Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Facebook A Facebook amerikai

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Facebook A Facebook amerikai"— Előadás másolata:

1 Facebook A Facebook amerikai
alapítású ismeretségi hálózat, amely 2004. február 4-én kezdte működését. Eredeti neve a Thefacebook volt. 

2 Kezdete I. A világ egyik legnagyobb ismeretségi hálózata, amely 2011 februárjára már több mint 637 millió regisztrált felhasználóval működött.  A januári Compete.com rang-sorolása alapján a Facebook a világ leggyakrabban használt szociális hálózatává vált, a havi aktív felhasználók száma szerint, megelőzve a My Space nevű közösségi oldalt. 

3 Kezdete II. 2009. november 25-én Mark Zuckerberg bejelentette, hogy a Skype és a Twitter mintájára tőzsdére viszi a Facebookot. A következő mérföldkő október 4. – ezen a napon a Facebook elérte az 1 milliárd regisztrált felhasználót.

4 Története I. Az oldal létrehozásának ötlete eredetileg Mark Zuckerberg egyetemi előkészítő iskolájának, a Phillips Exeter Academy-nek fényképes, nyomtatott, könyv alakú kiadványa volt.  A Facebook története valójában 2003-ban kezdődött a Facemash nevű alkalmazás kidolgozásával. Adam D'Angelo, aki Mark Zuckerberg legjobb barátja volt a középiskolában, létrehozott az egyetemisták számára egy kezdetleges társasági oldalt

5 Mark Zuckerberg Mark Elliot Zuckerberg ( New York állam, 1984.máj. 24–) amerikai feltaláló, programozó, a Facebook közösségi oldal készítője.

6 Kezdetek A számítógép iránti érdeklődése már 12 éves korában megmutatkozott.  Édesapjának segítve írt egy programot, a neve Zucknet lett, mely a lakásuk és a fogászati rendelő számítógépei közötti kommunikációt biztosította.  Még középiskolás korában készített egy Szinapszis (Synapse Media Player) zenelejátszó programot, ami a Pandora előde volt és amit mesterséges intelligenciaként lehetett használni arra, hogy a felhasználók szokásait vizsgálja.

7 Felesége 2012. május 19-én Mark feleségül vette barátnőjét Priscilla Chant, akivel már évek óta boldog párkapcsolatban él.

8 Facebook Magyarországon
2008. november 26-án elindult a Facebook magyar változata, mely hamarosan rendkívül népszerűvé vált. A fordítást magyar felhasználók végezték és ez a munka ma is folyik. A fordítói rendszerhez egy fordító alkalmazás felvételével lehet csatlakozni. A Socialbakers adatai szerint 2011 márciusában az aktív felhasználók száma Magyarország területén elérte a főt.

9 Főbb jellemzői: A rendszer használata ingyenes, egy egyszerű regisztrálással lehet meghívás nélkül hozzá csatlakozni, szemben a 2010 végéig meghívásos alapon működő magyar IWIW-vel. A felhasználók létrehozhatnak egy személyes profilt, kapcsolódhatnak ismerőseikhez, csoportokhoz és rajongói oldalakhoz egyaránt, valamint üzeneteket válthatnak és eseményeket szervezhetnek

10 Felhasználói segédletek: Like gomb
A like, magyarosan lájk gomb a Facebook egyik legismertebb fejlesztése.  A szó jelentése: „tetszik”. A gomb feladata az, hogy az emberek tetszésüket fejezhessék ki általa egy adott dolog, vagy termék kedvelése kapcsán. 

11 Felhasználói segédletek Bökés gomb
Egy apró kis gomb a facebook oldalán. Egy a közösségi portálsok „funkciója” közül Aztán a facebookon megjelent egy olyan leírás is, mi szerint a bökés sok mindenre használható, például megbökheted a barátodat köszönés- képpen,mintha annyit mondanál: helló.

12 Egyéb funkció: kérdések
2011 márciusában megjelent egy új szolgáltatás Questions Kérdések néven . A szolgáltatás lényege hogy az üzenőfalon bármely felhasználó tehet fel kérdést a válaszok pedig egy ún. bővíthet szavazás formájában érkeznek .

13 Veszélyek: Pszichológusok szerint az oldal káros hatással lehet a
gyenge önértékeléssel rendelkező tizenévesekre, amikor ismerőseik pozitív élményeiről és népszerűségéről értesülnek Az online zaklatóknak régebben közvetlen kapcsolatot kellett teremteniük áldozatukkal a chat-en, vagy a fórumon keresztül, hogy megtudjanak róluk bizonyos információkat. A közösségi oldalak megjelenése azonban megtörte ezt a módszert. A vadászok szabadon kutakodhatnak az oldalakon, s szerezhetnek be fontos információkat „zsákmányukról”, mindenféle közvetlen kapcsolat nélkül. A közösségi oldalakon hajlamosak vagyunk túl sok adatot megadni magunkról, bele sem gondolva, hogy profilunkat nem csak bejelölt ismerőseink nézegethetik.

14 Hogyan védheted meg magad az online zaklatóktól? I.
Tedd priváttá profilodat, hogy csak barátaid láthassák azt. Így azok, akik kémkedni akarnak utánad, csak a nevedet találják meg az oldalon, de az általad megadott személyes adatokat és információkat addig nem láthatják, míg nem adod őket is a barátaid listája közé. Ne add meg teljes születési dátumodat, iskolád, vagy munkahelyed nevét, telefonszámodat, mert így még könnyebben kontaktusba tud veled kerülni a zaklató, vagy akár hazáig követhet, miután végeztél a suliban.

15 Hogyan védheted meg magad az online zaklatóktól? II.
Soha ne fogadj el buliba szóló meghívást a közösségi oldalon. Udvariasan utasítsd el az online invitálásokat, s ha mégis el akarsz menni a buliba, mondd meg inkább személyesen, vagy telefonon keresztül annak, aki meghívott. képbeállításoknál szabályozni tudod, hogy ki láthassa fotóidat.Ajánlott, hogy úgy végezd el a beállításokat,hogy képeid csak ismerőseid láthassák.

16 Érdekességek I. 2011 március 2.-án Gamal Ibrahim egyiptomi férfi a Facebook nevet adta újszülött kislányának, tettét azzal indokolta, hogy szerette volna kifejezni háláját a közösségi oldal iránt, amiért a Facebook segítette Mubarak elüldözését.

17 Érdekességek II. 2008-ban az eddig is a legidősebb felhasználóként számon tartott 102 éves Ivy Bean csatlakozott a Facebook csapatához, aki akkor egy bradfordi ápolási otthonban élt. Regisztrációja után számos rajongói oldal készült a tiszteletére. Az otthonban 2010 elején meglátogatta Gordon Brown miniszterelnök és felesége Sarah. A Twitterhez is csatlakozott és ott barátra tett szert. 104 éves korában hunyt el.

18 Mi történik azzal az idővonallal aki meghal?
Hátborzongató kérdés, de érdemes foglalkozni vele, ugyanis Chris Mohney becslése szerint jelenleg 5,7 millió – már nem élő – felhasználót érint a kérdés. A Facebook régebben egy apró – üzenőfalon közzétett – hírben tudatta a szomorú hírt az ismerősökkel, majd törölte a profilt. Mára megváltozott ez a gyakorlat, ugyanis 2007 óta egy különleges oldallá alakítja át a profilt, ahol az ismerősök, rokonok és barátok búcsúüzenetet hagyhatnak az elhunytnak.

19 Érdekességek III. 20 perc alatt a Facebook-on: - 1 millió megosztott link - 1,5 millió létrehozott esemény - 1,8 millió állapot frissítés - 2 millió barátság elfogadás - 1,5 millió üzenőfal post - 2,7 millió feltöltött fotó - 2,7 millió üzenet - 10 millió komment Kapcsolatok 2010-ben: - 43 millió egyedülálló - 3 millió bonyolult kapcsolatban - 36 millió házas - 28 millió kapcsolatban - 6 millió eljegyezve

20 Facebook mobiltelefonon
Napjainkban,már bárhol velünk lehet a facebook,hiszen okostelefonokon keresztül akármikor rápillanthatunk. A mobilon keresztül facebookozással töltött idő az elmúlt kilenc hónapban 45 százalékkal emelkedett. A közösségi oldal adatai szerint a mobil eszközükről facebookozók egy nap átlagosan szer nézik meg a hírfolyamukat. Telefonunk segítségével be is csekkolhatjuk hol vagyunk és képeket tehetünk közzé azonnal élményeinkről,bár ez nem túlságosan biztonságos sok esetben.

21 Miben rejlik a facebook sikere?
A folyamatos megújulás, az új alkalmazások, játékok, lehetőségek mind-mind elősegítik a „függőséget”. Eleinte mindenki csak pár barátot szerez, majd elkezdi„lájkolni” az általa érdekesnek talált oldalakat, cégeket, szolgáltatásokat, filmeket stb. Aztán beszippantja a játékok sokszínűsége.  Ma Magyarországon több százezren nevelnek állatokat a farmon, etetnek halakat akváriumban, vagy épp lőnek ellenségre egy küldetés keretein belül.

22 Köszönjük a figyelmet! Terjéki Réka & Szöllősi Patrícia


Letölteni ppt "Facebook A Facebook amerikai"

Hasonló előadás


Google Hirdetések