Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Popp József Debreceni Egyetem egyetemi tanár, dékánhelyettes

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Popp József Debreceni Egyetem egyetemi tanár, dékánhelyettes"— Előadás másolata:

1 Popp József Debreceni Egyetem egyetemi tanár, dékánhelyettes
Állattenyésztés és a gabonaszektor kapcsolata, jövője  Növénytermesztési Szakmai Nap Program AGROmashEXPO 2013. január 31.

2 Globális kihívások mezőgazdasági perspektívából

3 Klímaváltozás: élelmiszer-, energia- és vízbiztonság összefüggése
Főbb kérdések Tudjuk-e biztosítani 9 milliárd fő egészséges és fenntartható élelmiszerellátását változó étrend mellett? Megbirkózunk-e a növekvő vízszükséglettel? Tudunk-e elegendő mennyiségű energiát termelni a növekvő szegény népesség számára? Tudjuk-e mérsékelni a klímaváltozást és ahhoz alkalmazkodni? Megtudjuk-e mindezt valósítani a biodiverzitás csökkenésének megállítása és az ökoszisztéma megőrzése mellett? Megtudjuk-e változtatni az erőforrások elosztását a jelenlegi társadalmi és gazdasági berendezkedés mellett? Növekvő kereslet 70%-kal 2050-re (IEA) Energia Klíma- változás Élelem Növekvő kereslet 60%-kal 2050-re (FAO) Víz Növekvő kereslet 100%-kal 2050-re (IMWI) Therefore there is a relationship between energy, food and water security in the context of climate change. This is nicely illustrated by the picture shown here in that we have a complex interrelation between food, energy and water security in the context of climate change Is this the perfect storm? Could this perfect storm lead to civil unrest and conflict? Biodiverzitás

4 Időzített populációs bomba (születésszabályozás csak Kínában)
A világ népességének növekedése Időzített populációs bomba (születésszabályozás csak Kínában) 1960 3,02 milliárd Zöld forradalom kezdete 2150 ??? 1930 2,07 milliárd Hibrid kukorica 2050 9,2 milliárd 1880 1,5 milliárd Kína: 1,3 mrd (2010) 2010 6,8 milliárd BC 1-10 millió Mezőgazdaság kezdete MA: 7,1 milliárd fő: évi +1% = 70 millió fő 2050: 9,2 milliárd fő: 70%-a városban fog lakni (ma > 50%) Forrás: FAO (2009; 2012)

5 Biokapacitás: a Föld felszínének 22%-a biológiailag termékeny
Óceán: 71% ebből: 4% termékeny Földfelszín: 51 milliárd ha 13 mrd ha föld: 9 mrd ha termékeny 4 mrd ha egyéb Termékeny földterület (mrd ha) Termékeny óceán és termékeny föld: 22% 1,6 mrd ha hasznosított terület: 1,4 mrd ha szántó (0,54 mrd ha állatteny.) 0,2 mrd ha ültetvény Only 22 percent of Earth’s surface is biologically productive, meaning that it is able to regenerate the living resources humanity is using and to absorb the waste it generates. Here is how that percentage is broken up: Nature is essentially a big recycling machine. All OK as long as we turn resources into waste more slowly than nature can convert waste back into resources Can we measure the capacity of this machine, and then, like an accountant, see if we’re exceeding the budget? We can do this by tracking the flow of resources through society’s metabolism, and compare this with the ecological capacity need to replace these resources and capture the wastes emitted. So the trick is to stay within the limits of the earth’s recycling machine… Humans, like all animals consume resources provided by nature—we eat, we build, we move from place to place. We use these resources for a whiel, but sooner or later everything we use turns into waste. Now the Earth is a closed system, no new resources are coming in from space. So why didn’t we run out of resources long ago, and instead today just have a big pile of waste? Because plants do the opposite—they turn waste back into resources, using energy that comes from the sun. So animals consume resources, and plants regenerate resource. This system works fine, as long as we don’t turn resources into waste faster than nature can turn waste back into resources. For most of the time humans have been on Earth, these flows were in balance. But the rate at which we are consuming resources has increased—we are many more people, and on average (not everywhere) each person is consuming more than in the past Where is the balance today? To find out, we have to compare these flows: We have to measure the demand we are placing on the planet—how fast we are using resources and creating waste--and compare it with nature’s regenerative capacity, how fast it can turn wastes back into resources. [NEXT SLIDE] TNS notes: System is closed to matter—nothing entering, nothing leaving. In a completely closed system, nothing disappears, as matter cannot be destroyed, it can only change form (law of conservation of matter). But also in closed system, everything will eventually break down and disperse—this is the entropy, the 2nd law of thermodynamics. Fortunately, the Earth, while closed to matter, is open to energy; with an input of solar energy, the process can be reversed, and wastes can be turned back into resources. Essentially, the living surface of the planet serves as a recycling system—animals consume resources, breaking them down and dispersing them as waste. Green plants do the opposite—with captured solar energy, they take this dispersed matter, and reconcentrate and restructure it, turning waste back into resources. System has worked well for a very long time; why is it starting to fail now? Sivatag, jég és kopár terület 11% Termékeny föld: 18% Az elmúlt 30 évben évi 5 mio ha-ral nőtt a szántó/ültetvényterület: 2050-ig csupán 70 mio ha-ral nő (5%-kal) Forrás: FAO (2009; 2012) 5

6 Fogyasztói társadalom versus éhezés
Nem a megtermelt élelmiszer mennyisége a probléma, hanem globális elosztása: jövedelem függvénye Drága az élelem? Olcsó az élelem? Jólétünk fokozódik (ettől szenvedünk: 1,5 milliárd fő többet vásárol a kelleténél + ételhulladék nagy aránya) …de nekünk nem (ettől szenvedünk: ~0,9 milliárd fő! kevesebbet vásárol a szükségletnél, habár van élelem) MIGRÁCIÓ DÉLRŐL ÉSZAKRA: DRÁGA LESZ AZ EU-nak, ahol a multikulturális társadalom csődöt mondott Forrás: FAO (2009; 2012)

7 Vízhasználat: nem fenntartható
A „vízbuborék” nem fenntartható és törékeny: ma 7 milliárd ember ugyanannyi vízmennyiségen osztozik, mint a 300 millió globális népesség a római birodalom idején Felhasználás Mennyiség Ivóvíz 2 - 5 liter/fő/nap transzspiráció Háztartás liter/fő/nap Búza liter/kg Hús liter/kg Bioüzemanyag liter/liter Póló (pamut) liter Mezőgazdaság 3 000 liter/fő/nap 1 liter/kalória evaporáció Föld vízkészlete: 97,5% sósvíz és 2,5% édesvíz Édesvíz: 69,7% gleccser/hó, 30% talajvíz, 0,3% tavak/folyók Élelmiszer-termelés vízfelhasználásának 78%-a esőből származik A vízfelhasználás egyre nagyobb részét az öntözés biztosítja Ha a víznek nincs ára, akkor a gazdagok ingyen fogják kapni, a szegények pedig drágán Forrás: IWMI (2007)

8 Kiszáradt medence képződik, ha elfogy a víz
A globális népesség negyede kiszáradt vagy kiszáradó medencében lakik! Kiszáradt medence képződik, ha elfogy a víz Nincs víz további fejlődésre: Sárga folyó, Colorado, Amur/Szír-Darja, Murray- Darling, Nílus, Lerma-Chapala, Jordán, Indus, Cauvery, Krishna … Talajvízszint süllyed (Indiában a gazdák 55-60% fúrt öntözőkúttal termel)

9 Verseny a termőföldért az élelmiszer-, takarmány-, textil-, energiaipar és egyéb iparágak között
Minden termőföld multifunkcionális Termelés – élelmiszer, takarmány, rost, ipari fa, papír, kemikáliák, építőipari anyagok, bioenergia (ezen belül hő, zöld áram, biogáz, folyékony bioüzemanyag, lebomló csomagolóanyag) Vízhasznosítás Szénmegkötés Biodiverzitás Tájkép és kulturális örökség Rekreáció és inspiráció Ha a termőföld szűkös lesz az élelmiszer-termeléshez, akkor hogyan tölti be multifunkcionális szerepét?

10 Élelmiszer iránti kereslet nő (60%-kal)
Élelmezés-biztonság Kihívás: világnépesség létszáma nő + étrend változik a magas hozzáadott-értékű élelmiszerek javára = állattenyésztés takarmányigénye nő Világnépesség 7-ről 9 mrd főre nő (30%-kal) Élelmiszer iránti kereslet nő (60%-kal) 2050-ig között a szántóterület/fő 0,45-ről 0,25 ha-ra csökkent; 2050-re 0,2 ha alá csökken A hús- és tejtermék fogyasztásával a földhasználat is változik a takarmány-előállítás javára Az EU-ban az állattenyésztés használja a mezőgazdasági terület 66%-át (globálisan 40%-át) Az 1,4 mrd ha szántóterület 50%-án (700 mio ha) 2,3 mrd t gabonát termesztenek: A globális gabonatermelés mintegy 15%-a, ~300 mio t kerül nemzetközi kereskedelembe - ebből 140 mio t búza + 35 mio t rizs; 130 mio t takarmánygabona Az állattenyésztés adja: - a globális kalória-fogyasztás 13%-át (fejlett országokban 20%-át), a globális fehérje-fogyasztás 28%-át (fejlett országokban 48%-át) re a globális tejtermék- és húsfogyasztás 60-70%-kal nő

11 Az állattenyésztés és gabonatermelés kapcsolata

12 A világ hústermelésének megoszlása 2011-ben
>3 kg táp/1 kg élősúly legeltetés, nem hízlalás jellemző Juhhús 5% Marhahús 23% Sertéshús 37% ~7 kg táp/1 kg élősúly Baromfihús 35% ~3 kg táp/1 kg élősúly ~2 kg táp/1 kg élősúly Globális hústermelés 72%-a a sertés- és baromfihús Jövő: baromfihús-előállítás megelőzi a sertéshúsét - 1kg elősúly/takarmány-felhasználás csökken Világtermelés: 1960 (70 millió tonna) 2011: 290 millió tonna (EU: 44 millió t): 42 kg/fő 2050: 470 millió tonna (52 kg/fő)!!! Forrás: OECD-FAO (2012)

13 A húsipar koncentrációja (felvásárlások és összeolvadások)
Vezető globális húsipari vállalatok (2010) Elsődleges feldolgozás mennyisége (1000 tonna) Következő 10 (Kína) Shineway Group (Kína) (USA) National Beef Packers (Brazília) (Brazília) Marfrig incl. Seara Marhahús (Dánia) Danish Crown Sertéshús (Hollandia) Vion Baromfihús (USA) Smithfield Foods Brasil Foods (Brazília) (Brazília) (USA) Cargill Meat Solutions Very interesting to see the spectacular growth of the Brazilian meat companies – especially those BF processors. US firms have traditionally been the biggest global operators … massive scale-advantage over RoW (in production & marketing) Huge plants, high speeds, high capacity utilisation, industry concentration but with a US domestic market mindset, and commodity by-product exports Smithfield has been especially expansionist Vertical integration in pigmeat Global expansion … including Europe Tyson is now more proactive outside the US: news in BR, CN The Brazilian meat processors are very rapidly expanding ... globally Sadia and Perdigao lead the poultry and pigmeat sectors Vertically integrated – grasping both agribusiness and consumer marketing Rapidly deepening and broadening their export portfolios JBS’ dramatic growth: massive, multi-origin, global sales reach Acquisition and organic: Brazil …, Argentina, US, Australia … and Italy Several other beef processors are also attracting Stockmarket capital and are acquisitive e.g. Marfrig’s announced acquisition of Moy Park … forcing response - even in EU! Vion, Danish Crown, Tonnies, Biggard (Bertin: Brazília) (Bertin:BR) JBS/Bertin/Pilgrims Tyson Foods 2000 4000 6000 8000 10 000 12 000 Részesedés a vágásból, % Marhahús Sertéshús Baromfihús Összes Top Második top Forrás: Gira

14 Főbb állati eredetű termékek globális felhasználásának középtávon várható alakulása
+17,0% +15,4% +29,0% +26,3% +18,8% +22,3% Forrás: OECD-FAO 14

15 Globális gabonatermelés
Betakarított terület: 700 millió ha (a legjobb területeket már művelik, a jövőben a talajerózió és csökkenő vízkészlet miatt a terület tovább zsugorodik) A gabonatermés közel felét étkezési célra használják (főleg búza és rizs), másik felét elsősorban takarmányozásra (70%), és ipari, egyéb felhasználásra (30%): pl. etanolgyártásra 140 mio t - az évi ~ 700 mio t búzatermésből 130 mio t takarmányozásra megy A takarmánygabona fő exportőrei (É- és D-Amerika, AUS, EU, RUS, KAZ) adják az export 70%-át, ezzel szemben 100-nál több ország importál takarmánygabonát A fejlődő országok nettó gabonaimportja a jelenlegi 140-ről 300 millió tonnára nő 2050-re, ezzel párhuzamosan a gabonaimport aránya a gabonafogyasztásban 10-ről 14%-ra nő (fejlődő országok nettó exportja növényolajból és cukorból nő) Gabonatermelés: között a termelés millió t között változott, a hozam hektáronként 1,3-ról-3,3 tonnára emelkedett között 2,3-ról 3 milliárd tonnára (30%-kal) nő, fejenként 310 kg-ról 340 kg-ra - több gabona szükséges takarmányozásra, humán célú és ipai felhasználásra - a takarmányozásra felhasznált gabona a mai 0,77-ről 1,0-1,1 milliárd tonnára nő

16 Globális gabonatermelés és állattenyésztés (I)
A globális hústermelés (hal nélkül) évi 300, a globális tejtermelés 750 millió tonna körül alakul, amihez évi 770 millió t takarmánygabonát használnak fel (450 millió tonnát takarmánykeverék, 220 millió tonnát közvetlen takarmányozás formájában) Az globális évi takarmánykeverék-gyártás 770 millió t (Európa és Észak-Amerika részesedése 50%) Az állati eredetű fehérje növekvő globális fogyasztása a gabona-felhasználás mellett a globális élelmezés-biztonságot is befolyásolja Az egyes húsfélék előállításának hatékonysága eltér egymástól, így pl. a baromfihús előállítása kevesebb energiát és vizet igényel, mint a marhahús előállítása 1990 óta a baromfihús termelése 4%-kal, a sertéshúsé 2%-kal, a marhahúsé 1%-al nőtt évi átlagban 1990 óta az akvakultúrára alapozott haltermelés évi átlagban 8%-kal nőtt, ma megközelíti az évi 60 tonnát (<2 kg táp szükséges 1 kg élősúly gyarapodáshoz) A globális sertéshús termelés mennyisége 1979-ben, a baromfihús -előállítás volumene 1995-ben meghaladta, az akvakultúrára alapozott haltermelés pedig hamarosan meghaladja a marhahúsét (zöme egyébként legeltetéses marhatartásból származik) A baromfihús- előállítás a jövőben megelőzi a sertéshúsét

17 Globális gabonatermelés és állattenyésztés (II)
A gyepre alapozott állattenyésztés nem vesz el területet a gabonatermesztéstől - a globális tej-és hústermelés 12, illetve 9%-át tesz ki (jövőben ez az arány nő) Ha a marhahúst sertés- és baromfihússal (és halhússal) helyettesítjük, a jobb takarmányértékesítés miatt állandó gyep- és szántóterületet is megtakarítunk Az állati eredetű termék előállításánál: az energiahordozó takarmány kalóriatartalmának hasznosítása nem hatékony: - globálisan átlagosan 6 kg tápra van szükség 1 kg hús előállításához a fehérjehordozó takarmány hasznosítása hatékonyabb - globálisan átlagosan 1,3 kg fehérjetakarmányra van szükség 1 kg állati eredetű fehérje előállításához (évi 77 mio t növényi fehérjéből 58 mio t állati eredetű fehérjét termelnek) Hústermelés hatékonysága javítható: - fehérjében gazdag szójaliszttel keverve kétszeresére növelhető a gabona takarmányozásának hatékonysága - genetikával a takarmányértékesítés javítható: nagyobb fajlagos energia- és fehérjetartalmú takarmánnyal gyorsabb súlygyarapodást érünk el

18 Globális gabonatermelés és állattenyésztés (III)
Takarmánykeverékek felhasználása elsősorban a sertés- és baromfihús előállításának alakulásától függ, mert a marha- és juhhústermelés változása csak korlátozott mértékben befolyásolja a takarmánykeverék-felhasználást A takarmányok (búza, kukorica, szója) kalóriatartalma: kcal/kg Élelmiszer-termelés hatékonysága: output bruttó energia tartalma/elfogyasztott takarmány bruttó energia tartalma - marhahús: 1% (húskihozatal: 55%: 2400 kcal/kg)) - juhhús: % (húskihozatal: 50%: 2000 kcal/kg) - tej: % - tojás: % - sertéshús: 12% (húskihozatal: 55%: 1600 kcal/kg comb, karaj)) - csirkehús: 15% (húskihozatal 50%: 1300 kcal/kg csirkehús) A hús mellett a zsír és belső szervek is tartalmaznak energiát

19 Hústermelés alakulása az EU-ban (2011)
összes:  44,0 mio t: sertés: ,5 mio t baromfi: ,5 mio t marha: ,0 mio t juh/kecske: ,0 mio t Magyarország összes: ,823 mio t: baromfi: ,410 mio t sertés: ,387 mio t marha: ,026 mio t sertés Összes hús (millió t) Húskategória (millió t) baromfi marha összes Forrás: FEFAC (2012)

20 Gabonatermelés és állattenyésztés az EU-ban
Az EU-ban a 172 mio ha mezőgazdaságilag hasznosított terület 60%-a (~ 100 mio ha) szántó, 33%-a állandó legelő, 6% ültetvény és 1% egyéb terület A szántóterület 55%-án mio t gabonát termesztenek: 60% takarmányozásra megy (45% takarmánykeverékbe, 55% közvetlen takarmányozás) Takarmánykeverék-gyártás: évi 150 millió t: EU-15-ben 130, EU-12-ben 20 millió t - takarmánygabona: 48%; olajosmag-pogácsa/dara 28%, élelmiszeripari melléktermék 12%, egyéb 12% Tápok előállításának alakulása - baromfitáp: % (a baromfit jellemzően táppal etetik) - sertéstáp: % (sertéshús termelése >baromfihús, rosszabb takarmányértékesítés) - szarvasmarhatáp: 26% (tej és hústermelés) - egyéb táp: % A takarmánykeverékek árát elsősorban a az energia- és fehérjetartalom határozza meg - fehérjetartalom (baromfitáp:16-18%, tejtermelés 14-16%, a sertéstáp: 12-14%) - gabona fehérjetartalma 7-13%, a szójadaráé 44-48% - fehérjehordozó takarmány energiatartalma közelít a gabonáéhoz (70-80% )

21 A takarmány értéke az EU állattenyésztésében (2011)
A mezőgazdaság bruttó kibocsátásában az állattenyésztés részesedése 40% (160 mrd €) Az állattenyésztés bruttó kibocsátásában a takarmány részesedése 59% (50% a tak.keverék) Magyarország: 67% Forrás: FEFAC (2012)

22 Önellátottság az EU-ban (2011)
EU: gabona önellátottsága < hús- és tejtermék önellátottsága Magyarország: gabona önellátottsága > hús- és tejtermék önellátottsága tejpor sertéshús sajt marhahús tojás baromfihús vaj gabona cukor szójaliszt % Forrás: FEFAC (2012)

23 Gabonatermelés és -felhasználás Magyarországon
Magyarországon a gabonatermelés évi 8-17 millió t között ingadozik (szántó 65%-át foglalja el) A területalapú támogatásnak és magas gabonapiaci árszintnek köszönhetően a gabonafélék a gyenge termőképességű, alacsony szervesanyag-tartalmú talajokon is meghatározó növénykultúrák maradtak/maradnak Magyarországon a gabonafélék a takarmánykeverék-gyártás legfontosabb alapanyagai, éves szinten mintegy 4,7 millió tonna gabonát használunk fel takarmányozásra, ebből 65%-ot a takarmánykeverék-gyártók dolgoznak fel A hazai takarmánykeverékekben a takarmánygabona részaránya 60-65% (az EU-27 átlagában ez 48%) Évi 6-7 millió tonna gabonát exportálunk

24 Tápok előállításának alakulása Magyarországon (2007-2011)
Takarmánykeverék: 2011: 3,8 mio t : 5,1 mio t baromfi: 44% (38%:2003) sertés: 37% (44%: 2003 kérődző: 14% (11%: 2003) egyéb: % ( 4%: 2003) Hústermelés: 0,823 mio t: baromfi: ,410 mio t sertés: ,387 mio t marha: ,026 mio t kérődző sertés baromfi Forrás: FEFAC (2012)

25 Állatállomány alakulása Magyarországon
Szarvasmarha Sertés ezer egyed ezer egyed Csirke (broiler és tojó) * június 1. ezer egyed Az állattartás koncentrálódása: társas vállalkozások/egyéni gazdaságok Forrás: KSH

26 Takarmánygabonák felhasználása Magyarországon és az EU-ban
Takarmányozás EU-27 HUN 2012/2013 2011/2012 Kukorica 52,0 mio t 54,0 mio t 2,6 mio t Búza 50,5 mio t 55,2 mio t 1,1 mio t Árpa 38,0 mio t 36,1 mio t 0,4 mio t 0,5 mio t Kalászos összesen 112,0 mio t 113,0 mio t 2,0 mio t 2,1 mio t Összesen 164,0 mio t 167,0 mio t 4,6 mio t 4,7 mio t 2002-ben: < 6 mio t, ebből kukorica: mio t Bioüzemanyag-gyártás EU-27 HUN 2012/2013 2011/2012 Kukorica 3,0 mio t 2,7 mio t 1,0 mio t 0,4 mio t Búza 4,6 mio t - Árpa 0,9 mio t 0,7 mio t Kalászos összesen 6,8 mio t 6,4 mio t Összesen 9,8 mio t 9,1 mio t Forrás: Európai Bizottság, KSH, Gabonaszövetség, AKI

27 Magyarország: takarmánygyártás és -felhasználás (2011)
Állattenyésztés Saját felhasználás 4,6 millió tonna 200 ezer tonna 800 ezer tonna Takarmányipar Értékesítésre szánt takarmánykeverékek 3,8 milió tonna Egyéb feldolgozóipar Cukoripar Tejipar stb. Növényolajipar Malomipar Sör- és szeszipar Keményítőgyártás Bioetanol-gyártás Biodízel-gyártás Export Import Olajmagdarák DDGS Előkeverékek Premix-alapanyagok Saját felhasználású takarmánykeverékek 800 ezer tonna 700 ezer tonna 800 ezer tonna 3,2 millió tonna 3 millió tonna 1 millió tonna ??? tonna 6-7 millió tonna ??? tonna 800 ezer tonna Szálastakarmányok Gabonafélék Olaj- és fehérjenövények Forrás: KSH, AKI Agrárpolitikai Kutatások Osztálya

28 Húsadó bevezetése? Svéd mezőgazdasági szakértők és politikusok húsadó bevezetését javasolják a hústermelés ÜHG-kibocsátásának csökkentése érdekében A fenntartható húsfogyasztást segítheti elő a differenciált emissziós adó kivetése az ÜHG-kibocsátás mértékének függvényében Kockázat: a hústermelés ott fog koncentrálódni, ahol nincs adó és nem ott, ahol fenntartható: nemzetközi, de legalábbis uniós szintű cselekvést igényelne? A szigorú állatjóléti intézkedések mellett a húsadó tovább növelné a húsárakat A zöldségfélék fogyasztásának növelése nagyobb környezetvédelmi és egészségügyi haszonnal kecsegtet

29 KÖSZÖNÖM A FIGYELMÜKET!
Kérdések? Légy speciális Ne általános! 29


Letölteni ppt "Popp József Debreceni Egyetem egyetemi tanár, dékánhelyettes"

Hasonló előadás


Google Hirdetések