Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A víz útja Budapesten és a Duna

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A víz útja Budapesten és a Duna"— Előadás másolata:

1 A víz útja Budapesten és a Duna

2 Hogyan lesz vízből ivóvíz?
A vizet kétféleképpen lehet megtisztítani. Az egyik módja, amit tulajdonképpen a természet végez el az, hogy amikor a víz több kavics és homokrétegen keresztül halad a mélyben, ezekben a kavics és homokszemcsékben a szennyeződések megakadnak. Így a víz már a mélyben megtisztul. A másik út, amikor a kutakból kinyert vizet a víztisztító műbe vezetik, ahol mesterségesen készített szűrök szűrik ki a vízből a szennyeződéseket, természetesen itt is több lépcsőben. A víz tisztaságát szakemberek laboratóriumokban vizsgálják és csak a megfelelő tisztaságú vizet engedik az ivóvíz vezetékekbe.

3 Mennyi vizet használunk naponta?
Napi vízhasználatunk Mint azt eddig is láthattuk a víz az élet nélkülözhetetlen feltétele. A víz olyan színtelen, szagtalan, ízetlen folyadék, mely semmi mással nem helyettesíthető. A fürdés, a mosogatás ugyanúgy elképzelhetetlen víz nélkül, mint a mosás. A növények víz nélkül elhervadnának, elpusztulnának. A tiszta, egészséges ivóvíz a legegyszerűbb és legfrissítőbb szomjoltó italunk. A szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyagokat tartalmaz. Egy ember egy nap alatt liter vizet használ el. Ennyire van szüksége. fürdés75-95 liter zuhanyozás20-40 liter wc öblítés11-26 liter mosogatás40 liter mosógép120 liter Egy lassan csöpögő csap, amit véletlenül nyitva felejtettünk vagy nem csináltatunk meg egy nap alatt liter vizet pazarol el. A csapból csöpögő víz a lefolyón keresztül elfolyó pénz, hiszen az elpazarolt víz miatt magasabb vízszámlát kell fizetni.

4 Hogyan takarékoskodhatunk a vízzel?
Az ivóvíz születéséért rengeteget dolgoznak a vízcseppek és az emberek is. Ráadásul a felhasználható víz mennyisége sem korlátlan. Ezért mondják a víztörténetét ismerő felnőttek, hogy óvd a természetet és takarékoskodj a vízzel. Fürdés helyett inkább zuhanyozz! Egészségesebb és takarékosabb is, mint a kádban fürdés. Ne folyasd feleslegesen a vizet, a fogmosáshoz használj poharat! Ha csöpögő csapot látsz, szólj a felnőtteknek! A mosógépet rakjuk tele ruhával, ha beindítjuk, egy-két pólóért pazarlás beindítani. De azzal is vizet spórolunk meg, ha vigyázunk a ruháink tisztáságára. Ha kevesebb ruhát piszkolunk össze, kevesebb lesz a mosnivalónk is. Ügyeljünk arra, hogy sáros lábbal ne menjünk be a lakásba, mert úgy is megspórolhatunk vizet, ha nem kell naponta többször felmosnunk. A kertet reggel és este locsold, ilyenkor kevésbé párolog a víz. De locsolásra használhatjuk az összegyűjtött esővizet is. A vizet a növények gyökeréhez juttasd!

5 A Föld édesvízkészlete véges!!!
A Föld édesvíz készlete véges, észszerűen kell gazdálkodnunk vele! Az ivóvíz édesvízből készül, és édesvízből nagyon kevés van a Földön. Ha tehát azt, szeretnénk, hogy a csapjainkból mindig folyjék a tiszta víz nagyon takarékosan kell gazdálkodnunk a természetben lévő édesvíz készletekkel. Az édesvíz és a belőle származó tiszta, egészséges ivóvíz olyan kincs, amit a világon nem mindenki birtokolhat. Akinek bőven van belőle, az észre sem vesz a fontosságát, akinek nincs, az szenved a hiányától. Mi természetesnek vesszük, hogy ha kinyitunk egy csapot, akkor rögtön ihatunk, vagy megmoshatjuk a kezünket. Akkor vesszük észre, hogy mennyire fontos ez, amikor nem jutunk vízhez.

6 Mit tehetünk a víz megóvása érdekében?
Ne szemetelj az utcán, az erdőben, ne dobálj csokoládés papírt az utcai csatornalefolyókba. A szemét a kukába való, sőt a legjobb az, ha oda is válogatva kerül: külön üveg, külön papír, stb. A gyárakból kibocsátott szennyeződések, a műtrágya, a növényvédő szerek használata csökkenti az ivóvíztartalékot. Ügyeljünk arra, hogy milyen vegyszereket használunk, és minként szabadulunk meg tőlük. Környezetkímélő mosó- és mosogatószereket használjunk! Csak a feltétlenül szükséges mennyiséget használjuk a vízlágyító-, öblítő-, mosószerekből, szappanból és egyéb kozmetikai termékekből! Természetes vizekben közvetlenül fürdés előtt ne kenjük be magunkat napolajjal! Ne dobjunk lefolyóba, WC-be sűrű zsiradékot, ételmaradékot, kávézaccot, maró vegyszert, erős fertőtlenítőt, használt olajat!


Letölteni ppt "A víz útja Budapesten és a Duna"

Hasonló előadás


Google Hirdetések