Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kulturhigiénés szokások a kezdetektől…

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kulturhigiénés szokások a kezdetektől…"— Előadás másolata:

1 Kulturhigiénés szokások a kezdetektől…
Tóbiás Annamária

2 A kisgyermekkor, amely a próbálkozások időszaka, alkalmas a kultúrhigiénés szokások és ezek iránti igény kialakulásához.

3 Higiénia Az egészség megőrzéséhez szükséges tisztaság, ennek követelményei. A higiénia alapja a rendszeres és alapos kézmosás és a tisztaság kulcsa az alapos kéztörlés. Mossunk kezet minden evés előtt-után illetve a mosdóhasználat során!  Kézmosás menete: 1.     legelőször a hosszú ujjú ruhát könyökig fel kell gyűrni 2.     a kézmosás mindig szappannal történik 3.     a kézmosást mindig gondos törülközés kövesse.

4 Újszülött gyermekek esetén az első hónapokban az általános higiénés szabályok kialakítása és betartása kiemelkedően fontos fertőzések… A higiénia hiány esetén a baktériumok szaporodása beindul…(Streptococcus, Staphylococcus, Pneumococcus stb. törzsek) Bejuthatnak a gyermek szervezetébe, s ott bőr, szájüreg, garat, valamint enyhe vagy súlyosabb gyomor-bélrendszeri megbetegedéseket okozhatnak.

5 A szokások helyes kialakítása és a napirendbe bevezetése a személyi higiéné fontos része.
Jó, hogy ha már a családban elkezdi, a bölcsődében ez megerősítést kap, és így alakul ki a gyerekben a helyes tisztálkodás.

6 A bilire,vécére szoktatás abc-je..
A Alapvető feltételek (ismerjük fel a jeleket,megfelelő nyugodt környezet kialakítása,ne erőltessük!) B Bilimustra, avagy válaszzuk a legegyszerűbb bilit,ha lehetőség van rá lehet egyből vécére szoktatni! (bili,fellépő,WC-szűkítő) C Ceremónia: a bilizés, mint a napirend része (mindig kössük a napirend valamely pontjához-pl.étkezés után) D Demonstráció: személyes példamutatás (folyamatos magyarázás-mit miért csinálunk- Vetkőzés,öltözés,papírhasználat,WC-lehúzás) E Elfogadtatás (fontos,hogy a gyermek természetes dolognak élje meg)

7 F Figyelni az ingerekre
(tudatosítsuk az ingereket a gyermekben,segítségnyújtás,bíztatás) G Gumibugyi, nadrágpelenka használata (Ezeket a gyermek is könnyedén fel-le tudja húzni WC-használatkor) H Higgadtság (ne büntessük,ha nem sikerül,legyünk kitartóak,türelmesek) I Irány az éjszaka! (2-3 hét szobatisztaság után hagyjuk el a pelenkát,alváshot gumilepedő használata) J Juhéj! (erősíthetjük a büszkeséget a kicsiben, ha megszervezünk egy pelenka elajándékozást fiatalabb tesónak, unokatesónak, ahol ő adhatja oda maradék pelenkái)

8 A szájápolás fontossága
A tejfogak szuvasodása fokozza az új, maradandó fogban kialakuló szuvasodás kockázatát! Alapvető fontosságú, ezért az erős és egészséges fogak fejlődéséhez a megfelelő szájápolási gyakorlat korai életkorban történő kialakítása. A fogmosást állandó szokásként és a napi tisztálkodási eljárások elengedhetetlen részeként kell feltüntetni.

9 Fésülködés.. Az újszülött haja annyira puha, hogy nem szükséges fésülni, néhány simító mozdulattal helyre igazítható. Puha hajkefe nagy odafigyeléssel használható A fésülködés nemcsak a haj rendezése, hanem egészségügyi követelmény is. Meg kell egyidejűleg arra is szoktatni, hogy csak a saját fésűjét használja. Gondoskodjunk a fésű célszerű elhelyezéséről. A gondos fésülés, kefélés eltávolítja  a port, a korpát, a hajszálakon egyenletesen eloszlatja a faggyút.  Az erőteljes kefélés masszírozza a fejbőrt, ezzel elősegíti a jó vérkeringést, a hajhagymák táplálását, és serkenti a haj növekedését

10 Fürdés,fürdetés.. Az egész testnek kádban vagy zuhany - folyó víz alatt történő lemosását értjük alatta. A gyermekeknek naponta kell fürödniük.  Nagyon fontos, hogy az első fürdetéstől kezdve ügyelj arra, nehogy valami kellemetlen, rossz élmény érje a kicsit pancsolás közben Alaposan készítsd elő a fürdőszobát,a fürdéshez való kellékeket Megfelelően válaszd meg a víz hőmérsékletét Balesetmentesítés A törülközésnél különösen a testhajlatok teljes kiszárítása a fontos, mert a nedvesen maradt részekben hamarabb elszaporodhatnak a gombák. Ezeket fűrészelő mozgással töröltessük ki. Alaposan dörzsölje át a bőrét. Így nem csak a test száradását segíti elő, hanem a bőr vérkeringése is felélénkül, meggyorsul

11 Körömnyírást hetente egyszer, fürdés után iktassuk be a munkánkba.
Körömápolás  A rövidre vágott, gondosan kitisztított köröm az ápolt külsejű ember jellemzője. A körmök ápolása esztétikai és egészségügyi szempontból egyaránt lényeges. A köröm alatti piszokréteg látványa nemcsak visszataszító, hanem az melegágya különböző baktériumoknak is. A körmök kitisztítása az alapos kefélésen kívül körömtisztítóval (reszelővel) történik. Körömnyírást hetente egyszer, fürdés után iktassuk be a munkánkba.

12 Érzékszervek ápolása.. Érzékszerveink a külvilággal való kapcsolatunk nélkülözhetetlen eszközei. Károsodásuk az egész életre kihat. Szem:A többféle szemfertőzés elkerülése végett, már a gyermekeket kiskorban ahhoz kell szoktatni, hogy a saját szeméhez csak tiszta zsebkendővel, máséhoz pedig egyáltalán ne nyúljon. Egymás törülközőjét ne használják.  Fül: A gyermekeknél fontos ellenőrizni a fültisztítást. Orr gondozása: Meg kell tanítanunk az orruk tisztán tartására. Az orrfúváskor ügyelni kell arra, hogy mindkét orrnyílás szabad legyen. A fúvás ne legyen túl erős. 

13 A gyermek környezetének kialakítása higiéniai szempontból

14 Könnyeben takarítható, kevésbé porfogó parketta kialakítása.
Minden bútor, plüssállatka és könyv egyben sajnos porfogó is, berendezéskor törekedjünk arra, hogy ezekből minél kevesebb legyen. Könnyeben takarítható, kevésbé porfogó parketta kialakítása. Az első néhány hónapban ne tegyünk a szobába virágokat, dísznövényeket. Ajánlott minden bútort és berendezési tárgyat fertőtlenítős vízzel alaposan átmosni. Napi-heti gyakorisággal..

15 Hogyan és mikor fertőtlenítsük a babaápolási eszközöket?
A fertőtlenítőszert a célnak megfelelően különböző hígításban alkalmazzuk! Pelenkázó fertőtlenítése Nem elegendő a mosószeres áttörlés, fertőtlenítés szükségeltetik. Babakád fertőtlenítése A babakádat a fürdetést követően kell tisztítani, zsírtalanítani, majd öblíteni.

16 Gyermekjátékok fertőtlenítése
Az új játékokat fertőtlenítsük, mielőtt a gyermek kezébe adjuk, majd használatkor állandó rendszerességgel mossuk azokat. A játékok fertőtlenítését hidrogén-peroxidos áttörléssel végezhetjük. A kitömött játékok vonzzák a port, ezért mosógépben rendszeresen mosni kell azokat. Ha a játék nem mosható mosógépben, akkor csak a felületét mossuk át mosószeres vízzel, rakjuk ki száradni a lakás egy napos pontjára.

17 Hogyan fertőtlenítsünk?
Fertőtlenítés célja: a környezetünkben előforduló fertőző betegséget okozó mikroorganizmusokat elpusztítsuk. A fertőtlenítés megkezdése előtt fontos megismerni a fertőtlenítendő felületek, eszközök és játékok anyagát. Az anyag tulajdonsága alapján dönthető el a fertőtlenítési eljárások formája.

18 1. Fertőtlenítés fertőtlenítő oldattal
a) Letörlés, lemosás nagyméretű tárgyak, vízben könnyebben oldódó felületek (pl. festett felületek) esetén b) Beáztatás kisebb méretű tárgyaknál, vízben nem oldódó felületű eszközöknél javasolt 2. Kifőzés elsősorban hőálló anyagok esetén javasolt a nagy hőmérsékleten való főzés a felületek oldódását eredményezheti

19 Köszönöm a figyelmet..


Letölteni ppt "Kulturhigiénés szokások a kezdetektől…"

Hasonló előadás


Google Hirdetések