódunkat segít csökkenteni bizonyos betegségek, mint például az elhízás, szívbetegség, magas vérnyomás, cukorbetegség, és egyes rákfélék kockázatát. Az egészséges étrend sokféle és változatos táplálék kiegyensúlyozott bevitelével és bizonyos ételek mérsékelt fogyasztásával érhető el.
33
A RENDSZERES FIZIKAI AKTIVITÁS HATÁSA A SZERVEZETRE
A rendszeres fizikai aktivitás előnyei "nemre és korra tekintet nélkül" jól ismertek. A testedzés, a sport általános kedvező hatásain túlmenően alkalmazható egyes betegségek prevenciójában, kezelésében és rehabilitációjában. Számos hazai és nemzetközi közlemény állásfoglalása alapján megállapítható: - A rendszeres fizikai aktivitás (edzés) csökkenti a hipertónia, a diabétesz, a koszorúér-betegség, az elhízás következtében fellépő megbetegedések és a korai halálozási esetek számát. - Előnyös hatása áthangolja a mozgatórendszert. - Javul a központi idegrendszer szabályozása. - Az endokrin rendszer kapacitása nő. - Az anyagcsere gazdaságosabbá válik. - Előnyösen befolyásolja az immunrendszer funkcióját. - Javul a szervezet oxigénellátása.
34
A rendszeres testedzés és az immunrendszer kapcsolata
A rendszeres fizikai aktivitás a celluláris és humorális immunválaszt egyaránt előnyösen befolyásolja. Terhelés hatására a B-limfociták száma nő és az IgA koncentrációja csökken. A T-limfocitákhoz kötött immunválasz egyes irodalmi adatok szerint nem, mások szerint pedig a helper/szuppresszor sejtek aránya csökken. A természetes ölősejtek (NK) száma és aktivitása a fizikai terhelés hatására nő, amelyet a fokozott katecholamin- és b-endorfin-elválasztással magyaráznak. A terhelés intenzitásától függően változik a leukociták száma, edzett állapotban a leukocitózis csökken. Ugyanakkor a terhelést követő fehérvérsejtszám-emelkedés átmeneti jellegű, általában perc. A fehérvérsejt-változás mechanizmusa többféleképpen magyarázható. Ezek: - Hemokoncentráció. - A tüdő fokozott perfúziója több fehérvérsejtet juttat a keringésbe. - A fokozott katecholaminszekréció a fehérvérsejteket a raktárakból mobilizálja. - Az emelkedett glükokortikoidszint a granulocitákat mobilizálja a csontvelőből. - Az interleukin mennyiségének emelkedése stimulálja a granulocitózist.
35
A rendszeres fizikai aktivitás és a malignus tumorok kapcsolata
A vastagbéltumorok gyakoribbak inaktív egyéneken. Ugyanez vonatkozik az emlő- és a tüdődaganatokra is. A prosztata- és a pancreasdaganatokra vonatkozóan nem találtak szignifikáns különbséget az aktív, illetve az inaktív csoportok között. A leírtak szerint megállapíthatjuk, hogy a rendszeres testedzés során létrejövő adaptáció az anyagcsere számos területét érinti. A genetikai adottságok mellett a fizikai terhelés indukálta válasz, az edzés- és versenyszituációkhoz való alkalmazkodás, az edzésadaptáció a sportteljesítmény meghatározója.
36
A rendszeres fizikai aktivitás hatása az elhízásra
Az elhízás primer és szekunder megelőzésében és szövődményeinek kezelésében a rendszeres fizikai aktivitás szerepe világszerte elfogadott. A kalorikus túltáplálás és a testedzés hiányából adódó kövérség a magyar lakosság jelentős részét érinti. Az energiafelhasználásban a testmozgással járó izomműködés nélkülözhetetlen tényező. Az elhízás szövődményei, a hyperinsulinaemia, a hyperlipidaemia, a cukorbetegség, a hipertónia és a mozgásszervi ártalmak stb. megfelelő intenzitású és rendszerességű fizikai aktivitással megelőzhetők. Az edzéssel járó izomtevékenység kitűnően kiegészíti a diétás és a gyógyszeres kezelés hatásait. A testedzés megfelelő étrenddel párosítva a szervezet energiabevitelét és -felhasználását szabályozni képes. Lehetővé válik az "ideális" testsúly fenntartása, az izomtömeg növelése és a zsírszövet csökkentése. A sporttevékenységet lehetőleg gyermekkorban kell elkezdeni és egy életen át folytatni kell. A rendszeres mozgás megkönnyíti a mindennapos stresszhatások elviselését, biztosítja a metabolikus fittséget, csökkenti a testsúlyt és meghosszabbítja az életet.
37
KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!
38
Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság
Lazăr Klaudia Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság 520023, Sepsiszentgyörgy, Gödri Ferenc utca, 12 szám Egészségügyi Nevelés Iroda Tel Web:
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.